tisdag 9 april 2019

Håll gränsen

Välkommen hem, välkommen hit
I Sverige gäller svensk lag jämlikt för alla på vårt territorium. Uppsala ingår i det territoriumet. Till Uppsala är både boende och besökare varmt välkomna. Samtidigt måste både boende och besökare följa de lagar och regler som gäller alla just här jämlikt. Sakine Madon, politisk chefsredaktör på UNT, har gjort två mycket bra allmänliberala debattnedslag den senaste tiden. Inte minst i dagens UNT.

”Den som kritiserar förekomsten av könsseparata badtider på kommunala simhallar får räkna med reaktionen: äsch, en eller två timmar i veckan för kvinnor är väl inget att bråka om!
Låt mig därför upprepa: könsuppdelningen gäller inte bara vuxna, och det stannar inte vid badhusen.”
”Efter texten fick jag ett läsarbrev om könsuppdelning på öppna förskolan i Gottsunda. Enligt brevskrivaren hade det på dörren till förskolan stått att endast mammor och barn fick komma in, men det visade sig sedan att män var välkomna om de gick in i ”rätt rum”. Argumentet som angavs för att dela upp föräldrarna, enligt brevskrivaren, var att muslimska kvinnor annars inte får delta.
Man ska inte dra för stora växlar på enskilda erfarenheter och läsarbrev. Men kunde det stämma att man delar upp mammor och pappor på öppen förskola i kommunal regi? Inför kommunfullmäktige i Uppsala i måndags passade jag på att fråga politiker, och fick det då bekräftat att ja, det är frågan om könsuppdelning på öppna förskolan i Gottsunda. I en gammal UNT-artikel läser jag att Kristallens öppna förskola, nu ihopslagen med Treklangen, mycket riktigt har haft öppet för endast kvinnor.”
”Att det kan finnas särskilda omständigheter som gör att man delar på män och kvinnor är inget som ska överdrivas. Det kan finnas tillfällen när man behöver göra undantag. Men om könsseparation permanentas och sprids, och när barn från låga åldrar skiljs åt, är det inte längre fråga om en harmlös och tillfällig lösning.”
”När myndigheter och kommuner ”erbjuder” könsseparation för föräldrar på öppna förskolor, för elever i skolor och på simhallen, skickar samhället en besynnerlig signal. Och om denna könsseparation nu vore så önskvärd, varför inte ha även en flickavdelning på biblioteket? En kvinnopark? Har man köpt argumentet att könsseparation är nödvändigt för att flickor och kvinnor från andra kulturer ska delta, är det svårt att argumentera emot en utökning.
"Politiker, tjänstemän och verksamhetsansvariga har naturligtvis inte haft några onda avsikter. Man vill väl. Men vägen till helvetet kan som bekant vara kantad av goda föresatser.”
https://mobil.unt.se/ledare/det-slutar-inte-med-badtiden-5256030.aspx
”Lika för alla” är en lysande moderat slogan. Ingen människa är en solitär i ett samhällsperspektiv. Vi har olika lokala lagar och regler runt om i hela världen. Varje enskild människa har ett eget stort ansvar att respektera det. Även om vi enskilt avskyr just deras lagar och regler så får eventuella ambitioner att bidra till förändring ske genom stöd till lokala alternativa krafter.

”Den rödgröna regeringens recept är en ny myndighet, ”Delegationen mot segregation”, som även får stöd av Liberalerna och Centerpartiet. Frågan är om någon på allvar tror att ännu en myndighet, och ytterligare projekt, löser något. Moderaterna har - om partiet håller en stringent liberal linje - öppet mål.”
https://mobil.unt.se/ledare/lika-for-alla-ar-ett-utmarkt-rattesnore-5263942.aspx


Dagens besvikelse
Centerpartiet. Tommy Möller, Professor i statskunskap, bjuder på en historiskt intressant beskrivning av regeringsmakten i Sverige. Han lyfter fram risken för att Centerpartiet under en längre tid stöttar en socialistisk regering. Tänk att det kunde gå så snett så fort efter att Maud Olofsson lämnade som partiledare.
https://kvartal.se/artiklar/om-borgerlighetens-framtid-och-okenvandringens-begransade-charm/

Dagens stjärnor
Sirius fotboll som invigde Uppsalas nya fotbollsarena med en 3-2 vinst. Uppsalalaget toppar nu Allsvenskan! Även om säsongen bara börjat är det en mycket hoppingivande start. Särskilt roligt då jag bara hört låga förväntningar på laget inför denna säsong.

Amir Sariaslan. Ja, arv har mycket stor betydelse.

”I Storbritannien har professor Robert Plomins forskargrupp vid King’s College London följt ett nationellt representativt urval av cirka 13 000 tvillingar genom livet. När forskarna studerade deltagarnas prestationer i ett antal specifika grundskoleämnen upptäckte de att 54-65% av prestationsskillnaderna kunde tillskrivas ärftliga faktorer medan 14-21% tillskrevs delade miljöinfluenser och den resterande andelen tillskrevs unika miljöfaktorer (Rimfeld m.fl., 2015). I en tidigare studie hade forskarlaget funnit att den höga ärftlighetsgraden för grundskolans slutbetyg förklarades till hälften av deltagarnas intelligensnivå och ytterligare 25% av deras personlighetsdrag och beteendeproblem (Krapohl m.fl., 2014).”


”På liknande sätt har en annan av forskargruppens studier visat att ungdomar tycks påverkas av sin familje- och skolmiljö till att söka sig vidare till universitetsnivå men att samma influenser inte påverkar hur väl de presterar under sin utbildning (Smith-Woolley m.fl., 2018).”
”Detta visar att faktorer som brukar betraktas vara renodlade miljöfaktorer, såsom utbildning, inte riktigt förefaller att vara det.”
”Genom att kontrollera för genetiken kan forskare isolera de relevanta miljöeffekterna. Givet sambanden mellan utbildningsnivå och senare livsutfall bör fler samhällsvetare visa ett större intresse för genetikens betydelse.”
https://www.gp.se/ledare/hur-mycket-förklarar-arv-respektive-miljö-skolprestationer-1.14390039



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar