fredag 23 november 2018

Frihet viktig att försvara

Otryggheten måste brytas
Visst borde alla våra invånare känna stor trygghet när de rör sig i till exempel Stockholms eller Uppsalas stadsdelar. Oavsett socioekonomisk kraft i en stadsdel. Varje människa som börjar känna sig orolig får en allt mer begränsad individuell frihet representerar ett misslyckande. Det är en helt oacceptabel utveckling. Särskilt utsatta är flickor och kvinnor. Skälen till denna negativa utveckling är många men inte okända. Det är hög tid att bryta denna negativa utveckling som både påverkar vår känsla av trygghet och tillit.

"Det märkliga intrycket förstärks av kommentarerna till de chockerande siffrorna. Kriminologen Nina Rung säger till SVT att det är en "positiv utveckling" att fler kvinnor vill tala öppet om vad de utsätts för. Samma bedömning gör Stina Holmberg, forskare på Brå, som ser siffrorna som ett tecken på "empowerment av kvinnor". "

"Visserligen är sexbrott svåra att exakt definiera och det går inte att utesluta att det kan finnas en viss metoo-effekt även i den självrapporterade utsattheten för sexbrott. Men NTU är till att börja med det mest tillförlitliga sättet att mäta den faktiska brottsligheten som finns."

"Vi talar dessutom om en fyrdubbling under loppet av fem år. Även antalet allvarliga sexualbrott ökar.
Det finns därför alla skäl att ta utvecklingen på största allvar. Lek bara med tanken att brottsligheten i NTU i stället hade minskat dramatiskt de senaste åren. Är det någon som tror att det hade viftats bort som "en negativ utveckling" som är behäftad med otaliga felkällor? Knappast."
https://www.expressen.se/ledare/unga-kvinnor-gar-inte-langre-sakra/

Dagens kalkoner
De som allt för sakta inser att Inkluderingsjobb som C Uppsala driver på för sedan 2010 måste bli en verklighet snart. Det är en både rimlig, rättvis och inkluderande reform som också gör att vi slipper alla tillfälliga rikspolitiska "paket" som inte gör tillräcklig positiv skillnad. Redan 2012 drev C Uppsala och Alliansen i Gatu- och samhällsmiljönämnden på för att kommunen skulle engagera upp till 200 av våra långtidsarbetslösa men arbetsföra i Inkluderingsjobb. Vi är tyvärr fortfarande en bit ifrån att det blir verklighet men tro mig, det kommer att komma. Tyvärr väldigt mycket för sent för att göra den nytta denna väldigt viktiga reform är för att effektivt mota utanförskap och samhällssplittring. Redan 2012 var stadsdelsvärdar en del av våra förslag. Vissa säger "bättre sent än aldrig". Jag säger, så trist att priset alltid ska behöva bli onödigt högt innan nödvändiga förändringar genomförs. Jag imponeras inte över denna oförmåga att i tid förändra till det bättre.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/nu-ska-det-bli-renare-i-fler-stadsdelar-5143152.aspx

Dagens stjärna
Hiroyuki Nishide. Professor på Waseda universitet i Tokyo, Japan. Uppfinnare av organiska batterier. En av de viktigaste hjärnorna på jorden kopplat till utvecklingen av miljövänliga batterier. Förhoppningsvis finns en lösning som inte kräver litium och kobolt.
https://waseda.pure.elsevier.com/en/persons/hiroyuki-nishide

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar