onsdag 28 november 2018

Trängsel på våra fängelser

Mer grov brottslighet ger fler i fängelse
Som vanligt leder olika volymer till olika resultat. Volym har alltid betydelse. Ibland till det bättre och ibland till det sämre. En effekt av att Sveriges befolkning kraftigt ökat de senaste åren är att antalet brottslingar i absoluta tal ökar även om andelen av befolkningen som är brottslingar är oförändrad. Det BRÅ har konstaterat är dock att sexualbrott och allvarliga vapenbrott kraftigt ökat. Så det en statlig verksamhet med domännamnet ”bra” tvingas nu konstatera att vi faktiskt har allvarliga trygghets och säkerhetsproblem att lösa. Det är tveklöst mycket viktigt att det förebyggande brottsarbetet förbättras. I de ansträngningarna spelar civilsamhället mycket viktiga roller. Minst lika viktigt är att grova brottslingar får sina fängelsestraff. Polisen kan entydigt vittna om att när de grövsta kriminella sitter fängslade blir det mer tryggt för många. Fängelsedomar handlar inte enbart om att enskilda ska få sona för sina brott, det handlar också om att skydda andra och att under fängelsetiden försöka göra bättre medmänniskor av de fängslade.
https://www.bra.se

"Dålig politik brukar ofta innebära köer, oavsett om det rör bostadspolitik eller sjukvård. Kriminalpolitiken är inget undantag. Den bristande långsiktigheten riskerar att leda till så kallade soningsköer, som innebär att dömda släpps fria i väntan på att en plats på anstalt blir “ledig”. Det säger sig självt att det skulle vara en förödande och farlig utveckling."

"För att lösa det akuta problemet har Kriminalvården helt enkelt försökt att trycka in så många det går. Man låter fångar dela rum och bygger om gemensamma utrymmen till bostadsrum. Men den strategin har uppenbara nackdelar. När fångarna lever så tätt på varandra ökar risken för konflikter och aggressivt beteende."

"Fotboja och skärpt tillsyn bör också kunna ersätta kortare fängelsestraff för vissa narkotikabrott, som droginnehav för eget bruk. Inget av dessa förslag löser dock det grundläggande problemet. Sverige måste bygga ut kapaciteten betydligt mer än vad Kriminalvården nu planerar. Detta för att inte riskera att hamna i samma läge igen."
https://www.svt.se/agenda/agenda-18-november
Dagens besvikelse
De som använder skattepengar för att ge grovt kriminella en mycket bättre tillvaro än många hederliga barn och ungdomar kan drömma om. Avslutet på bifogad ledare är läsvärd och konkluderar ”typ” att ”vi har inte råd med en massa människor som tänker mer med hjärtat än hjärnan”. Vi har inte heller ”råd” med att göda organiserad brottslighet och misslyckas med integrationsambitionerna. Helt klart är att vänstern inte bär på de nödvändiga förbättringarna. Malmö har länge styrts av vänstern.

”Två av Malmös ledande gängkriminella har hysts in i en exklusiv femrummare på 180 kvadratmeter ett stenkast från centralstationen. Skattebetalarna har även stått för mat, städning och tillsyn till en total kostnad av 1 500 respektive 1 800 kronor per dygn.”


”Det finns mycket som sticker i ögonen i denna skandal. Uppenbarligen har socialförvaltningen i Malmö valt att samarbeta med ett företag som grovt missköter sitt uppdrag. Det visar också på en vårdslöshet med skattemedel. I en stad där över 1 300 barn är hemlösa satsar kommunen på svindyra boende för gängkriminella.”

”Vilka signaler sänder detta till det övriga samhället? Bli kriminell - och du kan vara säker på att samhället kommer att curla för dig under överskådlig tid. Vilken annan tonåring från något av Malmös utsatta områden kan ens drömma om att få bo i en femrummare i city? Gång på gång visar samhället prov på en förbluffande naivitet när det gäller projekt som riktar sig till grovt kriminella eller som syftar till att förebygga sådan brottslighet.”

”Att vilja gott är en sak. Att göra gott är något annat.”
https://www.expressen.se/ledare/groteskt-att-kriminella-belonas-med-en-lyxtillvaro/
Dagens stjärnor
Yuval Noah Harari. En spännande människa som genom sina skrifter både sprider kunskaper och lockar oss som läser skrifterna att tänka till om vad vi själva tror. Boken tycks intressant liknande min ”En stund på jorden”, så jag måste läsa ”Homo Deus”. Skrämmande om de få rikaste och mäktigaste blir ”odödliga”.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/kultur/bok/recension-homo-deus-av-yuval-noah-harari

Sanna Rayman. Ja, två partier med liberalt kompass som är i helt olika situationer.
https://www.dagenssamhalle.se/blogg/2018/11/loof-har-rad-bjorklund-har-det-inte-25069?fbclid=IwAR0aIvS79QHCKYFjsh4wHMNTf3jES_sWkCmJ2ZEH7_IIzbxqyOsviaxrZzo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar