fredag 5 april 2019

Behövs den fria tanken?

Hur fort blir AI en omfattande del av vår verklighet?
Jag har många gånger bloggat om olika perspektiv på artificiell intelligens (AI), det förtjänar utvecklingen som kommer att påverka oss mycket framöver. Som vanligt är det inte en konkurrenskraftig väg framåt att ”sticka huvudet i sanden” och hoppas att utvecklingen stannar av. Tro mig, utvecklingen stannar aldrig av. Bland annat för att många individer, företag och länder alltid kommer att vilja skapa egna fördelar genom nytänkande och nyttjande av ny teknologi. Kommer AI att leda oss mer rätt och göra oss friare? Vissa tror det. Andra tror att den nya teknologin leder mot avgrunden. Jag är säker att den leder mot något bättre. Särskilt om vi inom EU kan samlas om att ta starka positioner inom AI i konkurrens med främst USA och Kina. Detta viktiga arbete är exempel på nytta som EU måste innebära för oss som är medlemmar i EU-klubben. Det brådskar för EU att växla upp satsningarna inom detta forsknings och tillämpningsområde. Håkan Boström, GP, ger läsvärda perspektiv på AI-utvecklingen nedan.


”Den teknikutveckling som sker nu rör sig inom det ”smala” segmentet och den är revolutionerande nog. Om den industriella revolutionen gradvis kom att ersätta muskelkraft med maskinkraft så kommer AI gradvis att kunna ersätta hjärnkraft med datorkraft, på ett sätt som inte går att likna vid dagens datorer (som förenklat främst är hjälpmedel för hjärnan).”
”AI är mer än ett hjälpmedel. Den kan helt enkelt ta över mentala uppgifter där det finns en specifik lösning på ett problem och göra det bättre än en människa. Aktiehandel kan redan idag utföras av datorer. Många ekonomitjänster och juridiska uppgifter skulle kunna automatiseras inom en snar framtid spås det. Klassiska medelklassyrken skulle reduceras medan de som blir kvar att sköta AI-tjänsterna lär kunna räkna med en hög lön. Frågan är hur många de blir?”
”AI gynnar i dagsläget aktörer med tillgång till stora informationsmängder. Tekniken förstärker maktkoncentration. Google är ett exempel. Kinesiska staten ett annat. Bägge storsatsar på att utveckla AI. Mardrömmen är förstås att ett fåtal med hjälp av artificiell intelligens kan kontrollera flertalet mer effektivt än någon historisk envåldshärskare någonsin kunnat drömma om.”
https://www.gp.se/ledare/när-maskinerna-tar-över-tänkandet-1.14352877

Dagens besvikelse
Patrik Kronqvist. Det brittiska valsystemet har tveklöst sina fel. Samtidigt behöver Sverige ett uppgraderat system som löpande tvingar politiker att ta i berörda invånares verkliga vardagsproblem. Avståndet mellan ledande politiker och folket i Sverige har gått för långt. Det måste ändras. Lite om det behovet borde Kronqvist ha blandat in i sin ledarartikel.

”Visst kan vi svenskar med rätta klaga på den utdragna regeringsbildningsprocessen och det urvattnade januariavtal som blev resultatet. Men i Sverige kunde fyra partier till slut ändå samla sig kring en lösning. I Storbritannien - som brukade prisas för sina starka regeringar - lyckas politikerna inte komma överens om någonting.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/brexit-dodar-s-drommen-om-ett-annat-valsystem/

Dagens stjärna
Linda Nordlund. ”Att man tänker fritt hjälper föga om man har otur när man tänker”. Bra reflektioner men ”Thorild-citatet” säger att det är stort att tänka fritt samtidigt som det är större om den fria tanken i sin hypotes också visar sig hålla. Det vill säga att en fri tanke som är rätt är bättre än en fri tanke som är fel. Det finns till exempel gott om politiska fria tankar som är fel då de inte tjänar dem man ska tjäna väl.

”Utöver att det är sexistiskt att anta att det är bristande undervisning om smink som får kvinnors intresse för naturvetenskap att falna, är det dessutom fel. Kosmetika är kemi, och kvinnor är så pass intresserade av kemi att de i dag är i majoritet på kemistprogrammen, enligt Universitetskanslerämbetet.”

”Från en högskoleminister som har gjort jämställdhet till en av sina profilfrågor borde man kunna vänta sig bättre koll på hur det faktiskt ser ut, och bättre svar på vad som ska göras. Om det nu är ett problem att kvinnor inte är i majoritet på precis vartenda universitetsprogram. Intervjun i Arbetsvärlden avslutas med en klassisk fråga, tagen från det Thorild-citat som kröner entrén till universitetshuset i Uppsala: Är det störst att tänka fritt, eller att tänka rätt? ”Jag skulle nog ändå vilja säga tänka fritt. Dessutom tycker jag att jag har stöd i att säga det för vi vet att det är när man får tänka fritt, när man får vara kreativ, när vi har en riktigt stark grundforskning och nyfikenhetsdriven forskning, det är oftast där som man har hittat de mest spännande nya innovationerna och uppfinningarna. Jag känner nog rätt starkt för att tänka fritt. Jag tror att det kan bli att tänka rätt också”, säger Matilda Ernkrans. Det är ett typiskt Ernkranskt både-och-svar.”

”Ett råd till ministern, i all välmening: Att man tänker fritt hjälper föga om man har otur när man tänker.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar