måndag 12 november 2018

Ledarskapsutmaningar

Egna agendor
Verkligheten är komplex. Den blir bara komplexare och komplexare. Och i denna verklighet ska vi människor leva våra privata och yrkesliv. Det går självklart, vi har inga alternativ. Tyvärr skapar denna komplexa tid nya problem för oss människor. Ett exempel är den relativt sett nya företeelsen som kallas utbränd. Alla enskilda människor är i centrum av sina egna liv. Allt annat hade varit märkligt. Det innebär också att varje enskild människa har en mer eller mindre avancerad ambition med sitt liv. Den som blir utbränd eller sjuk på annat sätt brukar helt fokusera på att bli frisk igen. Det är en sund prioritering. I den bästa av världar är vi friska och våra personliga ambitioner finner sin kollektiva plattform i ett engagerande sammanhang. Det kollektiva sammanhanget kan vara ett politiskt parti som man tycker har fler bra idéer än dåliga. Eller i en myndighet som jobbar med sakfrågor man ”brinner” för. Många av oss attraheras också av företag som verkar inom intressanta teknikområden och som fokuserar på lösningar som förbättrar människors liv. Du som lyckas hitta ditt sammanhang där du trivs kommer sannolikt klara din livssituation bra även om den är krävande.

Varför trivs de inte?
Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, måste grovt anses ha misslyckats med att leda myndigheten. Hur är det möjligt att lyckas med bedriften att få så många anställda att misstrivas så mycket? I en myndighet borde graden av politiska konflikter vara liten om regleringsbreven från regeringen är tydligt formulerade. Och maktkamper mellan mellanchefer måste väl Ag vara tränad att hantera som generaldirektör, eller? Att vara chef över chefer är något helt annat än att vara första linjens chef. Visst kan man inbilla sig att de som jobbar på en liknande myndighet ”brinner” för sakfrågan? Det tror jag. Då borde väl smärtgränsen innan man blir ”utbränd” vara högre. Och en person som får ett generaldirektörsuppdrag är väl tillräckligt tränad för att kunna organisera verksamheten på ett sätt som gör verksamheten effektiv och som minskar riskerna för onödiga konflikter? I ljuset av det tycks regeringens ledarskap över denna myndighet ännu mer bristfällig.

”Över hälften av de anställda på den nya Jämställdhetsmyndigheten riskerar att bli utbrända”.

”Nu, bara tio månader senare, säger över 70 procent av personalen på myndigheten att de mår så dåligt att de ligger i riskzonen för ohälsa.”

”Det visar en intern kartläggning som företagshälsovården gjort, och som även visar att det förekommer mobbning och trakasserier.”
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7087870
Dagens kalkoner
Den nuvarande regeringen som sparkade den kompetenta Ann-Marie Begler och orättvist gjorde henne till en syndabock. De som levererar bra resultat utifrån de uppdrag de fått är ”guld värda”. Av det jag kunnat tolka in i alla turer runt Begler är hon en stjärna som vi behöver fler av. Att en chef lite då och då tar i med ”hårdhandskarna” är inget ovanligt. Det är en del av ledaruppdraget och krävs inte minst ibland när egna agendor tar för mycket energi ifrån det uppdrag en verksamhet har att utföra. En ledares huvuduppgift är att nå ambitiösa mål och det gör man bara om man fokuserar på sin huvuduppgift och organiserar sig väl.
https://www.expressen.se/ledare/s-sparkade-begler-men-metoderna-fungerar/
https://mobil.unt.se/ledare/ett-utdraget-lidande-5130505.aspx

Arbetsförmedlingen som tveklöst förskönar bilden av hur inkluderingen av människor långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden går. Det är som Anna Dahlberg säger mycket oklokt att agera på detta sätt.  Alla måste få en korrekt bild av verkligheten, inte en drömbild. Pinsamt att lyssna på generaldirektören för Arbetsförmedlingen på gårdagens Agenda.

Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg. Socialdemokraterna bär inte på nödvändiga reformer som krävs för framtida svensk konkurrenskraft och för försvar av vårt generella välstånd. Socialdemokraterna vill bara försvara en massa som inte längre bär mot en positiv framtid. De är idélösa och är bland annat därför olämpliga som regeringsbärare.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/socialdemokratin-maste-ta-reda-pa-vad-man-vill/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar