onsdag 24 april 2019

Var är vi påväg

Sakfrågor "bara" milstolpar mot ett mål
Vilket idealsamhälle strävar olika partier mot? När jag, som följer partiernas ageranden dagligen, inte lätt kan skapa mig en uppfattning om vart de olika partierna vill föra oss, då är det sannolikt mycket otydligt för alla. Målsättningar på säg 30 års sikt är viktiga, därefter kan sakfrågor avgöra vad som leder dit eller ej. Otydligheten som representerar många partier idag talar ännu mer än annars för att vi invånare måste få välja ”borgmästare” i kommunerna och statsminister i direkta val. Sverige har mycket att lära av många andra västländer. Eftersom partierna idag genom olika allianser gör det allt svårare med ansvarsutkrävande är det rätt väg att gå. Då får vi minst en tydlig individ vi kan hålla ansvarig för framgångar eller misslyckanden. Det skulle också minska riskerna för politiska låsningar då en av folket vald person partipolitiskt fristående kan forma det lag hen bäst tror bidrar till den måluppfyllelse som den direktvalde ledaren sålde under valrörelsen. Vad väntar vi på? En revolution kanske? Jag tror inte dagens inåtvända partikulturer vill se en sådan utveckling. Jag är helt säker på att den skulle vara positiv för Uppsalaborna och svenskarna.
https://www.synonymer.se/sv-syn/vision

Varför får vi inte direktvälja borgmästare (kommunstyrelsens ordförande) i en kommun? Varför får vi inte direktvälja en statsminister? Det borde vi få. Särskilt i den röra som är nu skulle det vara väldigt värdefullt för oss invånare om vi åtminstone kunde hålla en direktvald person ansvarig för hur det demokratiska arbetet kan tjäna oss invånare under en mandatperiod. Det skulle sannolikt också öka möjligheterna att bättre styra alla tjänstemän som ska tjäna oss berörda invånare och inget annat. Vad tycker du?
https://www.scb.se/Grupp/Produkter_Tjanster/Kurser/_Dokument/Demokratidagen-2011/3.%20Anders%20Lidström.ppt

Det finns många ansvarsutkrävande skäl till varför även Sverige borde införa av väljarna direktvalda borgmästare. Det är helt sjukt att vi till exempel nu har en nationell regering som till stora delar verkställer en politik som är i strid med egna vallöften. Även om jag tycker den politiken på många sätt är bättre än alternativen är det en demokratiskt vidrig ordning. Nedan lite inspel om varför det är en lämplig demokratisk utveckling från några erfarna och självkritiska politiker.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6447320
Dagens besvikelse
Att inte Sverige säkrar upp ett eget flygburet basförsvar för större bränder. Bränderna rasar redan runt om i ett allt torrare Sverige.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-brander-i-sverige-helikoptrar-i-beredskapslage
https://www.expressen.se/nyheter/storbrand-i-lada-flera-gardar-evakueras/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Regeringen har ett mycket stort ansvar för att Sveriges delar har ett väl fungerande elnätssystem. Särskilt viktigt i de ekonomiskt viktigaste regionerna i landet. Mer kärnkraft i moderna former? Tveksamt då det borde tar allt för många år att få till och kostnaderna är enorma. Det krävs nu lateralt tänkande för att lösa behöver av elförsörjning. Sverige har historiskt varit duktiga på innovation, dags att växla upp igen!

”Hotande elbrist är ingen liten sak. Den kan försvåra utbyggnad av nya bostadsområden, kollektivtrafik liksom nyetablering av industri. Samhällsutvecklingen riskerar att hämmas i de storstadsregioner som i hög grad driver den svenska tillväxten.” 
https://www.expressen.se/ledare/vad-gor-ygeman-s-at-den-hotande-elbristen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar