lördag 6 april 2019

Hållbarhet

Ansvarutkrävande
Hur stort är det egna ansvaret i varje enskild människas liv? Det talas inom vissa kretsar ständigt om människors rättigheter, den andra sidan av det myntet är självklart människors skyldigheter. Även människor som gått på vänsterns, och vissa andra politiskt inriktade, ständiga identitetspolitik borde avtvingas svaret på vilka skyldigheter varje enskild människa har i vårt svenska samhälle.

"Minoriteters rättigheter är en huvudfråga i identitetspolitiken. Minoriteters influens är ett slags social influens som äger rum när majoriteten påverkas att erkänna minoriteters trosuppfattningar och beteenden". Nej, jämställdhet inför lagen är den viktiga huvudfrågan. Särintressen uppträder ständigt i olika former. Det kommer att vara en "naturlag". Och de allra flesta av oss människor har komplexa identiteter där vi både kan identifiera oss som homosexuell, Hammarbysupporter, svensk-pakistanier, Uppsalabo, ölkännare och så vidare. I min värld ska dock inte någon särbehandlas utan de förhållningsregler som lagen påtvingar oss alla jämlikt gäller tills en majoritet i enligt med våra lagar ändrar på dessa lagar. Och när lagarna är ändrade gäller de jämlikt oss alla. Självklart kan olika intressegrupper skapa opinion för att lägga till, ta bort eller förändra lagar. Det enda vi alla som berörs av till exempel svenska lagar ska förhålla oss till är lagarna tills de ändrats. Särrättigheter tror jag inte alls på. Det skapar bara mer problem än de löser.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Identitetspolitik

I FN finns det massor av länder och olika kulturer representerade. Alla tycker att de har rätt uppfattning om hur ett samhälle bäst ska ledas och utvecklas. Den svenska uppfattningen är väldigt svag ur ett globalt perspektiv. Den svenska uppfattningen är också extrem jämfört med de allra flesta andra länder och kulturer i världen. Det skulle vara väldigt värdefullt om många fler "förståsigpåare" i Sverige försöker lära sig vilken minoritet Sveriges befolkning utgör på jorden. Det vore klädsamt om den minoriteten hade fokus på det allt mer urvattnade ordet hållbarhet. I ett hållbart samhälle matchas rättigheter och skyldigheter tydligt. I ett hållbart samhälle ska lagarna upprätthållas jämlikt, och inga personer ska undantas. Så skapas förutsättningar för ett unikt samhälle att utvecklas hållbart. Det vill säga ett samhälle som håller ihop trots alla olikheter på individnivå.
https://www.synonymer.se/sv-syn/h%c3%a5llbarhet
Och i ett extremland som Sverige är det fritt fram för alla minoriteter att inom lagens ramar leva som man önskar. Hur svårt kan det vara? Uppenbarligen svårt för allt för många.
http://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

Dagens besvikelse
DN som allt för ofta gått snett i sitt liberala uppdrag. Det finns gott om liberala politiska tolkningar, precis som det finns inom till exempel kristendomen och islam. En sak borde dock vara självklar för ett media som ska ha en liberal inriktning, att rimligt stå upp för de pragmatiska liberala ramar som generellt kan sägas beskriva svensk kultur. En kultur som i FNs ”World value survey” tydligt beskrivs som extrem. Moderaternas ambition att utforma världens bästa integrationspolitik är ambitiös och positiv. Av många skäl behöver de integrationsförbättringar chefskommunikatören Kristersson förmedlar önskar bli praktisk verklighet inom extremlandet Sverige. Då kan den svenska minoritetens  liberala och jämställda samhällsambition försvaras. Det tror jag att över 80% av svenskarna önskar. Konststycket blir nu att klara av att driva denna förbättrade integrationspolitik tydligt och utifrån trovärdighet. Trovärdigheten handlar om praktisk erfarenhet av att skapa framgång i interkulturella miljöer. Läs min bok ”En stund på jorden” så blir det lite lättare att förstå utmaningarnas storlekar och där ges lite tips om hur integrationen blir betydligt framgångsrikare.
https://www.dn.se/ledare/lat-den-liberala-versionen-av-kristersson-peka-ut-vagen/

Dagens stjärna
Max Tegmark. MIT professorn Tegmark är en av världens mest eftertraktade stjärnor inom artificiell intelligens. Hoten kopplade till AI är främst etiska. Vad händer när maskinernas tänkande blir minst lika sofistikerat som en skarp människohjärna. Om du sett filmen MATRIX kan du få en känsla för hur det faktiskt kan bli. Jag gillar inte det scenariet. Det är inte medmänskligt hållbart. Jag tycker det är en fröjd att lyssna på Tegmarks budskap och läsa om den forskning han bedriver.
https://www.gp.se/ekonomi/världskända-ai-forskaren-då-blir-roboten-smartare-än-du-1.14384100
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077305?programid=2071
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/986312?programid=4765
https://youtu.be/cdPFQB9wQds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar