söndag 7 april 2019

Regelbunden anpassning

Förövarna
Självklart ska vi stötta alla stackare som utsätts för hedersförtryck och hedersvåld. Det är helt oacceptabla beteenden i Sverige. Parallellt måste vi tydligt och regelbundet påverka alla dem som utsätter sin omgivning för hedersförtryck och våld. Regelbundet! Påverka dem att ändra sina beteenden och avveckla hederskulturen och i stället anamma våra jämställda lagar. Särskilt de lagstiftande rikspolitikerna måste sluta mesa kopplat till dessa oacceptabla beteenden. Vi vill inte ha dem någonstans i Sverige. Inte någonstans inkluderar våra av Polisen orosklassade utanförskapsområden. Särskilt i våra utanförskapsområden behöver vi regelbundet våga jobba med beteendeförändringsarbete som bland annat syftar till att avveckla hederskulturer. Tänk att vissa ”PKare” ondgör sig över att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson nu tydligt säger att människor som invandrar till Sverige måste anpassa sig till våra lagar och regler. Lagar och regler som gäller oss alla jämlikt inom Sveriges gränser. Det är ett galet självskadebeteende att inte alltid stå upp för det självklara.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/det-gar-att-paverka-den-som-fortrycker-27015
https://www.sydsvenskan.se/2019-04-05/m-ska-skapa-ny-svensk-modell
https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11978497
Dagens besvikelse
De som förespråkar ordningsbetyg i skolan. Nej, det är inte självklart med ordningsbetyg i skolan. Ett ordningsomdöme som inte sparas tycker jag är en självklarhet. Det anser jag att duktiga lärare redan idag, i samband med föräldramöten, också ger. Vilken nytta gör ett formellt betyg i "uppförande"? En elev som har väldigt dåliga betyg kommer att ha tillräckligt svårt att få jobb efter skolgång ändå. Jag tror inte att ett ordningsbetyg kommer att motivera barn och unga som uppträder illa att ändra sitt beteende. Ett önskat förändrat beteende måste skapas genom helt andra insatser kopplade till de som utgör ett problem för andra elever och lärare. Det är bland annat dags att återigen ge barn med funktionsproblematik en bättre och särskild studiemiljö.
https://www.expressen.se/ledare/det-ar-klart-att-vi-ska-ha-ordningsbetyg-i-skolan-/

Dagens stjärnor
Jenny Strömstedt. I bifogad debattartikel skriver hon klokt om hur korkat det är med ett formellt ordningsbetyg. Stöket och böket i allt för många klasser och skolor kan kraftigt minskas med hjälp av andra betydligt effektivare metoder. Rektorn Hamid Zafar kan ge några exempel. Exempel som också exemplifierar att ”det svenska” ständigt förändras och när våra nya invandrade invånare har kloka nya förslag ska en lyckad integration också innebära att invandrares goda idéer bejakas.

”Lärarna har för mycket administration och för lite tid till undervisning. Riksdagsmajoritetens slutsats är därför att det är dags att ge dem lite mer att göra, som att skriva ordningsbetyg som en bilaga till slutbetyget.”

”Eleverna stökar för mycket i skolan, men ett bråk går ytterst sällan obemärkt förbi endera inblandad part. I klartext vet den som ställer till det för sig själv och andra i skolan att bråket strider mot de allmänna ordningsreglerna, men kan inte låta bli ändå. Riksdagens slutsats är därför att eleverna, som redan vet att de är hopplösa, måste få skriftligt på exakt hur värdelösa de varit som individer under det gångna skolåret. Jag googlar frenetiskt men hittar noll forskning som stärker att just dessa elever kommer att stirra på ett underkänt ordningsbetyg och som i ett trollslag skärpa sig, trots att det inte funkat tidigare.”

”Även om det är oklart hur många skolor som kommer att börja sätta ordningsbetyg, så är riksdagens viljeyttring en sorglig konsekvens av den allmänna stå-rakt, knip-käft, gör-som-de vuxna-säger-attityden som sakta tagit över diskussionen om ungas plats i samhället. Alla människor måste lära sig respekt, att ta eget ansvar för sina handlingar och att det är fel att förstöra för andra. Få tolererar stök i klassrummet. Men ett sladdrigt papper med ett omdöme som egentligen recenserar ens uppväxt, ens föräldrar, ens socioekonomiska förutsättningar, ens psykiska hälsa, fysiska hälsa, sociala anpasslighet, förmågan att skaffa hyggliga kompisar, oförmågan att förstå sociala koder, ledsenhet eller hopplöshet, känns som den minst framkomliga vägen dit.”
https://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/ordningsbetyget-ar-ett-hanfullt-pekfinger/?fbclid=IwAR0qU4ccacrfN8pT0I3gOOLOcOQvfrt7KVbqSAmRAwhfNpzQtXetdOfPbKc

Viktor Tatarintsev. Rysslands ambassadör uttrycker sig härligt rakt och tydligt. Det finns tveklöst gott om självgodhet bland människor i Sverige som saknar både kunskaper och erfarenheter kopplat till saker de har starka åsikter om. Och du, bara för att jag tycker om att han var så tydlig med sin åsikt innebär inte det att jag gillar den politik Putins Ryssland driver. Jag gillar inte den politiken alls.
https://www.di.se/nyheter/putins-man-i-sverige-ni-tycker-att-ni-ar-sa-perfekta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar