fredag 12 april 2019

Stora ekonomiska utmaningar

Alla vet
Det kan inte finnas en enda aktiv politiker i ledande roll som idag inte vet att vi står inför mycket stora utmaningar att möta en demografi och dess utveckling som bland annat innebär att allt färre förväntas få bära kostnaderna för allt fler. Särskilt kopplade till omsorg och vård. Och höga försörjningsstödskostnader. Alla som har grundskolekunsksper i matematik vet att den åldrande befolkningen, parallellt med stora volymer invandrare som har en lång väg till självförsörjning i reguljära jobb, sätter en enorm ekonomisk press på det svenska välfärdssystemet.

Det kommer att bli mycket luftgitarr framöver eftersom vi inte kommer att ha råd med riktiga gitarrer. Många politiker kommer att fortsätta att ”ducka” för den verklighet vi redan har och som dag för dag försämrar den sociala hållbarheten och förutsättningarna för ett tryggt åldrande. Går allt åt helvete? Inte alls, om politiken blir betydligt hållbarare än nu och reformtakten skruvas upp. Uppsala och Sverige kan mycket bättre. Hur ser då verkligheten ut? Vi vet hur åldersutvecklingen med stor sannolikhet blir de kommande 30 åren. Däremot finns ingen tydlig och objektiv beskrivning av invandringskostnaderna och hur det bedöms utvecklas de kommande 30 åren. Bra att Moderaterna vill att verkligheten bättre ska beskrivas kopplat till invandring. Det inkluderar en objektiv analys av alla dess fördelar. Som vanligt blir det bara politiskt ”snömos” om inte verkligheten rimligt objektivt är beskriven.
https://www.expressen.se/nyheter/m-invandringen-ar-inte-lonsam/

Adam Cwejman, GP, skriver lite om problemen som väntar för invånarna i Göteborgs kommun. Uppsala kommun har minst lika stora utmaningar. Dessutom har väldigt många andra kommuner ännu större problem i mer eller liknande former. Det är en verklighet som alla känner till men vilka är deras politiska motdrag?

"Den viktigaste slutsatsen och budskapet till dagens politiker var att Göteborg står inför en allvarlig ekonomisk utmaning. Befolkningen väntas, enligt prognoser från SCB att öka till omkring 700 000 invånare i Göteborg.
Detta innebär att Göteborgs befolkning ökar snabbare procentuellt än riket i stort. Det är positivt. Göteborg växer så det knakar. Färska siffror från branschorganisationen Byggindustrierna visar exempelvis att medan byggandet mattas av i landet som helhet så fortsätter en stark trend i Göteborgsregionen.
Det som är oroväckande på sikt, vilket Stadsledningskontoret noterade i sin rapport, är att försörjningskvoten, det vill säga de i arbetsför ålder som försörjer omyndiga samt pensionärer, väntas bli betydligt sämre i Göteborg.
Befolkningsökningen är störst just bland den äldsta kategorin samt åldersspannet 16-19. Detta innebär att nettokostnaden för skola och förskola kommer att öka väldigt mycket, därefter följt av kostnaden för de första åren inom äldreomsorgen."
https://www.gp.se/ledare/hur-finansieras-v%C3%A4lf%C3%A4rden-i-g%C3%B6teborg-om-15-%C3%A5r-1.14392064

Dagens besvikelse
De som naivt vägrar att inse att migrations- och integrationspolitiken kraftigt behöver förbättras. De kan enbart betraktas som människor som gärna ser att det svenska välfärdssystemet till stora delar faller samman. Det är verkligen inte en socialliberal framtid som erbjuds när vi inte längre har en anständig lägsta levnadsstandard i Sverige. Det är makalöst att det finns så många i Sverige som inte inser detta. Lotta Gröning har rätt, Nyamko Sabuni kommer att utsättas för massor av smutskastning de kommande månaderna. Tyvärr är hon sannolikt för bra för att bli nästa ledare för Liberalerna. Hon har sedan länge insett vad som krävs för att Sverige bättre ska hålla ihop och klara av en anständig lägsta levnadsnivå för sina invånare. Dessutom är hon tydlig med att även socialistiska tankar ska hållas borta från makten om det är möjligt.
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/de-har-tva-manader-pa-sig-att-krossa-nyamko-sabuni/

Dagens stjärna
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare. År efter år argumenterade jag på Centerpartiets stämmor för att migrationspolitiken måste vara hållbar och att integrationspolitiken kraftigt måste förstärkas. Som ”ett brev på posten...” kallades jag ”brun” när jag inte accepterade ”den öppna gränsernas politik”.  Några förslag som jag förde fram på stämmor blir ändå nu verklighet. Framförallt en kraftig rabatt på arbetsgivareavgiften på nummer två som anställs i ett företag. Även att vissa bidrag till delar ska göras om till lån fick jag stöd för. Min huvudkritik mot Centerpartiets migrationspolitik har varit att den inte är socialt hållbar. Det vill säga att den tveklöst leder mot social splittring och en framtid där den lägsta levnadsnivån som det offentliga kan säkra upp inte längre är anständig. Jag har alltid velat leva i ett samhälle där vi har förmågan att säkra en rimligt hög lägsta nivå. Sjöstedts kritik är ur detta perspektiv berättigad.

"Jonas Sjöstedt går nu hårt åt Centerpartiet och Annie Lööf efter att vårbudgeten presenterats.
På Twitter skriver V-ledaren hur hans parti bedrivit en aktiv reformpolitik för minskade klyftor – men att det nu blivit tvärtom."

”Ni ökar ojämlikheten i Sverige aktivt och medvetet, vinnare är redan rika män i våra storstäder”, skriver Sjöstedt, innan Lööf återigen replikerar:
”Är det något av de prioriteringarna som jag tog upp vad gäller jämställdhet, LSS, landsbygden och klimatet som du är emot?”
Sjöstedt menar då att rör sig om ”små, närmast symboliska satsningar”, innan ordväxlingen fortsätter.
https://www.expressen.se/dinapengar/sjostedts-pahopp-pa-loof-drottning-av-ojamlikhet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar