onsdag 10 april 2019

Dumhetsaktivism

Kunskap, erfarenhet och prestationsförmåga
Politiken måste bli betydligt klokare. Fokus är på helt fel frågor bland allt för många politiskt aktiva. Huvudfrågorna får för lite fokus och marginella subfrågor får oproportionellt stort fokus. Det är korkat i en tid där kärnverksamheterna i det offentliga kontraktet måste stå i centrum och få 100% fokus. Jämställdhetskampen är fortsatt viktig men även inom den kampen måste huvudet och klokhet få styra i större utsträckning än nu. Självklart ska till exempel inte politiker in och styra innehållet i våra utbildningar. Det är en ointelligent väg att vandra. Dumhetsaktivism måste alltid klokt motverkas. Bara genom fri forskning kommer våra viktiga högre lärosäten bidra till framgång i vår del av världen.

”Ska en universitetslärare tvingas kvotera in kvinnor på en litteraturlista, även om kvinnliga författare inte har med ämnet för kursen i fråga att göra? Frågan aktualiserades när Erik Ringmar, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, hamnade i konflikt med sin institution.”

”Ringmar riktar i sin nyutkomna bok ”Befria universiteten!” (Timbro förlag) sylvass kritik mot just det synsättet. Läraren ska få sköta sitt, inte vara statens redskap. Det Nationella sekretariatet för genusforskning och "genusintregrering" kan inte stå över den akademiska friheten. Som Ringmar nämner tvingades han att ”förändra, och försämra” sin kurs. Han hamnade i en situation där hans institutionsstyrelse och en grupp tongivande studenter läxade upp honom som lärare. En erfaren och uppskattad lärare påstods plötsligt utsätta studenter för ”grova kränkningar”.”


”De upprörda studenterna hävdade att de hade känt sig ”otrygga” i hans klassrum. Men om man med "trygghet" menar att aldrig utsättas för andra idéer och perspektiv blir det inte mycket till intellektuell diskussion kvar. Vi ska inte göra universiteten till trygga rum, "safe spaces", skriver Ringmar. Folk som bara lyder är dåliga på att tänka, och vi behöver höra det felaktiga för att lära oss det rätta. Självklart är det så.”
”Frågan om akademisk frihet visar också ett kulturellt gap mellan Sverige och omvärlden. När Ringmars konflikt med institutionsstyrelsen i Lund uppmärksammades, i riksmedia först av SvD:s ledarskribent Ivar Arpi ("Så blev genusvetenskap överkyrka i Lund" 4/11 2017), spred sig nyheten snart världen över. I Tyskland, där man har en tradition av "Lehrfreiheit”, rätten att undervisa fritt, frågades det vad die dummen Schweden ägnar sig åt. I flera länder möttes Lunds universitets agerande med förvåning. Judith Butler själv tog starkt avstånd från att kvoteras in på litteraturlistor. Men på jobbet fick Ringmar i stället kommentarer som "nu har du verkligen ställt till det för dig".”

”Ändå rättar sig många i ledet. Ännu har ingen på Ringmars egen institution gett honom stöd. Lyd, är det tydliga budskapet från universitetet. Tänk för allt i världen inte fritt. Tänk rätt, även om vi alla vet att det är fel.”
https://mobil.unt.se/ledare/nar-tanka-ratt-ar-att-tanka-fel-5261906.aspx

En sak är helt säker, om politisk korrekthet och dumhetsaktivism ska få styra Sveriges universitet kommer svensk konkurrenskraft försämras ytterligare. Visst är det svenska samhället extremt jämfört med de flesta andra samhällen på vår jord, men måste det inkludera korkad dumhet?
Dagens besvikelser
Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Sveriges riksdag. Tillsammans utgör de regeringsunderlaget som lägger en budget som inte tar ansvar för ett tryggt åldrande i Sverige. Det är skamligt. Det är också, som SKLs chefsekonom säger i bifogad artikel, väldigt illa att rikspolitikerna duttar hit och dit med statsbidrag till kommunerna. De flesta +65 borde betydligt bättre börja göra sin röst hörd.

”De är många - 40-talisterna. Fram till år 2028 kommer antalet personer som är 80 år eller äldre att öka med 50 procent. En som sitter och räknar på de svarta hål som kommer att uppstå i kommunernas budgetar är Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.
- När man är i den arbetsföra delen av livet kostar man ungefär 50 000 kronor om året i genomsnitt i välfärdskostnader. Barn kostar fyra gånger så mycket och en person som är äldre kostar ungefär tio gånger så mycket.”
https://www.expressen.se/ledare/ledarsnack/sa-drog-de-rodgrona-in-aldrepengarna-i-tysthet/

Centerpartiet som inte står upp för den politik man själva varit den främsta pådrivaren av. Vem som helst fattar väl att man inte kraftigt kan dra ner på Arbetsförmedlingen och tro att alla lokalkontor ska bli kvar. Om man vill ägna sig åt glesbygdsstöd får man driva det på smartare sätt.

”Det borde vara goda nyheter för Centern. Partiet har i åratal krävt att hela myndigheten ska skrotas. Men sedan beskedet om slakten av lokalkontoren kom har ledande centerpartister i stället protesterat högljutt.”

”Paradoxalt? Nej, inte för centerpartister. De balanserar ofta på slak lina mellan sin privatiseringsiver och rötterna som landsbygdsparti. Centerpartiet vill nu för allt i världen inte få skulden för att kommuner som Mariestad, Åtvidaberg och Bräcke förlorar ännu mer av statlig närvaro.”

”Om Centerpartiet och regeringen verkligen ansåg att nedskärningarna på myndigheten var för kraftiga hade man kunnat lova att skjuta till mer pengar i vårbudgeten. Men i den tänker man bara satsa några hundra miljoner - runt en tiondel av vad som skurits bort.”
https://www.expressen.se/ledare/centern-flyr-sitt-ansvar-for-nedlaggningarna/

Dagens stjärna
Paulina Nauding. Läs hennes bifogade krönika, den är befriande arg och tydlig med hur långt ifrån den allt allvarliga utanförskapsproblematik nästan alla ledande politiker lever. Delvis kan det förklara den oansvariga migrations- och integrationspolitik som länge drivits. Och som inte förbättras.

"Utanförskapet och den brottslighet som följt av migrationen är ett misslyckande av historiska mått. De som stått för åsikterna och drivit politiken bor sällan själva i de områden eller hör till de samhällsgrupper som drabbas värst av konsekvenserna. De har inte skin in the game."

"Så sammanfattar investeraren, matematikern och tänkaren Nassim Nicholas Taleb sitt budskap i boken ”Skin in the game” som kom ut härom året. Det kostar inget att ha fina åsikter, eller att fatta till synes goda beslut som drabbar andra. Det vet varje arkitekt som bygger modernistiskt och sedan bosätter sig i en sekelskiftesvilla med knotiga äppelträd på tomten."

"Det kan man fundera på också i förhållande till svensk politik. Utanförskapet och den brottslighet som följt av migrationen är ett misslyckande av historiska mått. Också här har inbyggda asymmetrier varit en förutsättning. Det är ingen hemlighet att de som stått för åsikterna och drivit politiken sällan själva bor i områden eller hör till samhällsgrupper som drabbas värst av konsekvenserna."

"Hur vore det om man gjorde sig av med riksdagens bestånd av övernattningslägenheter i Stockholms innerstad och köpte nya i Järva? Kostnaderna för pendling tillbaka till hemorten skulle visserligen skjuta i höjden. Men på så vis skulle de som driver på gettoiseringen av svenska bostadsområden inte lika enkelt kunna isolera sig från resultatet.
Det skulle injicera lite skin in the game i svensk politik.
Eller, ännu taskigare – tänk om man i stället för riksdagsmannalönen skulle ge ledamöter betalt i andelar i de där bostäderna så att de efter en tid äger sin egen tvåa med balkong vid ett förortscentrum där gängen hänger på kvällarna?"
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/latt-att-spela-hogt-utan-egen-hast-i-loppet-27057










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar