onsdag 8 maj 2019

Problemens storhet

Hönan och äggen
Vi har ett stort behov av demokratisk förnyelse i Sverige. Vår demokrati måste vitaliseras och många fler av våra politiska företrädare måste våga se verkligheter som de är. Lika viktigt är att de som ska företräda oss också har förmåga till konsekvenstänkande. Under söndagens partiledardebatt pratades bland annat om resurser till Polisen. Många av partiledarna gav fortsatt intrycket att de inte förstått vad de senaste tio årens migrations- och brist på integrationspolitik fått för effekter på hela rättssystemet. Volym har alltid betydelse. Ett yrkes attraktion handlar också om mycket mer än lönen. Om man ska kunna behålla lärare, sjukvårdspersonal och poliser måste arbetsmiljön vara acceptabel utifrån vad rollen handlar om. Det största problemet i dagens brist på attraktion kopplat till viktiga yrken är att arbetsmiljöerna för dessa yrkesutövare är oacceptabelt dåliga. Ingen löneökning kan förändra det problemet. Läs gärna Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, debattartikel nedan.

"Polisers löner har halkat efter under lång tid och en högre andel poliser än tidigare lämnar yrket för bättre villkor hos andra arbetsgivare – två av tio poliser som slutade förra året var yngre än 40 år, fyra av tio var 60 år eller yngre. Samtidigt står platser på polisutbildningen tomma och antalet nyutbildade poliser har under flera år inte vägt upp för antalet poliser som slutat.
Den låga tillväxten inom kåren i kombination med en växande befolkning har inneburit att polistätheten sjunkit kraftigt, samtidigt som delar av brottsligheten blivit mer resurskrävande. Vi har fått en polisbrist som gör att polisen inte räcker till i alla delar. Därför var det otroligt välkommet att politikerna 2017 började fokusera på fler poliser – och prata om högre löner som ett medel att nå dit. Ännu mer välkommet var att de tillförde pengar som i två omgångar möjliggjort högre löneökningar för poliser än för arbetsmarknaden i stort."

"För att få den polis som politikerna uttalat att de vill ha måste resan för att uppvärdera polisyrket fortsätta. Det handlar i hög grad om att genom löner och villkor nå en korrekt dimensionerad poliskår men också om att ha poliser som är utrustade med såväl rätt kompetenser som rätt brottsförebyggande och brottsbekämpande verktyg. För att nå dit krävs en uppdragsgivare som vill fortsätta att investera långsiktigt i sin poliskår. Det kommer att ge avkastning i form av en ökad trygghet och säkerhet i hela Sverige."
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vad-tanker-ni-gora-nu-att-fa-fler-poliser-politiker-27409
Dagens besvikelse
De som inte betydligt bättre bidrar till att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar tidigt identifieras och snabbt får ett individuellt stöd som matchar just deras diagnos. Jag har i Uppsalas kommunfullmäktige lyft hur viktigt det är att ta denna fråga på större allvar.

"Barn och unga med NPF löper ökad risk att hamna i utsatthet av olika slag. Om inte tidiga insatser utifrån behov sätts in finns en ökad risk för skolavhopp, missbruk och kriminalitet hos pojkar med ADHD. Hos tjejer med ADHD kan det handla om sexuell utsatthet, utbrändhet, ätstörningar och självskadebeteende. Både tjejer och killar löper ökad risk för suicid, olyckor, depression, arbetslöshet, ekonomiska svårigheter och socialt utanförskap. Att skolan fungerar är en viktig skyddsfaktor, men också att socialtjänst och vård finns till för familjerna och samverkar i ett tidigt skede utifrån de behov som barnet och familjerna kan ha. När vi vet det här är det extra nedslående och uppseendeväckande att alltför lite görs för att skolan ska fungera för barn med dessa osynliga funktionsnedsättningar. Istället tillåts barnen misslyckas i skolan, och problemen med frånvaro eskalerar."
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/skola-och-socialtjanst-sviker-barn-med-npf-27449

Dagens stjärnor
Malcom Kyeyune. Han är så härligt rak i sina debattartiklar. Dessutom är han inte korkad. Han har för länge sedan insett att på tok för många rikspolitiker tappade sitt ansvarstagande för ett långsiktigt välmående välfärdssamhälle.

"Filipstad är inte bara en kommun som har med ”problem med integrationen”. Situationen i Filipstad är indikativ på något trasigt i Sverige som går djupare, som visar att själva grunden i vårt politiska system har sprickor som det är hög tid att prata öppet om.
Under flyktingkrisen florerade det historier om att flyktingvågen var, eller kunde bli, lönsam. Kommuner som tidigare hade definierats som avfolkningsorter fick plötsligt ett nytt tillskott av invånare, invånare de sällan hade infrastrukturen att hantera eller erbjuda välfärd åt. När kommunerna blev tvungna att bygga nya skolor (ofta med lånade pengar) för att klara av det ökade trycket sa resten av oss ”grattis!” De flesta kommuner spelade med, och låtsades som att det var en sorts vacker chans man hade fått. Problemet är att detta är en lögn. Regeringars politik gentemot kommuner som Filipstad har byggt på åtminstone två lögner, varav den ena (att det var realistiskt att staten skulle kunna komma undan med att betala för nyanlända i två år) numera går att prata om. Men den andra lögnen är på många sätt mer intressant: att kommunernas skolbyggen innebar en chans att ”investera i framtiden”."

"Låt mig ställa en fråga som är värd att fundera på: vilken är egentligen relationen mellan stad och land i Sverige just nu? Är det verkligen så att storstäderna och staten behöver ”rädda” kommuner som Filipstad framöver? Eller är det kommuner som Filipstad som under de senaste åren tvingats att rädda statens balansräkning genom att ta kostnader för migrationen som bara staten kan bära, samtidigt som de unga och begåvade flyttat till större och rikare kommuner? Vi talar gärna om städernas subventioner av landsbygden, men för Filipstads invånare är det kanske dags att börja tala om de subventioner som går åt andra hållet."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/nagot-har-gatt-sonder-i-filipstad-27412

Liverpool. Min ungdoms favoritlag gjorde en enastående prestation mot Barcelona igår. Och det i en mycket viktig match! Imponerande!
https://www.svt.se/sport/fotboll/liverpool-barcelona-cl-semi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar