fredag 19 april 2019

Moraliskt haveri

Hög status
Det demonstreras för fullt mot dålig klimatpolitik. De tidigare demonstrationerna i NY, främst bemannade av yngre, mot allt större förmögenhetsskillnader dog dock ut. Vi får se hur det går med de klimatdemonstrationer som nu äger rum. I grunden tycker jag alltid det är bra när folket säger ifrån när dumheter får för stort utrymme bland de styrande. All större förändring sker ”underifrån” eller ”utifrån”. Det har vår mänskliga historia visat. ”Underifrån” är när tillräckligt många invånare eller anställda säger ”nu räcker det” och kraftfullt demonstrerar sitt missnöje. Som väljare som lägger sin röst på missnöjespartier. Som arbetskraft som i stora tal säger upp sig. Som entreprenörer som ändrar spelreglerna och tvingar existerande spelare att ändra sig eller ”dö”. I Netflixserien ”Trust” om en av världens tidigare rikaste, Paul Getty, kan vi se tydliga exempel på att rikedom inte är synonymt med välmående och att de som lyckas bygga stora förmögenheter sällan är ”typer” som frivilligt tänker om. Bara samlad ”moteld” kan fälla de idag mäktigaste. Tyvärr ”krockar” ibland folkfrustrationen och hindrar nödvändig utveckling. Ett sådant exempel är presidentämbetet i USA. Stora delar av folket har under lång tid fått det materiellt sämre samtidigt som de rikaste blivit enormt mycket rikare. Trump lyckades trots sin ärvda rikedom bli dessa väljares hopp mot etablissemanget. En tydlig missnöjesyttring. Samtidigt får de en president som kraftigt negligerar effekterna av kortsiktig och girig rovdrift av vår natur. Som exempel har USA aldrig producerat och sålt så mycket olja som idag. Trump kommer sannolikt återväljas om inte nästa finanskris snart hemsöker amerikanerna och oss andra. Kortsiktigt skapar oljeintäkterna och handelskriget kortsiktiga fördelar i den amerikanska ekonomin.

Det bästa de som bryr sig är, om att vi alla bättre kan bidra till mindre rovdrift av begränsade naturresurser, att tydligt göra den minimalistiska livsstilen till högsta samhällsstatus. Vi kan lära mycket av japanerna. Det skulle som bieffekt göra att de med upplevd hög status kan vara runt 25% av befolkningen istället för 1-5% som genom sin överflödskonsumtion per capita utsätter mänskligheten för allt större risker. TV-serier som ”Hollywood fruar” och ”Lyxfällan” exemplifierar beteenden och livsstilar som måste få mycket låg status. Måste motsatsen exemplifieras med t ex TV-serien ”Robinsson”? En mycket sparsam miljö med ständig tuff konkurrens. Om vi svenskar börjar ”konsumera” betydligt färre kvadratmeters boendeytor per person och transporterar oss miljösmartare är mycket vunnet. För mig får gärna skattesystemet uppmuntra mindre boendeytor per person. Även det kan snabbt stimulera den nödvändiga tillväxten av delningsekonomin.
Håkan Boström glänser som vanligt som ledarskribent på GP. På tidigare riksstämmor inom Centerpartiet, och på min blogg, har jag länge lyft fram att den i grunden anständiga ambitionen att erbjuda våra unika invånare en acceptabel lägsta social situation inte är möjlig med en ”öppna era hjärtan” politik i Sverige. Att ”slänga” sig med fina ord och opinionsbilda för att Sverige, i Sverige, kan hjälpa flera miljoner till att lämna fattigdom är både naivt och korkat. Att stå upp för asylrätten är något helt annat än att hela tiden urvattna asylbegreppet.

”I en serie reportage har GP de senaste dagarna beskrivit den ökande droghandeln i Nordstan. Vi har även fått möta några av de ensamkommande, ofta unga afghaner, som dragits ned i misär, droger och kriminalitet under sin tid i Sverige.”

”Till att börja med är det viktigt att påminna sig om att den här situationen inte uppstått av en slump. Den är följden av politiska beslut och en medveten ansvarslöshet hos ledande svenska politiker.”


”Antalet ensamkommande ungdomar från länder som Afghanistan (Iran), Somalia och Eritrea som sökte sig till Sverige ökade kraftigt i början av 2010-talet. Siffran växte exponentiellt. Nyheten spred sig helt enkelt att det var lätt att få uppehållstillstånd i Sverige om man kunde göra gällande att man var minderårig. Någon egentlig kontroll gjordes inte. Sommaren 2015 började siffrorna skena. Tiotusentals människor sökte sig till Sverige, bland dem många ensamkommande utan asylskäl.”
”Många av dessa har blivit kvar här. Det är i praktiken frivilligt att lämna Sverige för den som får avslag på ett asylbeslut, och även ett liv i elände och missbruk här kan ofta förefalla bättre än att återvända till fattiga hemländer, besvikna släktingar och en stämpel som misslyckad. Ändå är det svårt att komma ifrån slutsatsen att det hade varit bättre för många av dessa ungdomar att försöka bygga sig ett liv hemma istället för att lockas till Sverige och dess lika fagra som falska löften om ett bättre liv. Att familjerna hade kunnat använda resepengarna till något mer produktivt, som utbildning, och att många ungdomar mått bättre av att få växa upp i ett annat sammanhang än Göteborgs undre värld och skammen av att inte lyckats svara upp mot förväntningarna hemifrån.”
”SKL konstaterade i sin ekonomirapport strax före jul att: ”De ekonomiska utmaningarna börjar successivt visa sig i många kommuner, inte minst inom individ- och familjeomsorgen, där bland annat effekterna av bostadsbristen och statens minskade ersättningar för ensamkommande har lett till att det senaste årets snabba kostnadsutveckling slår igenom i budgetunderskott”.”
”Sanningen är att vi går mot en allt allvarligare situation där resurserna inte finns. Det är inte bara pengar som fattas utan även personal, lokaler, kunskap etc. Och detta under rådande högkonjunktur.”
”Förra årets gymnasieamnesti - som ger 9000 ensamkommande rätt att stanna i landet men inga resurser för sitt uppehåll - kan tyckas ansvarslös. Det är dock bara det senaste i en lång rad försök att lappa och laga på en i grunden felaktig politik. Ett avslag måste vara ett avslag. Invandringen måste vara reglerad. Även i praktiken. Så länge den inte är det kommer nya skaror att lockas till Sverige för ett bättre liv. Jordens fattiga och utsatta är närmast oändliga.”
”Den förda svenska politiken har inget med moral att göra. Moral förutsätter nämligen förnuft. Den svenska hållningen har varit att reagera med känslorna och strunta i konsekvenserna, för samhället såväl som för individerna. Vi har inte sett den fulla vidden av det än.”
https://www.gp.se/ledare/socialstaten-och-de-öppna-gränserna-en-omöjlig-kombination-1.14592803

Dagens besvikelse
Att det inte är straffbart att ljuga i en domstol. Särskilt allvarligt att man ska kunna ljuga om alibi till grovt kriminella utan att straffas. Självklart måste lagarna göras om så att det blir möjligt.


I Sverige är det alltså lagligt och riskfritt för vittnen att ljuga för polisen. Det finns bara en gräns som inte får överskridas: Man får inte ljuga ihop att en oskyldig människa är skyldig. Då kan man dömas för falsk angivelse och falsk tillvitelse. Lögner avsedda att fria en misstänkt ses däremot som förståeliga av lagstiftarna, och bestraffas inte. Det är bara när man vittnar under ed i domstol som det är straffbart att med vilja sabotera rättvisan.”
https://www.expressen.se/ledare/gor-det-olagligt-att-ljuga-i-polisforhor/

Dagens stjärna
Jan Emanuel Johansson. Denna lidandets dag skriver han argt om vilken enorm idioti gymnasielagen var och är. Politiker och partier som ställer till det på liknande sätt ska hållas långt ifrån makt. Och Johansson har rätt, de som så kraftigt bröt likabehandlingsprincipen borde be om ursäkt till det svenska folket och alla med riktiga asylskäl som drabbas.

”Lagen är ett svek mot kommande generationer på flykt och underminerar för de människor som verkligen har asylskäl. För varje person som stannar i Sverige utan giltiga asylskäl, stjäls det utrymmet från någon som behöver det på riktigt.”


”Hade våra politiker valt att visa respekt för internationell solidaritet, asylrätt och kommande generationer på flykt, hade individer utan asylskäl utvisats i första rummet. Nu finns gymnasielagen som åsidosätter detta. 
Lagen kom till genom att Miljöpartiet drev på för total amnesti. Socialdemokraterna gick emot, då amnesti är direkt rättsvidrigt. Socialdemokraterna, korrumperade av makten, gjorde allt för att behålla den och så skapades gymnasielagen. Den förtäckta men fortfarande rättsvidriga amnestin fick stöd av Centerpartiet.”

”Nu är det som det är. Vad som borde göras är att ansvariga politiker ber om ursäkt. Ursäkt till de svältande, våldtagna och misshandlade på flykt i världen som i en morgondag kanske inte kan få det skydd de har rätt till, för att vi tvingats stänga dörren helt. Ursäkt till det svenska folket för att de undergrävt asyllagstiftningen och förtroendet för systemet. Ursäkt till gymnasisterna som får studera med vuxna män.”
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/g7dk6J/sverige-korde-i-diket-med-gymnasielagen?fbclid=IwAR2WKXSnEhEZZvo-_F_8XLHT7KwjbGt2qcOAGWZOnsJq9hZXyoSR7QF7Gjc


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar