torsdag 25 april 2019

Populismens eller naivismens tid

När PK inte levererar
När inte det politiskt korrekta levererar lösningar på det som stora delar av befolkningen upplever som problem vinner så kallade populister sympatier bland väljarna. De som förvånas över en sådan utveckling har själva starkt bidragit till populismens frammarsch. Det är alltid viktigt att öppet och respektfullt debattera samhällsproblem. Det är idiotiskt att inte förhålla sig på det sättet till hur ett positivt debattklimat ska vara. Det enda som borde vara politiskt korrekt är att tydligt markera typ STOPP när någon debattör går över anständighetsgränser eller helt enkelt ljuger. Lögnarna måste mötas genom faktabaserad moteld. Fakta som inte ska blunda för problem som finns! Det är alltid dumt att förminska allvarliga problem. Att över 90% av invånarna är fantastiska medmänniskor innebär inte att de 10% övriga är ett så litet antal av totalen att vi kan blunda för den skada de gör mot sig själva och andra. Vad är ”hönan” och vad är ”ägget”? Är det naivismen som skapat utrymmet för farliga populister? Sannolikt!
https://www.synonymer.se/sv-syn/populist
https://www.google.se/amp/s/detgodasamhallet.com/2018/04/18/det-politiskt-korrekta/amp/

Det som kan definieras som politiskt korrekt förändras hela tiden, mer eller mindre snabbt. Inte minst jag själv har inom vissa känsliga sakfrågor ansetts politiskt inkorrekt när jag tidigt problematiserat och föreslagit förbättringsåtgärder. Bara för att det helt plötsligt blir politiskt korrekt att prata om sakproblemet tror du väl inte att de som tidigt lyfte problemet och föreslog förbättringsåtgärder får ett erkännande i efterhand. Självklart inte eftersom det skulle vara lika med att erkänna att man varit sen att förstå eller till och med korkad. Eller både och. När ledande politiker undviker att ta i uppenbara och stora problem börjar det ”koka” bland folket.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/politiskt-korrekt-inte-detsamma-som-for-nagra-ar-sedan
Dagens besvikelse
De som styrt migrationspolitiken de senaste tio åren. När Högsta domstolen tycker enligt bifogat, kopplat till människor som kopplat till grupptillhörighet fått permanent uppehållstillstånd, ska självklart alltid alla uppehållstillstånd vara individuella. Nyligen invandrade som begår grova brott ska självklart utvisas.
http://www.hogstadomstolen.se/Om-Hogsta-domstolen/Nyheter-fran-Hogsta-domstolen/Forutsattningarna-for-utvisning-pa-grund-av-brott-nar-den-tilltalade-har-vistats-lange-i-Sverige/

Dagens stjärna
Jenny Ekenlie. Ja! Det är korkat att inte inse hur utmanande det är när mycket olika kulturer möts i vardagen. Du som läst min bok ”En stund på jorden” har sannolikt fått en betydligt större respekt för kulturella skillnader. Det hon skriver är i linje med vad jag skriver i min bok. När inte folkets ledande klarar av att hantera utmaningar med stora kulturella skillnader bland folket uppstår självklart ”populism”. Det är korkat att tro något annat. Skulden för att vi gått så snett faller helt på ledande rikspolitiker de senaste tio åren.

”Det finns lika många religiösa uttryck som plockgodis i affärer. Att välja, vraka och mixa hur som helst är styrkan i demokratier. Hos vissa ger Bibeln vägledning om mål, mening och moral, andra finner svaren i Koranen. I Sverige hittas substitut för religiös samhörighet genom dieter, new age-läror och fotbollslag.”
”I Sverige äger individen rätten att välja – i praktiken – en utopi för många.”
”Varför pratar vi inte om verkliga kollisioner i samhället? Varför blundar politiker för vad som händer när merparten människor, som anser att religion tillhör privatlivet, förväntas öppna sina hjärtan och skattefinansiera nyinflyttade som anser att religiösa tolkningar står över samhällets lagar och regler.”
”Det  uppenbart att Sverige varit naivt inför nyadopterade problem: som könsseparation, månggifte, barnäktenskap, könsstympning och moralpoliser som anser sig ha rätten att besluta över andras liv utifrån tolkningar av religioner.”
”Om Sverige ska vara ett tillåtande land oavsett sexualitet, religiös tro eller kulturell bakgrund måste individens rätt att välja värnas.”
”Svenskar är så rädda att trampa på tårna, villiga att godta vilka förändringar som helst som möjliggör särbehandlingar för olika religiösa tolkningar. Det är befängt att hävda att Sverige befäster sin religionsfrihet genom böneutrop. Politikers ryggradslöshet för att vinna billiga poäng riktade till religiösa grupper i kommunerna är ett av många skäl till ”missnöjet” i samhället.”
Det tycks mig lätt att glömma bort att de värderingar som möjliggör jämställdhet och jämlikhet mellan könen, yttrandefrihet och religionsfrihet bygger just på demokratiska värden.
Det förutsätter att våra lagar, organisationer och institutioner är fria från religiösa förhållningssätt. Varje individ ska ha rätt att bestämma över sitt liv så länge det inte går ut över andra. Barnens rätt till religiös integritet blir en annan krönika.

https://mobil.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/hur-lange-leve-demokratin-om6031129.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar