söndag 4 november 2018

Ny spännande framtid

Uppstart
Igår deltog jag hela dagen på en konferens för uppstartsföretagare, investerare och allmänt intresserade av vilken utveckling vi står inför. Det är en framtid där ny teknologi och nya affärsmodeller som vanligt kraftigt förändrar vår vardagliga verklighet. Förändringar som också starkt påverkar hur olika samhällen utvecklas. Länder och lokalsamhällen som särskilt bra utnyttjar nya möjligheter blimstrar, andra tappar snabbt sin konkurrenskraft. I den nya världen kommer bland annat robotik, artificiella system och VR-applikationer spela allt större roller. Särskilt länder som Kina och Frankrike kraftsamlar för att tillhöra de samhällen som försöker tillhöra vinnarna. Många delar av Sverige, inklusive Uppsala, är relativt duktiga på att ta vara på möjligheterna. Mötesplatsen för uppstartsföretagare, investerare och övriga heter Uppstart. Tror du att liknande möten är värdefulla för att vi i Uppsala ska stärka vår konkurrenskraft? Det är jag övertygad om. Framtiden är full av fantastiska möjligheter. Ditt och mitt ansvar är att försöka ta till vara så många möjligheter som våra gemensamma ansträngningar klarar av.
http://uppstart.com/agenda/
Dagens kalkon
De som inte inser att avståndet mellan övergripande beslutsfattare och invånarna/medarbetarna kraftigt måste minska. Gång efter gång är tecknen tydliga om att ledningarna saknar nödvändiga insikter om vad som brister för att uppdrag ska kunna utföras med framgång.
https://www.expressen.se/ledare/inte-ens-utredarna-verkar-forsta-skoterskebristen/

Dagens stjärna
Anosh Ghasri. Lysande artikel som på ett kortfattat ger en bra beskrivning av människor som skapar mindre eller stora konflikter genom sitt trakasserande beteende. Idag är det en ”vara snälldag” på Internet. Håll med om att det är sjukt att det inte varje dag är en ”snälldag”. Självklart kan man vara konstruktivt kritisk utan att vara respektlös och använda sig av ”fake news”. Framtiden bär på nya fantastiska möjligheter. Om vi kämpar hårdare för att skapa ett respektfullt bemötande även på Internet kommer just vårt unika samhälle lyckas bättre. Lyckas bättre med att skapa ett positivt samhälle att leva i.

Vi verkar ha ett omättligt behov av syndabockar. Ju mer tillvaron förändras och det gamla inte längre känns igen, desto större verkar behovet bli av att utse bovar som bär ansvaret för kollektiva tillkortakommanden.”

”Syndabockar lastas med samhällets fel och brister. De visar samtidigt vad vi själva inte är – eller vad vi inte vill vara. Om syndabockarna, till skillnad från andra, bär på allt förargligt och moraliskt förkastligt, är vi själva befriade från fel och det harmfulla.”

”Konformismen vilar i vårt flockbeteende och inger en falsk trygghet. Flockbeteendet, och konformismen som får människor att hellre säga det som förväntas av dem än vad de egentligen tycker, fodrar syndabockar. Flocken behöver något som markant avviker från den för att kunna sluta sig samman. På ett politisk plan kan det vara en riksdagsledamot med oortodoxa manér, en borgerlig ledarredaktion som påtalar målkonflikter eller en ensam journalist.”


”Översatt till psykologiska termer kräver detta felaktig attribution. I regel hänför vi roten till våra åsikter och beteenden till externa faktorer; vi felar för att vi tvingats till det. Andras åsikter hänförs till deras inre egenskaper; de tycker som de gör för att de är onda. Det blir då viktigare, och lättare, att fokusera på bovarnas inneboende olämplighet, deras person, än på problemen som de uppmärksammar. Så länge strålkastarna riktas ditåt, blir budskapet sekundärt – och de riktiga måltavlorna kommer undan. För nog är de många som haft ett finger med i framväxten av just de problem som syndabockarna sätter fingret på, vare sig det handlar om migration, kriminalitet, straff, våld eller skuggsamhället. En satirbild på Twitter kan bli en debattfråga, medan själva frågan om migrationsvolymer hamnar i skymundan.”
”Det sägs att vi aldrig tidigare haft ett så polariserat samhällsklimat. Frågan är om det är de från konformismen avvikande som alla gånger spär på polariseringen eller om det är behovet att utse syndabockar, vilket tvingar syndabockarna att värja sig mot det, då d e också är människor vars känslor ibland kan sippra över, som ökar polariseringen?”
http://www.gp.se/ledare/ghasri-behovet-av-syndabockar-är-stort-i-sverige-1.10330447
https://www.mucf.se/nathat-hat-pa-natet
https://www.bra.se/download/18.5e2a4a6b14ab166759985c/1422612591546/2015_6_Polisanmälda+hot+och+kränkningar+mot+enskilda+personer+via+internet.pdf
https://internetkunskap.se/article/5afbf2cdfdfd9f0dbdd249ad/jag-ser-nathat-nastan-varje-dag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar