tisdag 23 april 2019

Vattenbrist

När naturberoendet kommer nära
Vilket fantastiskt påskväder vi bjudits på! Tveklöst är det underbart men trots önskan om sol och blå himmel får vi hoppas att vi också får mycket regn. Annars blir även vi svenskar plågsamt påminda om hur beroende vi är av ett ”fungerande” väder. Redan nu har vi låga grundvattennivåer. Om vi får en lika ”härlig” sommar som 2018 kommer kanske alla svenskar att ta klimatförändringarna på större allvar. För Uppsalaborna är nu vattenfrågan en av de viktigaste frågorna om torkan fortsätter och byggandet i mycket viktiga vattentäktsområden fortsätter. Utan ren vattenförsörjning blir alla fastigheter värdelösa och vi får sälla oss till mängden människor som klassas som klimatflyktingar.
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vatten/Vattenbrist-och-torka/
https://www.svd.se/om/vattenbrist
https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/miljopaverkan/vattenbrist.html

Allt sedan Alliansens maktövertagande i Uppsala har kommunens miljö- och klimatarbete hållit världsbästanivå. Det är väldigt positivt att vi har en så stor enighet i Uppsala kommunfullmäktige om att fortsätta med ambitiösa miljö- och klimatmål.
https://hallbarstad.se/oneplanetcitychallenge/

Det finns många sätt att bidra till en bättre framtid. Om du inte sett en fantastisk filmserie som heter ”our planet” kan jag varmt rekommendera den. Ett samarbete mellan Världsnaturfonden och Netflix. Den berättar tydligt hur olika delar av vårt ekosystem fungerar, stora problem vi har men är också optimistisk om att det går att korrigera en hel del av det vi förstört. Det är tveklöst vi människor som snabbt driver naturen att kraftfullt reagera på ett negativt sätt. Du får också lära dig hur vackra fåglar städar och dansar vackert för att få en chans att para sig. Se serien, du kommer inte att ångra dig!
https://www.ourplanet.com/en/

Och tro mig, det är inte bara Göteborgs kommun som har stora utmaningar med sin dagvattenhantering. Vatten, drickbart vatten, är livsavgörande för oss människor. Ikväll ska jag bland annat prata vatten med en kompis från Västkusten. Vi måste ta vattenförsörjningsfrågorna på största allvar.
https://www.gp.se/ledare/dags-för-rening-av-dagvatten-1.14643950
Dagens besvikelser
Socialnämnder i Sveriges kommuner som fosterhemsplacerar utsatta barn i mycket olämpliga familjer. Det är helt oacceptabelt och får inte hända. I ett land där många gärna vill framstå som de mest godhjärtade på jorden är detta ett stort plump på hemmaplan. Det är hög tid för svenska politiker att få ordning och kvalitet inom välfärdens kärnuppdrag!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=7202002

Finansinspektionen. Hur bra koll har de på de aktörer som lånar ut pengar i Sverige till privatpersoner och företag. Framförallt avser jag alla mindre kreditbolag som mer eller mindre utnyttjar människors problem, eller dumhet, och erbjuder lån till dem som inte ska få några lån. Det finns gott om oseriösa långivare som gärna ”ställer upp” när de etablerade bankerna säger nej.
https://www.opr-foretagslan.se/foretag

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Det finns gott om politiska misslyckanden i Sverige. Många års oansvarig politik blir allt dyrare. Självklart ska Sverige försöka betala för att utländska brottslingar får avtjäna sina straff i sina hemländer. Också smart att överväga om vi kan göra som danskarna och köpa fängelsetjänster av till exempel Estland eller Lettland.

”Kriminalvården går just nu på knäna. I stora delar av landet råder det akut platsbrist på häkten och anstalter. Det finns ingen bättring i sikte.
”Givet samhällsutvecklingen i övrigt – och det faktum att vi mycket väl kan vara på väg mot en lågkonjunktur inom kort samtidigt som kommunernas ekonomi haltar allt mer – är det inte särskilt realistiskt att anta att kriminaliteten kommer att sjunka nämnvärt inom en överskådlig framtid. Problemen är antagligen här för att stanna.”

”Det är svårt att se den här situationen som något annat än ett mycket stort och allvarligt misslyckande från våra politiker. En kraftig befolkningstillväxt leder till ett ökat kapacitetsbehov för kriminalvården. När befolkningsökningen till stor del är baserad på invandring krävs ännu mer häktes- och anstaltsplatser, då det är allmänt känt och ovedersägligt att invandrare är kraftigt överrepresenterade vid brott.”


”Läget är allvarligt nog att det behövs politisk handlingskraft av ett slag som tyvärr blivit ganska sällsynt i Sverige. Dels måste resurserna till; knussel här kommer potentiellt att straffa oss alla extremt hårt om Sverige dras in i en global ekonomisk nedgång, för att ta ett potentiellt scenario. Dels krävs det en del tänkande utanför lådan, om målsättningen är att reducera antalet intagna på våra anstalter.”
”En sak som vore värd att undersöka är möjligheten att öka antalet utländska kriminella som kan avtjäna sina straff i hemländerna. Något annat som bör övervägas är att hyra fängelseplatser utomlands, vilket bland annat Sverigedemokraterna förespråkat och som Norge tidigare prövat på genom ett avtal med Nederländerna. Till saken hör att svensk kriminalvård är dyr, medan kriminalvården i bland annat Baltikum ligger på en femtedels kostnad eller mindre i jämförelse.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kriminalvarden-ar-ett-politiskt-misslyckande-27177

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar