måndag 8 april 2019

Romsk berättelse

Värderingskonflikter
Du minns väl FNs värderingskartor? Jag har bloggat några gånger om dem. Jag har även med mig i den bok jag skrivit som heter ”En stund på jorden” där jag ger Moderaterna och andra som vill bidra till en mycket bättre integrationspolitik väl förankrade råd. Kulturella skillnader ska tas på största allvar. Allt annat är naivt och korkat. Och Sverige har betydligt större utmaningar än vad allt för många inser eftersom kunskaperna och erfarenheterna av att arbeta i miljöer där många kulturer möts är mycket begränsade. Och där de fungerar, till exempel inom fotbollens värld på toppnivå, är spelreglerna de samma över hela världen.

Idag firar romer sin ”nationaldag”. Jeanette Ohlsson, rom-svensk, satt i morse i TV4 studion och pratade om en nyligen utgiven bok om ett antal generationer romska kvinnor. Själv hade hon brutit sig loss från den romska kulturen och velat bli svensk. Precis som när jag träffar större invandrargrupper och exemplifierar stora kulturella skillnader lyfte Ohlsson upp ”klan” kulturen jämfört med den svenska institutionaliserade kulturen som syftar till stor individuell frihet. Precis som många andra invandrare berättar Ohlsson om hur hennes önskemål om att bli mer svensk inte accepterades av ”klanen” och att de därför under en längre tid var separerade. Den som vägrar att inse att dessa kulturella skillnader är omfattande och svåra att förena kan inte bidra till en bättre integrationspolitik i Sverige. Och om Sverige ska klara av att försvara, eller återvinna, en hög lägsta levnadsstandard bland våra invånare måste vi tydligt kommunicera vad det svenska samhällskontraktet innebär.
http://www.manskligamoten.com

Det finns etablerade partier i Sveriges riksdag som vill förändra det svenska samhällskontraktet på olika sätt. Den ambitionen kallas politik. Vissa vill att staten ska styra oss enskilda människor mer. Andra vill att vi ska styras mindre. Några vill ändra villkoren inom dagens samhällskontrakt. Tills ändringsförslag fått politisk majoritet och blivit verklighet gäller dock ”lagda kort” oss alla jämlikt. Oss alla som lever i Sverige och även dem som tillfälligt besöker vårt territorium. Den ordningen är viktig att stå upp för. Den ordningen är långt ifrån självklar inom många av de kulturer som många nyinvandrade i Sverige kommer ifrån. Ett välståndsskapande samhällskontrakt är inte ”ett fritt valt arbete”. Och forskningen, och världens mest ansedda förändringskonsulter, visar att ”kultur slår strategi” hela tiden. Den som vill ändra på människor som fostrats i en kultur att bliven del av en annan kultur, ett annat system, måste jobba med många parallella metoder för att kunna lyckas. Tyvärr förstår mycket få av Sveriges ledande politiker i kommuner och Sveriges riksdag detta. De saknar helt enkelt kunskapen och erfarenheterna som gör att du förstår vilka problem och utmaningar som ”ligger på bordet”.  Uppsala och Sverige kan mycket bättre. För att lyckas mycket bättre krävs ett kunnigt, erfaret och modigt ledarskap. Vackra ord är långt ifrån tillräckligt om Sverige återigen ska bli ett generellt välståndssamhälle för just våra invånare.
https://hbr.org/2011/03/culture-trumps-strategy-every
https://www.slideshare.net/mobile/joetye/12-reasons-culture-eats-strategy-for-lunch-25988674
Dagens besvikelse
SVT Agendas journalist som intervjuade Ulf Kristersson, moderatledare. Hur kan det göras till ett problem att driva sin egen politik? Kristersson svarade tydligt men journalisten ville inte lyssna. Han var tydlig med att M inte kommer att ingå i en allians med SD. Han var tydlig med att M fortsatt har fokus på att driva sin egen och borgerlig politik. Han var tydlig med att han är besviken över att Centerpartiet spräckte Alliansen och att 60% av väljarna inte önskade en vänsterinriktad politik. Journalisten fortsatte att problematisera om frågor där SD ansågs ha en liknande politik. Skulle inte det då innebära behov av förhandlingar där kompromisser görs? Ja, ja och ja! Om nu M vill sälja Telia och har ett förslag på försäljningsuppdrag och SD har ett lite annorlunda uppdragsförslag, vad är problemet med att hitta ett jämkat uppdragsförslag som gör att M kan få igenom den politik de önskar? Jag förstår att Ms politiska konkurrenter inte gillar det men logiskt, och i förhållande till väljarna, borde det vara en självklarhet. Liknande situationer, förslagskompromisser, uppstår enbart när man har liknande inställningar i konkreta sakfrågor. C och L var beredda att ge makten till MP och S på grund av sin beröringsskräck till SD. Det är enligt mig ett stort väljarsvek. SD och V har en mycket unken historia. De är inga partier man enligt mig ska forma allianser med. Det har MP och S gjort för maktens skull. Dålig journalistik.
https://www.svtplay.se/video/21530086/agenda/agenda-7-apr-21-15

Dagens stjärna
Widar Andersson. Ja, de "seriösa" medierna måste ta ett betydligt större ansvar för att de inte förstärker maktkampanjer eller folkdomstolar genom att hänga ut människor för saker som är lögner. Vi måste tydligt stå upp mot en kultur där folkdomstolar tillåts få avgöra vad som är närmast sanningen.
https://www.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/jag-glads-med-urban-ahlin/?blog=2518025&entry=9923905&fbclid=IwAR1rtTtNAF84DW5I8HE_eNI_xrH7U3L5cJ5tLSTVSUOIa-I3fFjMiF3_uDc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar