fredag 26 april 2019

Är räven tydlig

Partipolitiska medier
Det finns knappast någon i USA som inte vet att FOX news är en mycket konservativ mediakanal. Den kanalen kan inte stava till objektivitet som en del av sitt uppdrag. I Sverige ska public service vara objektiva. I vilken utstäckning verksamheterna inom public service klarar av det är självklart både en ledarskapsfråga och en fråga om vilka medarbetare som finns anställda inom SVT och SR. Ingen människa har förmågan, knappast heller viljan, att vara helt objektiv. Det är helt enkelt naturligt att vara mer eller mindre subjektiv. Det gäller självklart även journalister oavsett vad de lärt sig på journalisthögskolan.
https://www.synonymer.se/sv-syn/objektiv
https://www.synonymer.se/sv-syn/subjektiv
https://www.foxnews.com/
Peter Santessons, opinionschef på Demoskop, skriver läsvärda reflektioner kopplat till mediernas opartiskhet nedan:

"Färgas den politiska bevakningen av journalisternas egna sympatier? Medieforskarna Jesper Strömbäck och Bengt Johansson svarar nej när de i torsdags presenterade sin stora studie av 2018 års valrörelse tillsammans med Lars Truedson från Institutet för Mediestudier. Den politiska bevakningen ska ha formats av medielogik och normal nyhetsvärdering, snarare än av journalisternas egna ståndpunkter."

"Tyvärr lyckas även rapportförfattarna att i en och samma mening stava fel på namnen på två av SD:s mest centrala politiker. En tolkningsglad läsare kan vidare lägga märke till hur författarna genomgående har råkat förse Kristdemokraternas partiledare med samma efternamn som två konservativa amerikanska presidenter. Åttio procent av namnen var säkert rättstavade. Men ändå."

"Opartisk eller inte, det beror på vem man frågar. I tisdags kom resultaten från senaste nationella SOM-undersökningen. Förtroendet för journalister ser hyggligt och stabilt ut – så länge man tittar på nivån för befolkningen som helhet. Som vanligt är det bakom totalsiffrorna som man hittar sevärdheterna. Den politiska polariseringen i synen på medier tilltar. Är det vanligt att journalister vinklar nyheter efter egna åsikter? Ja, svarar 47 procent bland dem som står klart till vänster, men bland dem som står till höger är siffran 76 procent."

"Fina totalsiffror kan man vilja trösta sig med på redaktionerna. Men Paretoprincipen säger något annat. Håll ögonen på de tjugo procenten, grupperna som har ett lågt förtroende för medier, som man ofta uppfattar som politiserade och manipulativa. Det är den eldsvådan som förändrar den politiska spelplanen. Det kommer inte att vara genomsnittspersonen som skapar åttio procent av den politiska sprängkraften."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/opartiska-medier-det-beror-pa-vem-man-fragar-27139

I Uppsala är vi många aktiva politiker som anser att det finns lokala medier som är väldigt partipolitiskt orienterade. Självklart är det inget som mediets företrädare själva tycker. Privata medier får göra hur de vill för mig. I många mediers överlevnadskamp tror jag att de skulle stärka sina överlevnadsmöjligheter om de lyckas upplevas som objektiva.
Dagens besvikelse
Föräldrar som inte visar respekt mot andra människor under viktiga möten och tar med sig ”bullriga” småbarn. Det är mycket respektlöst mot övriga vuxna i ett möte, särskilt mot de personer som är föredragande. Inom vilka yrken accepteras det att föräldrar tar med sig småbarn till jobbet? Tycker du att politiker ska vara undantagna? Nödläge är nödläge men annars finns inga ursäkter för liknande respektlöshet.
https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/om-barnen-stor-far-man-ta-upp-fragan-med-sin-chef/
https://www.expressen.se/nyheter/nar-jobbet-blir-dagis/

Dagens stjärnor
Ardalan Shekarabi. Om än väldigt sent är det hög tid att se till att ta spelberoende och många människors förfall genom spelberoende på större allvar än hittills. Den som tror att en så krass bransch som spel om pengar bryr sig om människors välbefinnande har mycket kvar att lära om hur olika människor fungerar.

"Men ett förbud är inte den enda tänkbara åtgärden: Utredningen ska även undersöka om spelreklamen ska omfattas av liknande regler som alkohol och tobak, som har betydligt hårdare restriktioner för hur och var man får marknadsföra sina produkter."
https://www.svt.se/kultur/regeringen-foreslar-ytterligare-begransningar-av-spelreklamen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar