måndag 27 maj 2019

Kina och kritiska metaller

Handelskrigen
Historiskt brukar handelskrig mellan stormakter sluta illa. Förhandlingsbords”krig” är mycket bättre än andra ”krig”. Visst finns förhandlingspositioner som känns oacceptabla för en part. Då är det bästa för helheten att medlare får försöka hitta möjliga kompromisser. Handelskrig kan låta harmlöst men de är de inte. Att det nu återigen skramlas med vapen runt Iran är tveklöst en pusselbit i detta geopolitiska maktspel som pågår. Tro inget annat. Och du, det är inte alltid lätt att förstå vem som är ”good Guy” och vem som är ”bad Guy”. Även när bra och dåligt ska definieras blir grundläggande värderingar centrala. Om du inte visste det är det viktigt att du lär dig att Kina idag har stora delar av de råvaror som dagens högteknologiska samhälle behöver. Till och med en ”get” inser att det är ett starkt förhandlingskort.

”Kinas president Xi Jinping avlade under måndagen ett besök hos JL MAG Rare-Earth, ett bolag vars verksamhet kan vara en ledtråd till Kinas motdrag i handelskriget med USA.”
”Den kinesiske presidenten Xi Jinpings val att besöka ett bolag med verksamhet inom jordartsmetaller, en händelse som av South China Morning Post direkt kopplades ihop med en möjlig eskalering av handelskriget i ett drag som skulle drabba miljöteknologiska produkter. Xi Jinping flankerades vid besöket hos JL MAG av Liu He, Kinas vice premiärminister tillika chefsförhandlare i de handelssamtal som hitintills varit resultatlösa trots gott om indikationer längs vägen om det motsatta. "Jag ber er: Vänta så ska ni få se vad som händer", sade en talesperson för Kinas utrikesministerium om saken på måndagen, enligt Bloomberg.”
”Råvaror inom segmentet jordartsmetaller är ett område där Kina har en tung position på marknaden, med runt 90 procent av det globala utbudet. Men trots det är landet en nettoimportör av råvaran.”
”Jordartsmetall är en mycket viktig del av flera tekniker som i nuläget anses vara svaret på att lösa utmaningen att klimatsäkra och minska utsläpp av koldioxid genom batteriteknik. Råvaran är exempelvis avgörande för tillverkning av modern teknologi och elbilsbatterier, något som kan komma att sätta tung press mot den amerikanska administrationen från bil- och techindustrin och potentiellt ge en utvidgad möjlighet för den kinesiska tillverkningsindustrin att behålla eller ta tillbaka tillverkningsindustrin inom landets gränser.”
”Råvaran är också en förutsättning för tillverkning av allsköns högteknologisk utrustning inom allt från skärmar till mobilchip. Tidigare har USA undantagit jordartsmetaller från de tariffer som införts och höjts undan för undan. USA importerar runt 80 procent av sin interna efterfrågan av den magnetiska råvaran från Kina.”
https://www.va.se/nyheter/2019/05/20/kina-kan-strypa-tillgangen-pa-sallsynta-jordartsmetaller/


Det är betydligt bättre att förhandla fram handelsavtal istället för att föra handelskrig. I synnerhet är det väldigt dåligt för USAs invånare när deras chefsförhandlare är Trump som gång efter gång visat att han är både lynnig, kortsiktig och inte visar på strategisk förmåga. Jag är helt övertygad om att kineserna har en bredare förankrad beslutsprocess, är långsiktiga och dess partitoppar är skolade i strategiskt tänkande.
Dagens besvikelse




Dagens stjärna
Theresa May. Visst har hon misslyckats men hon visade tydligt sin besvikelse när hon annonserade sin avgång och den riktigt misslyckade är David Cameron, hennes föregångare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar