söndag 21 april 2019

Jesus en symbol för kärlek

Förtvivlan och hopp
Vad representerar Jesus för dig? För mig kanske han är en tidigare släkting. På min pappas sida var släkten länge kristna bönder med jordbruk i Akko. För många runt om på jorden förknippas Jesus med kärlek och hoppfullhet. Oavsett vad man tror eller tycker om den historiska individen Jesus är han den mest kända människan som någonsin levt. Oavsett om man tror att han var ”Guds son” eller ej har han påverkat massor av generationer av människor mycket. Och bland världens större religioner är det kristendomen som är fylld med kärleksbudskap och budskap om förlåtelse. I min bok "En stund på jorden" kan du enkelt påminnas om religionshistoria där jag tydligt jämför olika religioner och dess särprägel. Det kristna kärleksbudskapet är särskiljande. Av vissa har detta tolkats som att det är ok att vara naiv och för det folk man är vald att företräda oansvarig. Helt klart är att tro ger miljarder människor mer mening med sina liv runt om på vår jord.
Som alltid är det enskilda individer som gör störst skillnad. Utan Jesus, och berättelserna om honom, hade aldrig alla kristna varianter av religiösa samfund vuxit fram. Kristendomen är världens största religion. Islam är näst störst. Att just dessa två religioner är störst har en enkel förklaring. De flesta religioner förväntar sig inte att deras troende försöker ”övertyga” andra om att bli med i deras religiösa klubb. Den förväntan har kristna och muslimer på sig. Varje troende kristen och muslim förväntas sprida sin tro till andra. Lärljungar kallas inte lärljungar av en tillfällighet. De sägs ha lärts upp av Jesus för att sedan gå ut i världen och sälja hans budskap. Sedan dess har världens olika hörn fått uppleva missionärer som efter upplärning av trons budskap blev dess ”supersäljare”. Säljare som många gånger gått ett minst lika grymt öde till mötes som Jesus gjorde enligt kända berättelser.
https://www.synonymer.se/sv-syn/lärjunge
https://www.synonymer.se/sv-syn/missionär

”Kyrkans lära blev identisk med sanningen. Detta faktum varade långt fram i historien. Och det har varit en plågsam process både för troende och forskare att försöka skilja Jesus, den historiske personen, från Kristus, den mytologiserade gestalten. Sökandet efter den historiske Jesus började på 1700-talet, när några arga unga fransmän hävdade att han aldrig hade existerat. Att han faktiskt gjort det är dock de flesta forskare ense om i dag.”
”Det rörde sig om en inomjudisk konflikt om huruvida Jesus var Messias, Guds son, eller inte. (”Chrestus” var en felstavning av Christos, grekiskans ord för Messias). Till en början räknades kristendomen som en sekt inom judendomen och konflikter av liknande slag är utförligt skildrade i Apostlagärningarna. Men man kunde kanske förvänta sig att historieskrivarna nämner Pontus Pilatus, mannen som dömde Jesus till döden. Han var ju den mäktigaste romaren i Palestina.”
”Det finns ytterligare saker som han anser att det går att slå fast med hög sannolikhet: att Jesus var en judisk mystiker, helbrägdagörare, visdomslärare, social profet och rörelsegrundare – en judisk förnyelserörelse uppstod ju kring honom. Men Jesu korsfästelse hade enligt Marcus Borg inte ett högre syfte.
– Det var en avrättning, inte ett led i hans kallelse eller syfte. Han dog som en konsekvens av vad han gjorde, precis som Martin Luther King och Gandhi; det var inte deras syfte att offra sina liv. Korsfästelse användes bara för icke-romerska medborgare och för två kategorier kriminella: politiska rebeller och notoriskt uppstudsiga slavar. Eftersom Jesus inte var slav återstår bara att han avrättades som politisk rebell.”
https://popularhistoria.se/religion/myten-om-betlehem-jesus-vem-var-han

Länge tjänade religionerna också som regelverk för rättsskipning mellan oss människor. Som tur är har demokratiskt framtagna lagar tagit över. Och i en tid som nu i Sverige är det viktigt att alla svenska ledande politiker entydigt står upp för att lagen gäller oss alla jämlikt på svenskt territorium. Det tycks tyvärr inte självklart för alla. Idag ska lagen styra, inte religösa skrifter och dess tolkare i form av till exempel präster och imamer. Lagen gäller även präster och imamer jämlikt med oss andra i Sverige.

Dagens besvikelser
Mördarna på Sri Lanka. Det är vidriga människor som kan massmörda oskyldiga människor på Gudstjänster. Människor som har kärlekens och förlåtelsens symbol Jesus som idol. Avskyvärda människor. All kärlek till alla skadade och anhöriga till dem som mördats.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/terrorforskare-en-ovanligt-stor-och-valorganiserad-attack

Att Sirius förlorade mot MFF på Studan. Onödigt att släppa in ett mål första minuten i andra halvlek. Sirius var värda en poäng. Allsvenskans fattigaste lag, Sirius, gjorde en bra insats mot Allsvenskans rikaste lag, MFF. 0-1. Trots MFFs rikedomar var det ett olyckligt försvarsspel av Sirius som sänkte laget. När Maradona mot reglerna använde handen för att föra Argentina till VM-titeln kallades handen ”Guds hand”. Försvarspassen till motståndaren kanske kan kallas ”djävulens spratt”...

Dagens stjärnor
Aleksandra Boscanin. Ja, den offentliga sektorn imponerar inte vad gäller användandet av digitala möjligheter för att höja servicegraden och sänka verksamhetskostnader. Huvudproblemet är att verksamheterna styrs av politiker som nästan till 100% saknar viktiga kunskaper och erfarenheter kopplade till digitalisering. Digitaliseringsprojekt behöver mer än tro och hopp för att bli framgångsrika. Om Jesus hade varit fysiskt närvarande på jorden idag är jag övertygad om att han hade varit en mycket aktiv Youtuber och bloggare, vad tror du?

”Det finns stora vinster att göra genom effektiv digitalisering, inte minst inom offentlig sektor – tid frigörs, kostnader sänks och transparensen gentemot medborgarna ökar. Fall efter fall av misslyckade it-projekt illustrerar dock den offentliga sektorns brist på digital kompetens. Inte sällan sker digitaliseringen för fort, för slarvigt och utan att man dragit lärdomar av tidigare misslyckanden.”

”Offentlig sektor måste börja anamma ett mer varsamt förhållningssätt när det kommer till digitalisering. Det är inte bara kostnadsmässigt ineffektivt att manuellt behöva rätta felaktiga beslut, man bör också ha i åtanke att människor kan drabbas hårt av att förlora sin inkomst på felaktiga grunder – även om det senare sker en korrigering. Det är sådant som riskerar att leda till minskat förtroende för våra myndigheter.”
https://www.gp.se/ledare/ovarsam-digitalisering-får-kostsamma-konsekvenser-1.14645168

Ebba Busch-Thor. Oavsett om man är kristen eller ej är det viktigt för ett samhälle som vill utvecklas framgångsrikt att ha en gemensam värdegrund oavsett invånarnas olikheter. Om hur viktigt det är skrev jag i en debattartikel redan 2012. I min bok ”En stund på jorden” har budskapet om värdet av en samlande värdegrund en central roll.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3lO8J/busch-thor-fororten-behover-kristen-grund




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar