tisdag 16 april 2019

Utan strategisk kompetens

Vilka vågar prioritera?
Offentligt finansierad sjukvård har politiker i styrelser för offentligt utförd vård. Det är ofta ingen bra styrning av mycket viktig verksamhet för oss skattebetalare. Sjukvård tillhör tveklöst ett av det offentliga åtagandets kärnverksamheter.

I en värld med begränsade resurser krävs ständiga och tuffa prioriteringar. Visst har ledningarna det främsta ansvaret för att komma med förslag om vad som krävs för att uppdrag ska klaras av att utföras inom givna ekonomiska ramar. Samtidigt ska styrelser ha kompetens att ifrågasätta verksamhetsledningarna och förmågan att ”sparra” ledningen att klara sina uppdrag. Ett särskilt stort ansvar har en sjukvårdsledning för hur begränsade resurser kan leverera rimlig kvalitet inom givna ekonomiska ramar. Dagens sjukvård brottas främst med en utmanande demografisk utveckling parallellt med att behandlingsmetodsutveckling som går rasande fort. Fler äldre äldre och många invandrade i behov av vård pressar kraftigt både förmågan att matcha behov efter tillgänglig kompetens och ekonomiska resurser.

Jag träffade en sjukvårdsledning i går. Det är ovan som främst pressar vården. Vi invånare behöver bidra med fler kompetenta folkföreträdare så att dessa utmaningar bättre kan lösas. Det går, men det kräver kompetens även i verksamheters styrelser. Gratis, bortsett ifrån grundläggande skatt, är inte ”gott”. Det finns många skäl till varför avgifter för de allra flesta är ett klokt system. Det skulle sjukvårdens styrelser, och politiska ledningar, inse om de hade lite mer relevant kompetens från näringslivet engagerat.

”Här finns lågt hängande frukter för Januarigänget: Skär bort ”gratis” ur sjukvårdsekvationen. Det ska självklart inte vara oöverkomligt dyrt att gå till doktorn. Men något måste det kosta - alltid.”

”Utvecklingen har dessvärre gått åt rakt motsatt håll. Sedan 2017 får alla 85-plussare gratis primärvård. Barn och unga upp till 20 får gratis primärvård i de flesta landsting och för barn gäller gratis medicin, för att nämna några exempel. De unga växer verkligen upp i ett gratisparadis. Dessutom har alla ett högkostnadsskydd. När summan 1 150 kronor överskridits blir man gratiskund med frikort under resten av en 12-månadersperiod.  Genom att ta bort gratisprivilegierna för vissa grupper, och trappa ned avgifterna i stället för att ge frikort inom ramen för högkostnadsskydden, skulle man både kunna korta köerna och få mer pengar över till angelägen sjukvård.”
https://www.expressen.se/ledare/gratis-sjukvard-ar-inte-bra-for-var-halsa-tvartom/

Dagens besvikelse
Branden i Notre Dame, Paris. Det finns många trevliga och inspirerande storstäder på vår jord. Paris är min favorit. Och Notre Dame är tveklöst en av de allra finaste av Paris landmärken.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/notre-dame-brinner

Dagens stjärna
Victoria Dyring. Hon är en mycket bra programledare för ett mycket lärorikt program. Framstegen inom kvantmekaniken skapar mycket hopp. Och i tider av stora förändringar, inklusive kraftiga klimatförändringar, behöver vi hoppfullhet. Vad händer till exempel om isarna i Syd- och Nordpolen halveras jämfört med nu? Vad innebär en högre jordtemperatur parallellt med att Golfströmmen stannar av för oss i Sverige? Blir det inte möjligt att leva här eller kommer 100 miljoner människor från södra delar av vår jordklot att flytta hit? Om det senare inträffar behöver vi definitivt ett yteffektivt jordbruk.
https://www.svtplay.se/vetenskapens-varld?fbclid=IwAR206r485i4YIvhg2G73AFr-Qc2jCQBGpWs0NZPcpx8YMaXKSAI7Bw-sfOE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar