torsdag 4 april 2019

stjärnornas attraktionskraft

Vilka lämnar Sverige?
Vänstern gillar fattiginvandring då det gynnar deras väljarbas. Centerpartister gillar fattiginvandring då många centerpartister hoppas att allt livlösare samhällen ska överleva. Flera andra partier tycker att vi alltid har ett moraliskt ansvar att rimligt stötta riktiga flyktingar. Flyktingar enligt FNs definition. Flera andra partier tycker också att vi borde attrahera kompetensinvandring inom områden där vi brottas med stora rekryteringsproblem och kompetensbrister. Tveklöst har Sverige per capita tagit emot väldigt många invandrare som anfört asylskäl de senaste 10 åren. Det skulle vara mycket intressant att få reda på hur många av dessa som varit välutbildade och globalt eftertraktade som vi lyckats behålla. Det skulle också vara intressant att veta hur många av de globalt attraktiva som är födda i Sverige som vi förlorat till andra länder de senaste 10 åren. Ett elitistiskt samhälle är inget jag eftersträvar men de allra flesta invånare i ett samhälle förstår att lokalsamhällets framgångar står och faller på att man har ett antal "Zlatans" och "Mandelas" för att platsen ska vara attraktiv och ha förutsättningar för en ljus framtid.  Utan några "Zlatans" och "Mandelas" är det mycket osannolikt att ett enskilt samhälle klarar av att vara ekonomiskt starkt. Utan ekonomisk styrka ingen hållbar förmåga att skapa ett attraktivt samhälle för alla i ett unikt samhälle.
Sverige och landets attraktiva delar behöver behålla och attrahera globalt attraktiv kompetens. Enskilda människor med många alternativ till boplatser eftersom de efterfrågas på många arbetsmarknader. Vad är då viktigt för de mest attraktiva? Social trygghet, bra skolor, attraktiva bostäder, närhet till internationell flygplats och tillgång till ett rikt nöjes- och kulturliv. En sak är helt säker, det är att Sverige kraftfullt måste bryta tillväxten av utanförskapsområden. För att bli attraktiva för kompetensen som många tävlar om måste också utanförskapsområdena kraftigt minska som sociala minfält. Att försöka ”hemligstämpla” vilka särskilt socialt utsatta områden som finns löser inga problem. Bifogat finner du en artikel om att vissa vill sluta att klassa olika orters grad av problem. Jag förstår att S kommunalråd Erik Pelling vill få bort listan då han gett vallöften om att Gottsunda ska bort från listan. Ett sätt att lyckas för Pelling är att listan tas bort.... Det kommer dock aldrig att accepteras som en lösning för mig. UNTs politiska chefsredaktör skriver en bra ledarartikel idag om samma tema, rubriken lyder: ”Segregation ska inte sopas under mattan”.

”Många kommunpolitiker ogillar listan. De menar att stadsdelarna stigmatiseras - att människor tror att det är värre än det är i Skäggetorp i Linköping till exempel.”
https://www.expressen.se/ledare/polisens-varstinglista-far-inte-hemlighallas/

Dagens besvikelse
De som är så politiskt korrekta att de ständigt driver en linje som gör att vi allt för sent på allvar tar i problem. När prioriteringar ska göras kopplade till begränsade resurser har det betydelse om kunskapen om verklighetsbilden är allmänt känd. Att försöka tiga ihjäl ett problem har aldrig varit en fungerande lösning.

Malcom Kyeyune går ”all in” och ger en mycket politiskt inkorrekt bild av hur ett lokalt samhälle ”spårat ur”. Det anses inte göra någon positiv nytta att lyfta fram verkliga problem, tvärtom. Det är enligt mig en korkad inställning. Problem ska kallas problem och lösas. Och först om vi talar om dem, och enas om att det är problem som måste lösas, kommer de att lösas. Tänk att inte det är självklart i Sverige 2019. Kyeyune skriver nedan läsvärt om Uppsala. Vilka är de lokala stjärnorna i Sveriges alla, allt större, utanförskapsområden? Bland pojkar och män är det tyvärr ofta personer som bland oss andra tydligt kan definieras som destruktiva förebilder. Bara en framgångsrik integration kan bryta denna destruktiva utveckling.

”Det verkar dock saknas ett reellt krismedvetande bland våra politiker, för situationen är i realiteten allvarligare än att polisen inte klarar av sin uppgift. Snarare är det så att nästan alla delar av samhällets beredskap håller på att gå sönder samtidigt”.

”Nästan vart man än vänder blicken ser man hur varningslamporna lyser.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/inte-ens-polisen-i-uppsala-ar-ju-trygg-langre-26696

Dagens stjärna
Paulina Neuding. Ja, tänka sig att en majoritet av folket kan tycka något annat än den politiska eliten.... Och tänka sig att de också kan vara klokare i sitt tyckande då det bottnar i omfattande verklighetsförankring.

”Det finns en alternativ tolkning av de senaste årens mest omvälvande politiska händelser: De européer som tillfrågats i folkomröstningar vill inte ha EU:s nya konstitution. Britterna vill ut ur EU, för att de motsätter sig just EU. Väljarna gav Donald Trump valsegern i USA. Och där behöver analyserna av det nya läget ta sin början.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/dum-dummare-dummast-eliten-eller-valjarna-26862

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar