lördag 10 november 2018

Virustider

Flockskydd
Vi är påväg in i virustider. Varje år ”hemsöker” olika influensor oss här uppe i Sverige. Nu närmar vi oss en sådan tid. I år uppskattas influensan bli särskilt tuff. De riktigt tuffa influenserna kommer ifrån djur som smittat människor. Som alltid är det våra svagaste invånare som drabbas hårdast om de blir smittade. För första gången på många år har jag bestämt mig för att influensavaccinera mig. Jag tycker att du också ska göra det. Då minskar vi tillsammans riskerna för att influensan sprids till många.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/influensa-veckorapporter/aktuell-influensarapport/

Precis som hög- och lågkonjunkturer kommer och går gäller det samma historiskt pandemier. Pandemierna brukar dock hemsöka oss mycket mer sällan än låg och högkonjunkturer. Vi får se när nästa pandemi hälsar på.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/pandemiberedskap/pandemisk-influensa/
https://www.svtplay.se/video/19566660/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-29-spanska-sjukan-100-ar?start=auto&tab=2018
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/pandemiberedskap/

När motståndskraften i våra kroppar inte räcker till för att bekämpa ”fiender” i form av infektioner behövs antibiotika för att besegra en sjukdom. Om antibiotikaresistensen växer som den gör ökar riskerna för oss människor kraftigt. Flera inom området kunniga läkare och forskare menar att många infektioner åter skulle bli en av de i särklass mest dödliga dödsorsakerna bortsett från naturlig död. Bortsett ifrån alla människor som ”i onödan” skulle dö, oavsett social status, om de flesta antibiotika blir värdelösa, blir parallellt de samhällsekonomiska konsekvenserna enormt negativa. Vi får hoppas att ansvariga politiker, myndigheter, forskare och smarta företagare löser dessa problem.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/antibiotika-och-antibiotikaresistens/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/f/framtida-konsekvenser-av-okad-antibiotikaresistens/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/b3908747247c41949e6f7025f42612ca/slutrapport-berakningsmodell-amr.pdf

Politisk oförmåga att se och ta i reella problem kan också bidra till att farliga ”virus” sprider sig. När problemförnekelser matchas mot allt större samhällsproblem blir allt fler människor missnöjda. Och riktigt missnöjda människor röstar på missnöjespartier. Håll med om att det är korkat att inte inse sambanden. Visst håller du också med om att det är korkat att låta något parti ”äga” en problemformulering. Ett problem är ett problem. Även om Fi, V eller SD är först med att identifiera ett växande problem måste självklart även C kunna förhålla sig till problemet. Den stora politiska striden ska fokusera på sakpolitik för problemlösning, inte på att kampanja för problemförnekelse. Om en stor andel partier kompromissar fram problemlösningar genom reformer utvecklas inte missnöjesröster till politiska pandemier. I jämförelse med datorer kan vi kalla kloka politiska partier för virusskydd. Hur svårt kan det vara att fatta detta? Uppenbarligen svårt.
https://www.expressen.se/ledare/ledarsnack/kan-sverige-bli-lika-polariserat-som-usa/

Dagens kalkoner
De som förespråkar generella åsiktsregistreringar. Det är en oacceptabel och farlig väg att vandra. Dit får vi inte gå!

”Resultatet tål att reflektera över. I svenska medier målades hotet från utländska påverkansoperationer med bred pensel under våren. MSB var själva ute och varnade för risken så sent som ett par veckor innan valet.”


”Det märks. Centrala begrepp, som "desinformation", operationaliseras inte. Det framgår till exempel aldrig hur författarna i praktiken skiljt på desinformation och vanlig opinionsbildning. Vilket är rätt centralt.”
”Sverige har en ovanligt hög andel högerpopulistiska ”alternativmedier” jämfört med andra länder, något som konstaterats av Oxford Internet Institute i en annan studie.”
”Är det då inte bra att vi får ökad kunskap kring dessa fenomen? Jo, självklart. Men det finns anledning att upprätthålla rågången mellan myndighetsutövning å ena sidan och fri forskning och debatt å den andra.”
Dagens stjärnor
Ingvar Carlsson. En fantastisk personlighet och en statsminister man kunde vara stolt över oavsett vilken politisk övertygelse man hade. Bra, intressant och lärorikt reportage för alla politiskt intresserade.
https://www.svtplay.se/video/19919250/statsministrarna/statsministrarna-sasong-1-ingvar-carlsson?cmpid=del:an:11-10-2018:statsministrarna:pla:lp-app

Jacke Sjödin. Rimkonstnär, musiker och generellt duktig underhållare. På gårdagens slottsmiddag ”korades” jag till Sveriges statsminister av Sjödin i en ”Movingo-sång”. Jag fick också en ”muta” i form av ett stort Merci chokladpaket med uppmaningen att fortsätta att vara den jag är. Tro det eller ej, Sjödin hade hår på huvudet när han var barn. Det är sant.
http://www.jackesjodin.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar