torsdag 8 november 2018

Intrigmakare

Förändringsvilja
Hur ändrar man ett system som måste ändras av dem som själva kraftigt berörs?

Olle Wästberg, ordförande för demokratiutredningen 2014, lyfter återigen upp att Sverige är i stort behov av en "Demokrati 2.0". Han signalerar tydligt att demokratin är i kris. Gång efter gång har demokratiutredningar föreslagit förändringar som inte vunnit stöd inom Sveriges riksdag. Oviljan bland våra valda riksdagsledamöter att modernisera demokratin är beklaglig. För att stärka, inte försvaga, partiers och politikers legitimitet behöver den folkliga förankringen påtagligt stärkas. Om man är en sann demokrat borde det vara en självklar hållning. Det är sannolikt också en väg framåt som bättre än hittills reducerar styrkan i allt fler missnöjesröster. När legitimiteten är allt lägre och partier efter val påtagligt bryter mot sina vallöften ökar invånarnas missnöje ännu mer. Olle Wästbergs debattartikel som bifogas är läsvärd flera gångar. Det är hög tid att en majoritet av riksdagsledamöterna "sätter på sig operationsrockarna" och påtagligt moderniserar vår demokrati. Om vi vill hindra den polarisering som äger rum och minska kraften i missnöjestillväxten är det en viktig förbättringsåtgärd.

"De politiska partiernas anseende har sjunkit under flera år. Sannolikt innebär de senaste veckornas utveckling att stödet för partierna fortsätter neråt.
Sverige är i grunden en partidemokrati. De politiska partierna är centrala för demokratin och partierna har nomineringsmonopol."

"Eftersom Sverige har längst mellan valen av demokratier – vi skiljer ju inte lokala och nationella val – är kanaler som partimedlemskap helt centrala för en levande demokrati. Men medlemstalet i politiska partier har sjunkit drastiskt."

"Dessutom har partierna blivit allt mer centralstyrda. Den interndemokrati som växte på 1960- och 70-talen har nu gått åt andra hållet. Populismen i Europa – liksom Donald Trump - har hämtat näring ur missnöjet mot de etablerade partierna. Detsamma gäller i Sverige."

"De politiska partierna måste inse att de är en del av dagens demokratiproblem, men att de också kan vara en del av lösningen. Men då måste de öppna för medlemmarna att bestämma."
I de flesta partier lägger de personer och falanger som förlorat strider vid provval och nomineringsval ner striderna därefter. Det är en god demokratisk ordning eftersom det är en självklarhet att olika personer och falanger i samband med val försöker vinna så mycket stöd som möjligt. Så är det dock inte alltid. Inte ens efter ett val där Centerpartiet i Uppsala gjorde det bästa valet bland kommunens partier väljer ändå vissa att inte respektera starka demokratiska framgångar. Personligen kommer jag inte att ägna mig åt intrigmakeri. Jag står för respektfullhet, ansvarstagande och transparens. Vissa påstår att den självbilden inte stämmer med verkligheten. Jag är absolut beredd att förändra mig om de som intrigerar mot mig inte är anonyma och tydligt kan redogöra för vad och när jag ska ha gjort något enligt dem olämpligt. Tillsammans med aktiva lokala centerpartister levererar vi ständigt politik i form av motioner, interpellationer, frågor, reservationer, särskilda yttranden, debattartiklar, pressmeddelanden och så vidare. Det är det politiska uppdraget. Och jag och de aktiva gör det utifrån den politik som Centerpartiet har samt kopplat till de politiska samarbeten vi har med andra partier.

Särskilt besvärande tycker jag det är när inte ens folkets starka röst i allmänna val, dem vi ska företräda, respekteras. Mitt huvuduppdrag som politiker har hela tiden varit att verka för Uppsalabornas bästa. Det kommer att fortsätta vara mitt fokus så länge som jag tjänar dem som folkrepresentant. Det är ett ansvarsfullt och hedersamt uppdrag som jag tar på största allvar. För mig är inte rollen som företrädare för en kommuns invånare en roll i ett lekstugespel. Och inom en fungerande demokrati är oppositionsrollen nästan lika viktig som en roll i en majoritet. I Uppsala har inte ens vänsterstyret formell majoritet eftersom de låtsas som att de inte samarbetar med Vänsterpartiet. Då blir oppositionsrollen om möjligt ännu viktigare.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/nya-krav-pa-att-hanna-ska-avga-5130058.aspx

Dagens kalkon
De som inte inser att USA globalt måste spela den mest goda liberala ledarrollen. Ser du någon annan som med tillräcklig kraft kan ta den rollen? Tyvärr lyckas inte USA axla den viktiga rollen tillräckligt bra under Trumps ledarskap. Som tur är kan han enbart väljas en gång till. Därefter blir det med nödvändighet någon annan. Blir det en person som bättre kan axla den viktiga globala rollen? Det vet vi inte. Det vi vet är att det finns gott om intriger även inom USAs politiska liv.

"Men Demokraternas nya maktställning kan också spela Trump i händerna. Han kommer att ha några att skylla på när ekonomin vänder nedåt igen och han kan förfasa sig över de politiska låsningarna i kongressen."

"Det är inte ens säkert att kommande granskningar av Trumps affärer och presidentkampanj kommer att kosta honom speciellt mycket politiskt. Republikanernas väljarbas kan dra slutsatsen att Trump är ett offer för partipolitiska skådeprocesser och betvivla de uppgifter som kommer fram. I Trump-erans tidevarv har sanningen blivit något relativt och lögnen ett vinnande vapen."
https://www.expressen.se/ledare/rakna-med-att-trump-ar-har-for-att-stanna/

Dagens stjärna
Claes Ling-Vannerus. Det är alltid viktigt att vara balanserad när man förhåller sig till olika problem. Få, om några, problem kan beskrivas i "svart eller vitt" även om politikens retorik lätt hamnar där. Inte minst har medierna starkt bidragit till att politikens "svart och vitt" blir spelplanen då vi oftast får mindre än 30 sekunder på oss att förklara något som har många perspektiv.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/bilden-av-tiggeriet-maste-bli-mer-nyanserad-24751






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar