tisdag 13 november 2018

Vision

Utan plan ingen målbild
Ingen individ eller organisation kan nå ett mål om man inte har något tydligt och definierat mål. Visst är det en självklarhet, samtidigt finns gott om individer och organisationer som inte har tydliga och mätbara målsättningar. Att ha tydliga mål behöver inte innebära att man måste vilja bli världsbäst. Det kan handla om små förbättringar men som ändå skapar en tydlig riktning av den begränsade energi vi som enskilda och en grupp kan skapa. De stora framgångssagorna genom människans historia har skapats genom visioner. En vision är en övergripande och långsiktig ambition som är mycket svår att uppnå men som av dess bärare känns attraktiv. Varje gång en politisk kraft blivit mycket kraftfull har den burits upp av en tydlig vision. Idag är inget undantag. Problemet är att få svenska partier har lyckats formulera sin vision på ett sätt som särskilt engagerar människor att ansluta sin energi för att försöka uppnå visionen.
https://news.microsoft.com/futurevisions/
https://www.bokus.com/bok/9789127753624/politiska-ideer-drommen-om-det-perfekta-samhallet/
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier 
Om det enda mål som finns är makten, är det tillräckligt. För vissa är det så, inte för mig. För mig har inte makten ett egenvärde, precis som inte en förmögenhet har det. För mig måste makten ha ett altruistiskt värde, inte ett egennyttigt. Patrik Oksanens bifogade ledare är mycket läsvärd. Socialdemokraterna som nutida maktparti är idélöst och endast intresserad av makten i sig. Det är Socialdemokraterna som borde stå i skuldljuset både i Uppsala och i Sveriges riksdag. Skulden till röran och oförmågan att hitta acceptabla vägar framåt.
https://www.helahalsingland.se/artikel/opinion/ledare/oksanen-det-ar-lofven-som-maste-valja-mellan-sd-alliansen-eller-extraval?fbclid=IwAR3GkyUY4fSKJujvj4Nja1au21H5IN1tUboVJXY8m56eJ3lx81viGUtbPB0

Dagens kalkoner
De som inte har invånarnaras bästa i fokus. Det är trots allt vårt huvuduppdrag som folkvalda att se till dem vi ska tjänas bästa.
https://www.expressen.se/ledare/sverige-behover-en-gra-och-petig-regering/

Vänstern och bland annat Moderaternas lokala regeringssamarbete i Knivsta? Vad är det som händer? Är Knivsta kommun så misskött att de anser att de måste ha en så bred koalitionsregering? Vilket är invånarperspektivet på liknande regeringssamarbeten? Inte ens i min vildaste fantasi kan jag tänka mig att en väljare som röstat på moderaterna på något sätt vill strukturellt samarbeta med Vänsterpartiet. Och när detta samarbete lanseras görs det också parallellt med en skattehöjning på 70 öre. Att Vänsterpartister eller andra ytterlighetspartier stöttar egna förslag är något helt annat. Ur led är tiden. Lokalpolitikerna i Knivsta får göra som de vill men mitt inlägg syftar till att belysa att den politiska röran göder både politikerförakt och demokratiförsvagning. En dålig jämförelse men om jag på Oddset spelar på mitt favoritlag Sirius vill jag inte att Svenska spel kommer tillbaka till mig efter matchen där Sirius vann och säger att enligt dem satsade jag på Hammarby. Nej, jag satsar på Sirius både i med- och motgång.

Dagens stjärna
Hamid Zafar. Han gör ofta kloka reflektioner kopplat till sakområden som är känsliga. Det gillar jag. Vi behöver fler som vågar göra liknande reflektioner.

"Att dessa nyckeltermer har betydelse för textförfattarna framgår tydligt i den bifogade ordlistan som problematiserar begrepp som rasifiering, vithet och kultur. Läsaren får också lära sig att vit skuld är ”den individuella och kollektiva känslan av skuld som vita personer kan känna inför de rasistiska brott och den diskriminering som vita utsatt icke-vita för både historiskt och idag.” Vidare menar man att denna vita skuld kan skapa handlingsförlamning hos de vita som gör att de lägger ansvaret för att åstadkomma en förändring på icke-vita."

"För att råda bot på denna ärvda och inherenta skuld har projektgruppen även arbetat fram en metodguide till organisationer för hur de ska rekrytera ”rätt”. Vid rekryteringen av nya medarbetare uppmanas man att göra avkall på akademisk utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet. Man uppmanas även att hoppa över CV i en slags ickemeritokratisk anda."

"Inte nog med att den ideologiserade pamflettens innehåll är uppåt väggarna. Innehållet baseras varken på vetenskap eller beprövad erfarenhet."
http://www.gp.se/ledare/zafar-antirasistisk-ideologi-f%C3%B6rebygger-inte-hiv-1.10558868

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar