måndag 5 november 2018

Värdigt åldrande

Många barn
Ska vi svenskar vara tvungna att skaffa många barn igen för att försöka få en bra ålderdom. Om man lyckas okej som förälder kan man anta att något eller några ”betalar tillbaka” för de första tjugo åren genom att stötta sina föräldrar på ålderns höst om behovet finns. Vi måste ta våra utmaningar inom äldreomsorgen på större allvar. Det är oacceptabelt att de som åldras utan barn, som kan hjälpa dem om så behövs för att få anständig omsorg och vård, går en mörkare framtid till mötes.

”Utnyttjandet av försäkringen har också ökat med tiden. År 1996 var det 6 500 personer som ansökte om närståendepenning, i fjol hade de blivit 17 200, enligt Försäkringskassans siffror. Visserligen har Sveriges befolkning ökat med mer än en miljon människor sedan 1999, men antalet vårdare och vårdade har flerfaldigats. Frågan är varför.”


”Man kan misstänka att två faktorer spelar in: att befolkningen åldras och att äldreomsorgen inte håller måttet. Det är en kombination som särskilt drabbar kvinnor.  Sju av tio som använder närståendepenningen är kvinnor. Så har det sett ut sedan 1980-talet; vid sjuksängen återinträder de klassiska könsrollerna.”

”Lejonparten av all den vård och omsorg som ges av anhöriga till äldre, ges helt i det fördolda. Regeringen Löfven gjorde närståendepenningen mer flexibel: det har blivit lättare att gå ner på deltid för den ansökande. Det är bra. Men nästa regering måste fokusera på äldreomsorgen.”

https://www.expressen.se/ledare/nar-valfarden-tryter-maste-dottrarna-dubbelarbeta/

Dagens kalkon
De som inte förstår att vi måste stötta våra lärare att utan rädsla aka kunna upprätthålla god studiemiljö genom ordning och reda. Det är bedrövligt att ta del av rapporter om allt fler kränkningar i våra skolor. En grundförutsättning för god lärandemiljö både för elever och lärare är att de känner sig trygga på sin arbetsplats.

”Men i Skolverkets slutsatser ryms inte ett uns av oro över den märkliga maktobalans som vittnesmålen röjer. Nej, allt funkar finfint, med förebyggande arbete i centrum. 
Myndigheten noterar visserligen att de intervjuade eleverna talar mycket om vikten av studiero och trygghet, och att "de vill ha vuxna som säger ifrån" - men kopplar inte detta till att många lärare faktiskt inte tycks våga säga ifrån.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/tank-om-lite-disciplin-forebygger-vald-i-skolan/

Dagens stjärna
Håkan Boström. Ja tänk att det krävs en förstärkning av hela rättssystemet för att det ska leverera bättre måluppfyllelse. ”Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.”
http://www.gp.se/ledare/boström-åklagarna-går-på-knäna-1.10348709

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar