Mångfald eller enfald
Gillar du att ha många valmöjligheter, eller tillhör du dem som gärna saknar alternativ? Tror du på mångfald före enfald? Tror du på konkurrensens välståndskraft eller lever du med föreställningen att monopol är bästa lösningen för att matcha efterfrågan med utbud? Jag hör definitivt till dem som gillar mångfald, valmöjligheter och fri konkurrens. Tveklöst bjuder den värld jag vill leva i på en mycket mer spännande, vibrerande, utmanande och utvecklande miljö än enfaldens miljö. Tänk dig ett restaurangliv som när jag var barn! Typ svensk husmanskost och Sibylla. Tänk att du bara kunde besöka ett och samma turistmål år efter år. Tänk om du inte kunde angripa problem med människor som tar helt olika filosofiska och politiska ingångar i sitt problemlösande, det skulle snabbt bli värdelöst. Visst är det jobbigt att ständigt försöka göra kloka val bland många alternativ. Men, återigen, det är betydligt bättre för en positiv välståndsutveckling än att någon överhet ska välja en enda lösning för oss.
"Liberaler står idag inför ett vägval. Men det är inte det drama från sagans värld, mellan totalitära mörkerkrafter och ljusets riddervakt, som det ibland framställs som. Valet står snarare mellan att alliera sig med en alltmer kulturradikal vänster (som Demokraterna i USA) eller med den konservativa, och oftast borgerligt lutande, motreaktionen mot denna radikalism (som liberaler i Danmark och andra europeiska länder)."
"För den svenska liberalismen är det inget givet val. När kulturkampen hamnar högre på den politiska dagordningen har det historiskt alltid splittrat liberaler. 1923 ledde den symboliska frågan om rusdrycksförbud till en partisplittring som varade i elva år. Förbudsvännerna samlades i det folkligare Frisinnade Folkpartiet. Förbudsmotståndarna i Liberala riksdagspartiet."
"Frisinnet var kristet präglat. Motståndare till överhetssamhället, men samtidigt kulturkonservativt. Dess främste ideolog, Waldemar Svensson, utvecklade en långt gången modernitetskritik och menade att den urbana individualismen banade väg för ”allstatlighet”, det vill säga en allt mer långtgående statlig styrning. En sann individualism krävde i motsats förankring i kristna värderingar och ett fungerande lokalsamhälle."
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-ett-liberalt-v%C3%A4gval-1.11122019
SVT ställer sig frågan vilket av två beskrivna vägval som skadar Centerpartiet mest. I min värld är det ett givet svar på den frågan. Jag är inte med i ett parti som på något sätt bidrar till en socialistisk inriktning. Jag är inte heller med i ett parti som på något sätt bidrar till isolationism och främlingsfientlighet. Det parlamentariska läget i Sveriges riksdag är inte någon överraskning. Ett extraval kommer inte att förändra den demokratiska spelplanen till något som icke SD eller V gillar. Det som behövs nu inom svensk politik är pragmatism, bondförnuft, praktisk problemlösning eller vad du nu vill kalla sunt förnuft. Reka läget helt enkelt. Det fick vi lära oss att göra under militärtjänstgöringen om inte förr under den tid då värnplikt var en plikt för unga svenska män.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7095566
– Man har byggt upp ett högerkapital under en lång tid som man då kommer att svika.
Dagens kalkon
Att en budget för 2019 presenteras i slutet av november 2018. Visst har det varit val och visst är vänsterminoriteten i minoritet men det är en mycket dålig ordning att de ekonomiska ramarna för ett nytt verksamhetsår sätts så sent. Det Uppsala kommun och Sverige behöver är kraftiga reformer för att ställa om till en ny verklighet. Hur ska budgeten i praktiken kunna göra det när den läggs så sent? Och en kommunal budget måste enligt mig bidra till nödvändiga reformer för att klara till exempel de demografiska problem vi vet att vi har. Skolans problem är strukturella och inte ekonomiska. Vi behöver tveklöst förbättra studieresultaten i Uppsala och övriga Sverige. Lösningarna är strukturella ordentliga grepp i en värld där vi har många utmaningar att klara med begränsade resurser. Vänsterstyret i minoritet föreslår inte en väg framåt som bidrar till försvarad eller förbättrad generell välfärd.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/det-har-ar-en-offensiv-budget-men-ocksa-en-stram-budget
Dagens stjärnor
De invånare som aktivt engagerar sig för att vårt närområde ska utvecklas attraktivt. Förtätningen av Uppsala stad sköts dåligt. Kommunledningen måste lyssna mer på invånarna och inte förblindas över ambitionen att växa befolkningsmässigt till varje pris. Nu ger Pelling och Company sken av att man slår ner på förtätningsambitionerna i Eriksberg. Det stämmer inte. Den nu svaga byggmarknaden i kombination med att inte priserna på byggprojekt än gått ner ordentligt gör bara att Vänsterminoriteten förordar en långsammare förtätning av stadsdelen Eriksberg. Tro inget annat!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7095341
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar