lördag 27 april 2019

WYSIWYG

What you see is what you get
Hur mycket vet du om de ledande politikerna i din kommun, eller i Sveriges riksdag? Du vet säkerligen väldigt lite. Trots det ska de företräda dina intressen och påverka miljarder av våra gemensamma skattepengar. Jag törs påstå att jag är den politiker i Sverige som du kan ”besiktiga” mest. Hur kan jag påstå det när det finns rikspolitiker som vi tvingas se nästan varje dag i olika medier? Vad vet du om dem? Om su vet något om vad de tycker, är det deras egna tyckande eller det parti de företräder? Varje partiföreträdare måste kommunicera demokratiskt beslutad politik. Samtidigt är det av stort värde att förstå vad en enskild person tycker i olika sakfrågor. Här på min blogg kan du söka på sakfråga efter sakfråga och hitta gott om exempel på hur jag tycker och varför. Den varudeklarationen borde alla erbjuda sina väljare. Bara då ges väljarna en ärlig chans att förstå vad de röstar på. Det amerikanska, franska och engelska direktvalet av kandidater borde bli verklighet även i Sverige. Då kanske fler politiker bjuder på WYCIWYG.
https://www.englishclub.com/ref/esl/Sayings/Quizzes/Modern/What_you_see_is_what_you_get_1313.php
https://www.phrases.org.uk/meanings/what-you-see-is-what-you-get.html

Johan Hakelius skriver läsvärt i Expressen. Han försöker som vanligt tolka mönster i vår samtid. Är det så enkelt att Greta Thunberg av vissa gjorts till en ”renhetens symbol” för sanningen? Vi vuxna anses fulla av egennyttiga särintressen som förbrukar vår trovärdighet. I synnerhet vita medelålders män anses som de värsta skurkarna på en sjuk jord. Thunberg är nog ett lysande exempel på WYSIWIG.

”Det jag ville var att behålla förmågan att ta ett steg åt sidan och åtminstone ana märkligheterna, besattheterna och löjligheterna i min egen tid. Att inte vänta tjugo, trettio eller hundra år för att se det uppenbara.”

”Man måste sjunga i nuets änglakör, eller vara förtappad. Ja eller nej. I mina ögon förtar ett sådant tankesätt all poäng med att skriva. Men uppenbarligen inte i alla dessa andra ögon. De skriver tvärtom för att spärra alla försök att hålla distans till det som sker.”

”Så här tänker jag: det är fullt möjligt att ta klimatfrågan på allvar, känna sympati för Greta Thunbergs engagemang och ändå intressera sig för varför just hon blivit så stor just nu. Det är inte knölartat, kätterskt eller ens mansmedelåldrigt att ta ett steg åt sidan, vända blicken mot samtiden och fråga vad som pågår.” 
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/antingen-ar-man-en-rovhatt-eller-tarna-i-gretas-luciatag/

Det finns gott om tyckare och ”rädda allt” människor på vår jord. Också gott om dysterkvistar och ”rasister” på samma planet. Och i Sverige har vi gott om politiker som betraktar världen från ett ideologiskt bubbelperspektiv. Vilken typ av människor vill du ha i ditt lag om du hamnar i en kris? Jag väljer erfarna och pragmatiskt orienterade människor. De representerar garanterat dem som bäst kan bidra till en positiv framtid.
Dagens besvikelse
Politiker och politiska partier som inte reformerar och vitaliserar vår demokrati. Ann-Charlotte Martéus skriver läsvärt om det stora behovet att nutidsanpassa demokratin. De politiska partierna är idag kassa på att företräda de invånare de ska företräda. Partiernas legitimitet är mycket låg. De flesta av dem har blivit inåtvända och självgoda.

I dag är demokratin så omhuldad att det ibland liknar fetischisering: den tillbeds som en ofelbar gudomlighet. Och gudar åldras ju inte. Men politiska system åldras, eller förändras åtminstone med tiden. Det påminner statsvetarprofessor Tommy Möller om i sin bok ”Efter guldåldern” från i fjol.”

”Men redan 1943 hade filosofen Simone Weil skådat partisystemets skavanker. Hon hävdade bland annat att systemet leder till likriktning och att partiernas egentliga mål är att få makt och ständigt växa: ”Partiet är sitt eget ändamål.” Tiden har givit Weil rätt i en hel del. Partierna, i Sverige och annorstädes, har gått från intressepartier till att bli catch-all-partier: de vill åt alla väljargrupper.”

”Löftena blir utopiska och motsägelsefulla. Detta ”löser” politikerna genom att lägga ut ansvaret på kommuner och myndigheter. När dessa får problem med sina pålagor hänvisar ansvarig minister kallt till det kommunala självstyret eller förbudet mot ministerstyre.”

”Partierna har numera förlorat de flesta av sina medlemmar och blivit mer elitstyrda. Partiorganisationerna har professionaliserats: möteskaffet kokas inte längre av gräsroten Britta utan av en inhyrd barista, så att säga.”


”Statsvetare talar nu om en ”postrepresentativ ordning” där partierna inte längre speglar medborgarnas åsikter. Tommy Möller tar migrationsfrågan som svenskt exempel: riksdagspartierna har i samförstånd sjösatt en unikt generös flyktingpolitik samtidigt som en majoritet av väljarna har efterfrågat mer stramhet. När partier tappar väljarkontakten och regeringspolitik inte längre kan röstas bort - eftersom partierna har varianter av samma politik - är systemets legitimitet i fara. Det är som gjort för nya partier och populister.”

”Det demokratiska systemet är inte perfekt, det är bara bättre än alla andra styrelseskick. Och det är inte gudagivet. Det måste vårdas för att hållas vid ett liv värt namnet.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/ar-demokratin-fardig-for-alderdomshemmet/

Liberalerna i Uppsala exemplifierar tydligt den politiska kris vi har i Sverige. Bifogat finner du en replik från mig på ett debattinlägg från ledaren för Liberalerna i Uppsala. För att bättre kunna förstå mina röriga svar på hans debattartikel kan du med fördel börja med att läsa den röriga debattartikeln.
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/liberalerna-har-visst-svangt-vanster-5276874.aspx?fbclid=IwAR05xGo7rodPy5AOfeUQOcjWVz5uJy7_UJ0ZNqkcLPcLNkwuIaRvVdqNx9c


Dagens stjärnor
Uppsalaflickorna som vann Junior-VM i cheerleading! Mycket imponerande. Jag hoppas de börjar uppträda när Sirius spelar på Studan. #Uppsalaflickorna
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/gf-uppsalaflickorna-har-vunnit-historiskt-vm-guld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar