tisdag 2 april 2019

Tripple dip

Scenarier
En sak är säker om framtiden, varje människa kommer att dö. Oavsett rikedom eller genernas kvalitet. En annan sak som är säker är att ingen människa, oavsett rikedom och makt, vet exakt hur morgondagen utvecklas. Huvudregeln är att det blir som idag. Men samtidigt sker enorma förändringar varje dag, särskilt i dagens globala kontext. Så både du och jag vet att förändringstakten fortsätter, den ökar bara. Den kloke samhällsbyggaren arbetar därför löpande med olika scenarier om hur framtiden utvecklas och kan därigenom öka farten att vidta lämpliga åtgärder beroende av vilket scenarie som mest överensstämmer med verkligheten.

En fördubbling av äldre äldre, väldigt många invandrare med långvarigt försörjningsstödsbehov och parallellt en lågkonjunktur sätter ett enormt förändringstryck. Och skapar sannolikt omfattande sociala konflikter. Vad tror du händer när dessa tre ”tillstånd” är parallella? Om du tror att vi kan undvika en ”tripple dip” får du hemskt gärna berätta hur.
https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/BE0401_2015I60_BR_BE51BR1502.pdf
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/demografisk-analys/

Under en lunch igår konstaterade vi också att statsskulden, som är relativt sett låg idag, inte speglar den privata skuldsättning som bär investeringar som helt nyttjas genom offentligt finansierade verksamheter.
Dagens besvikelse
Att Alice Teodorescu lämnar GPs ledarredaktion. En mycket värdefull och modig debattör blir nu mindre fri att göra sina åsikter hörda. Bra dock att Moderaternas rekrytering borde tala för att M inte avser att bli någon stödtrupp till S och att M ser sin positionering som någon variant av liberalkonservativ.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alice-teodorescu-om-sd-skont-att-slippa-positioneringen-mot-andra-partier
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alice-teodorescu-gar-till-moderaterna
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/kultur/cwejman-ny-politisk-redaktor-pa-gp-efter-teodorescu

Dagens stjärna
Malin Siwe. Ja, Moderaterna ska självklart belysa de allvarliga brister som finns i vårt samhälle. Samtidigt behöver de skyndsamt tala om vilket Sverige deras önskepolitik för invånarna till inom 20 år. Gnäll löser inga problem och konstruktiva förslag syftar till att leda någonstans, vart är det i Moderaternas värld? Men Siwe har rätt, mest av allt måste de tydligare kritisera dåligt och parallellt föreslå bättre vägar framåt.

”Det svåraste i detta är att hitta hoppfullheten i en ganska stökig tid. Vi måste ha bilden att vi tror på en ljusare framtid”, sa Fjellner. Vid sin sida kommer han att ha den mer konservativt profilerade Alice Teodorescu, fram till på dagen politisk redaktör för GP. Återstår att se hur hon klarar förvandlingsnumret från gnällspik - som alla ledarskribenter är, mer eller mindre - till glädjespridare.”

”Bristen på uppdaterat idéprogram är faktiskt Moderaternas minsta problem. Långt viktigare är att ljudligt opponera och att lägga egna förslag. Till exempel att snabbt skissa på en skattereform, så att man kan puffa JÖK-partierna till handling.”
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/klarar-moderaterna-att-ta-sig-ur-gnalltrasket/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar