tisdag 21 maj 2019

Sammanslagning av S och L

Nya tider - Nya samarbetspartners
Det är nya tider i det svenska politiska landskapet, det har de flesta förstått. När de gamla partierna stapplar omkring och försöker hitta fast mark under fötterna öppnas landskapet vidöppet för nya attraktivare politiska krafter. De finns, och jag är säker på att något eller några av dem blir framtidens nya politiska krafter med starkt stöd i Sverige.

Nu har Erik Ullenhag bestämt sig för att kliva in i partiledarkampen inom Liberalerna. Blir det möjligen en kompromiss mellan L Uppsala och övriga Sverige. Cecilia Wickström åkte ut och Erik Ullenhag, från Uppsala, in?.... Helt klart är att Ullenhag och Sabuni är två personer som representerar olika inriktningar i vilken linje de vill företräda. Sabuni är tydligt borgerlig och tydlig med vad som krävs för en hållbar migrationspolitik. Ullenhag lyckades inte med mycket som integrationsminister och kan säkert leda L in ännu mer i Socialdemokraternas famn. Förr var det Centerpartiet som samarbetade nära med S, nu kan det bli L som aktivt tar den rollen. C och L har flera gånger försökt slå ihop sig som partier. Det har främst av kulturskäl misslyckats. Liberalerna och Socialdemokraterna kanske har större förutsättningar att lyckas med en sammanslagning. Om de döper sig till SL påminns ständigt runt 2 miljoner svenskar om deras existens. Helt klart är att vänsterorienterade liberaler har mer gemensamt med Socialdemokrater än vad nyliberala centerpartister har. Ja, ja vi får se om L överlever nästa riksdagsval eller ej. Partiet är idag riksdagens minsta parti. Och i Uppsalas opinion är de nu det minsta partiet bland de tidigare Allianskompisarna. Ingen imponerande utveckling.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/marmorstein-det-har-ar-skillnaderna-mellan-sabuni-och-ullenhag

Sekine Madon, UNT, ger en målande beskrivning av kontrasterna mellan Sabuni och Ullenhag. Den invandrade flyktingen som är ”self made” och en tydlig kommunikatör jämfört med en broilerpolitiker som i vart fall nu har rollen som diplomat.

”Ullenhag och Sabuni är två politiker med olika bakgrunder och framtoning. Ullenhag kommer från en akademiker- och politikerfamilj. Hans pappa Jörgen Ullenhag har en bakgrund som folkpartistisk riksdagsledamot (och har även varit chefredaktör på denna tidning). Nyamko Sabuni föddes i Burundi och kom till Sverige som tolvåring. Hennes pappa var politisk flykting – och socialist.”

”En sak som Ullenhag och Sabuni har gemensamt, är att de båda har varit integrationsminister i alliansregeringen. Sabuni stod Björklunds företrädare Lars Leijonborg nära. Hon var tidigt ute i frågor som hedersförtryck och segregationsproblem. Hennes frispråkighet har både uppskattats och väckt motstånd. När Jan Björklund tog över som partiledare fick Sabuni snart inte jobba med integrationsfrågorna och hon ersattes av just Ullenhag.”

”Medan Nyamko Sabuni valde att lyfta fram problem som könsstympning och att många utlandsfödda kvinnor inte kom in på arbetsmarknaden, lade Ullenhag krut på att ge en "positiv bild". Partiledarvalet i Liberalerna kommer förmodligen bli ett val mellan dessa två synsätt.”

https://mobil.unt.se/ledare/sallan-har-ett-vagval-varit-sa-tydligt-5309102.aspx
Dagens besvikelse
De som låtit människor i våra utanförskapsområden få det allt sämre, och bli allt fler. Bifogat är en tragisk berättelse som säkerligen många förnekar som ett undantagsexempel. Eller varför inte ”fake news”? Du vet väl att det tydligaste exemplet på ett stort misslyckat integrationsarbete i Sverige är att  väldigt många av våra värsta brottslingar är andra generationens invandrare, varav många är födda i Sverige.

"Jafar Sadik har varit på fler begravningar än födelsedagsfester – det rappar han själv om under namnet Jaffar Byn.
– De tre senaste åren har jag sett 18 personer dö unga, säger han. I en intervju på Hällbyfängelset berättar Rinkebyrapparen om den mörka bakgrunden till texterna bakom Spotifyframgångarna: Pengar som gjort vänner till fiender, tjejer som gått under i kokainmissbruk och att han inte skulle gå i Rinkeby utan skyddsväst."

”Sadik är född i Sverige för 23 år sedan och uppvuxen i Rinkeby.”

”– Jag ser mig själv som en verklighetsförfattare. Jag berättar vad som sker där ute precis som du som är journalist. Skillnaden mellan dig och mig är att jag är artist och du är journalist. Man kan inte stämpla dig som en gangsterjournalist. Precis som de som gör gangsterfilmer, man stämplar inte dem som gangsterskådespelare.”

”– Upplopp är de ohördas språk. Det är den enda gången politikerna och medierna kommer till förorten. Den här natten sköt polisen varningsskott som gick tio centimeter från en killes huvud. Då ville folket visa att det inte är okej att polisen använder sitt tjänstevapen mot oskyldiga människor. Då gick folket samman och gjorde sina röster hörda.”
https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/jaffar-byn-jag-har-varit-pa-fler-begravningar-an-fodelsedagsfester/

Dagens stjärna
Susanna Birgersson, Expressen. Danskarna har så mycket att lära oss svenskar. Det är lite skrämmande hur naiva och reaktiva många svenska politiker och förvaltningsledningar är. Det är sällan stora problem löser sig genom att man låtsas som att de inte finns eller om man inte kraftfullt löser dem. 


När det har skett – om det sker – vad händer då? Det är förstås jättebra med individuella prövningar, men vilka är riktlinjerna därefter? Står det i socialtjänstlagen hur man förebygger att små barn radikaliseras? Står det i lagen om vård av unga (LVU) hur man bör hantera de större barn som kan ha fått militär utbildning? Står det något om vilken typ av skola de bör gå i? Eller om hur man får ett traumatiserat barn att överge den IS-ideologi som kanske är det enda som upplevs skapa mening i kaoset?”

”I Danmark har flera av de större städerna detaljerade handlingsplaner, även om inga barn ännu återvänt. Att situationen kunde uppstå förutsågs för flera år sedan och exempelvis Köpenhamn har en färdig strategi sedan förra vintern. En av de ansvariga inom kommunen, Karen-Lise Karman Johansen, berättar för danska Weekendavisen om innehållet: Det handlar om att se till att barnen inte återförs till en radikal, islamistisk miljö, om hur man omedelbart vid ankomsten villkorar eventuella anhörigas rätt till vårdnad, om hur en trygg vardag med fasta ramar och rutiner är en förutsättning för att redan radikaliserade barn så småningom ska vilja ta avstånd från IS-ideologin, om att lite större barn behöver mentorer, inte minst för att minska risken att de värvar andra barn till IS, om att man bör kommunicera till lärare, klasskamrater och andra föräldrar att barnet står under ständig uppsikt. Bland mycket annat.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar