fredag 10 maj 2019

Folket börjar få nog

L och SD i EU debatter
Rätt eller fel att L och SD åker runt på partiledarnivå och debatterar om EU? Jag bryr mig inte. Allt som är rimligt seriöst för att öka medvetenheten om valet är värdefullt. Jag förundras dock av avsaknaden av en rättvisedebatt inom EU. Är samarbetet ett elitprojekt eller ett samarbete som påtagligt gagnar alla EUs individuella medlemmar? EU gagnar oss alla på många sätt men varför förs ingen större debatt om orättvis värdefördelning? Den debatten är stark i USA och dess härförare är den populära Bernie Sanders. Den före detta statssekreteraren i regeringskansliet, Jan Larsson, sätter fingret på den kanske viktigaste frågan inom EU. Den frågan påverkar alla andra frågor. Det är ingen vänsterfråga! De en procent rikaste kan föra sin egen talan. Medelklassens alla delar borde inkludera runt 80% av befolkningen i ett framgångsrikt välfärdssamhälle. Medelklassens välmående är central för ett generellt välfärdssamhälles överlevnad.


”Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe skrev sig hos sin mamma. Emma Carlsson Löfdahl sa att hon var inneboende hos sin man. Caroline Szyber, Michael Svensson och Penilla Gunther lät skattebetalarna betala privata resor. De är inte ensamma. Alltför många förtroendevalda har blivit ertappade med fingrarna i syltburken.”

”Jag tror att förklaringen finns i olusten att halka efter. De har tagit sig ända till riksdagen. Karriärens mål. Men ändå ser de hur människor med mindre ansvar och kortare arbetsdagar tjänar bättre. Och så börjar de tycka synd om sig själv. Och så plötsligt känns det ganska självklart att skarva med ett kvitto. För jag är värd lite bättre.”


”Vad händer om en majoritet av västvärldens alla medborgare börjar känna samma sak? Det är en fråga som skymtar mellan raderna i en rapport som det internationella samarbetsorganet OECD nyligen publicerat, Under Pressure: The Squeezed Middle Class. Den slår fast att medelklassen är ”avgörande för en framgångsrik ekonomi och inkluderande samhälle”. Med en stark medelklass får samhällen lägre brottslighet, högre tillit mellan männi­skor och livsnöjdhet, ökad politisk stabilitet och mindre korruption. Det ansvaret bär medelklassen. Med en stark medelklass får samhällen lägre brottslighet, högre tillit mellan människor och livsnöjdhet, ökad politisk stabilitet och mindre korruption.”
Och du, i Sverige är inte riksdagsledamöterna lågt ersatta jämfört med övriga befolkningen. Och de har låååånga ”sommarlov”. Och i ljuset av att runt 70% av riksdagens lagstiftande arbete går ut på anpassningar till EU direktiv och lagar är de för många. Med fördel kan antalet riksdagsledamöter halveras. Om de ska fortsätta att vara 349 stycken, varav de flesta knapptryckare, är det dags att lägga  sjukvårdsansvaret nationellt och säkra kommunförbund för kollektivtrafiken. Bara några regionpolitiker kommer att sakna landstingen/regioner. Mer ansvar till kommunerna!
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/because-i-m-worth-it-6957689?fbclid=IwAR2_lbdjoYKqYdF5Bv0mrafT3k6ILRuXCcyzZkma9AmBlXkwYtkT8-cZhtA
Precis som jag skrev i samband med mitt Londonbesök nyligen är Nigel Farage åter ute och EU kampanjar. Och hans nya Brexitparti går lysande i opinionen. Trist. Han är född 1964, född i drakens år. I mäktiga delar av världen är det betydelsefullt.
https://youtu.be/xMynKiZ95qo
Jag tror många väljare kommer att göra kloka val i EP-valet utifrån vad de själva anser vara de viktigaste frågorna. Markus Uvell, bifogad artikel, är klok som förstår att folket i form av större tyckarmängder är klokare än enstaka politiker. Trots Kompetensbristen bland många politiker sägs inte politikerföraktet öka. Kanske en konsekvens av att de flesta inte själva är villiga att bidra i det viktiga politiska arbetet. Är man inte fri från skuld för bristen på kompetens är det klokt att inte vara för kritisk. Politikens ständiga val är ofta komplexa. Samhällsbygget är komplext. Därför tycker jag också att politik är både intressant och viktigt.

”Något som däremot är ett växande problem, är väljarföraktet. Tanken att det inte är politiken som är problemet, utan väljarna. Det talas om stora grupper med förfärliga värderingar som måste stoppas.”
”En klok politisk ledare pekar på vilket starkt stöd han eller hon har för sina idéer, för att locka fler väljare. Idag blir det allt vanligare att göra det omvända: vädja om stöd för att bekämpa den galna massan. Att framställa frånvaro av bred folklig förankring som en kvalitetsstämpel, och sig själv som förnuftets sista hopp. Det är en avgörande skillnad: en politik för väljarna, eller mot väljarna.”
”Vi ser det oftast från vänster eller vänsterliberalt håll. Beskrivningar av anonyma massor rasistiska, kvinnohatande, klimatförnekande dårar som måste bekämpas. Och hur de upplysta utkämpar en heroisk kamp för sanning, rätt och människovärde mot dessa barbarer.”
”Det är en rakt igenom falsk beskrivning. Svenska väljare uppvisar ett internationellt sett unikt starkt stöd för det mångkulturella samhället, har en betydligt mer progressiv syn på jämställdhet än andra länders väljare och ytterst få förnekar klimatförändringarna. Det finns absolut en växande konservativ opinion som ifrågasätter delar av den radikala agenda som dominerat debatten på senare år. Men den rör sig inom ramen för en jämförelsevis progressiv kontext, och är definitivt inget hot mot Sverige.”
”Det finns ingen anledning att varna för väljarnas värderingar, svenska folket behöver inte skyddas från sig självt. Den enskilt mest hoppingivande sanningen om svensk politik är nämligen denna: väljarna är nästan alltid klokare än politikerna. Tack och lov, det är ju från väljarna all politisk makt utgår.”
https://www.gp.se/ledare/väljarna-är-klokare-än-politikerna-tack-och-lov-1.14901614

Dagens besvikelse
Grovt kriminella som utsätter civilbefolkning och ”oskyldiga” för livsfara.
https://www.expressen.se/kvallsposten/kraftig-explosion-i-malmo-3/

Dagens stjärna
Lotta Gröning. Precis som Larsson är hon inne på att ”vanligt folk” snart fått nog av den politiska elitens oförmåga och dumhet. Är det till och med dags för ”gulavästaruppror” även i Sverige snart? Även om Gröning har rätt kopplat till landsbygdsbefolkningens situation tror jag hon underskattar alla stadsbors missnöje kopplat till merkostnader relaterade till sommarställen.... Fortsättning lär följa. MP är inte ett regeringsdugligt parti. I kombination med ett makthungrigt S och borgerligt vilsna C och L får vi stackars invånare en ”häxdryck” som leder oss fel.
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/bensinupproret-handlar-om-livets-nodvandigheter-och-mot-politikerna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar