fredag 9 november 2018

Slottsdans

Försvarsförmåga
I ett land som inte direkt lidit av större väpnade konflikter mellan länder på över 200 år finns människor som inte tycker att Försvarsmakten är viktig. Den är mycket viktig av många skäl. Som tur är anser de flesta svenskar att vår frihet är viktig att kunna försvara. En god försvarsförmåga är en försäkring som typ 99% av befolkningen önskar vi säkerställt om det som inte får hända händer. Försvaret representerar också många andra viktiga perspektiv i ett samhälle. Försvarmakten bidrar på många sätt till viktig teknisk utveckling som kan stärka svensk industriell konkurrenskraft i världen. Försvarsmakten är också en utmärkt plattform för träning av ledare, ledare som kan göra och gör stor positiv nytta inom samhällets alla verksamheter. I ett land där BNP per invånare utvecklas farligt svagt krävs allt tuffare prioriteringar av hur begränsade resurser används.
https://www.expressen.se/ledare/tvinga-inte-ob-byden-att-banta/

Ikväll är det slottsfest i Uppsala. De tidigare och de nya kommunfullmäktigeledamöterna har fest i en historiskt mäktig miljö. Runt om i slottet finns bilder på historiska människor som haft ansvar för riket Sverige. De flesta av dessa människor levde i en tuff och konfliktfylld verklighet. Samtliga var själva eller via ombud härförare för stridande grupper. Det stora undantaget är Dag Hammarskjöld som i skarp kontrast symboliserar ambitionen att undvika väpnade konflikter och att försöka lösa pågående väpnade konflikter. I alla tider har människor stridit om makt och om begränsade resurser. I en väl fungerande demokrati är dessa dödliga strider ersatta med politiska strider mellan företrädare för olika ambitioner om hur framtiden ska vara för dem som lever. De politiska striderna kan vara nog så hårda både inom och mellan partier men håll med om att det är bättre att de stora intressestriderna avgörs genom allmänna val eller löpande omröstningar i riksdag och kommunfullmäktige än i våldsamma krig. På slottet kommer sannolikt politiker som inte kämpar för samma saker att dansa med varandra, det är positivt. Och de flesta politiskt aktiva räds inte fräna sakpolitiska kamper och håller sig ifrån trakasserier och förtal. Tyvärr agerar dock inte alla så och i ”bakvattnet” efter liknande personer uppstår känslokonflikter.
http://www.destinationuppsala.se/sv/Gora/Gora/?tlang=sv&tid=721784
https://www.bing.com/images/search?q=Uppsala+slott&qpvt=Uppsala+slott&FORM=IGRE
https://www.daghammarskjold.se/
”Fredsmäkleri” behövs inte bara mellan länder som bråkar. Det behövs också mellan grupper som av olika skäl hamnat i konflikter de inte själva har förmågan att lösa. Igår var jag på ett möte som jag trodde skulle jobba med ”fredsmäkleri”. Istället fick jag uppleva ett av de mest oprofessionella möten jag varit på. En central del av fredsmäkleriuppdrag är att man är objektiv och lägger fokus på 1) förstå olika parters konfliktsskäl 2) försöker identifiera frågor som förenar 3) förutsättningslöst samtalar om det som splittrar och det som förenar 4) därefter kommer med ett eller flera förslag på hur en konflikt kan lösas upp och mer energi ägnas åt rätt saker. Trist. Skönt att jag får min energi ifrån dem som fokuserar på det politiska arbetet och på att förbättra för Uppsalaborna, för alla Uppsalabor. Vi behöver kraftiga förbättringar för att bryta den grova kriminella utvecklingen och för att anständigt klara av en utmanande demografisk utveckling.

Dagens kalkon
De som inte tror att varje parti eftersträvar rollen som kommunstyrelsens ordförande och statsminister. Vissa partier har större förutsättningar än andra att positionera sig för att lyckas nå dessa maktplattformar. Maktplattformar som ska fyllas med sakpolitik i den riktning man önskar.
http://www.gp.se/ledare/sonesson-centern-vill-ha-statsministerposten-1.10427601

Dagens stjärna
Håkan Bodström. Det svenska folkets bästa borde alltid sättas främst för dem som har uppdraget att verka för just det.

"Rikspolitikerna har haft år på sig att förbereda sig för dagens parlamentariska läge. Väljarnas tålamod börjar tryta. I grunden är det ett underbetyg åt svensk demokrati att flera partier, av inte minst partiegoistiska skäl, låst sig så kraftigt."

"Det är hög tid att sätta landets bästa främst."
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-dags-att-trycka-p%C3%A5-knappen-1.10385142

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar