torsdag 15 november 2018

Elevernas och lärarnas arbetsmiljö

Tryggt och säkert
Hur många accepterar en arbetsmiljö där du trakasseras, mobbas och till och med utsätts för våld? Jag svarar ingen. Vi har till och med kraftig arbetsmiljölagstiftning i Sverige som ska efterlevas av landets arbetsgivare. Det finns inga som helst skäl att acceptera att våra skolor ska vara platser för undantag. Nyligen deltog jag i en panel om trygghetsfrågor och om att otryggheten ökat ordentligt i Uppsala de senaste åren. Det är beklagligt. Allt större klyftor mellan människor i vårt samhälle bidrar självklart. I debatten tog jag upp det beklagliga behovet av betydligt bättre säkerhetsarbete i våra skolor. Mobbing, annat trakasserande, narkotikaförsäljning och våld måste stoppas mycket bättre än nu. Efter debatten hade vi arbetsutskott i kommunstyrelsen. Där förlängdes kommunens samverkansavtal men det beslutades också om en revidering som förhoppningsvis inkluderar bättre säkerhet på våra skolor.

"Killgäng som vägrade att ta av sig jackorna och släppa mobilerna förstörde lektionerna. De var inte intresserade av att ta del av undervisningen, de var där för att få lunch och ett busskort. Skolan hade "reducerats till en avstjälpningsplats. En förvaring för ungdomar som annars skulle begå brott."

"En F-9-skola i Norrtälje stängdes av skyddsombudet i oktober. Två elever hade misshandlat lärare – och en av dem hade attackerat en lärare med kniv. Skolan vill inte uppge elevernas ålder, men det är "inte elever som går på högstadiet". Det är alltså barn vi pratar om, gissningsvis i mellanstadieåldern."
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/lagar-och-regler-om-arbetsmiljo/arbetsmiljolagen/
https://www.expressen.se/ledare/ta-ert-ansvar-foraldrar/

Personligen har jag sedan över ett år trakasserats av ett antal medlemmar inom centerpartiet. Gång efter gång gör de aggressiva utspel som ger missvisande beskrivningar då de saknar stöd i den verkliga verkligheten. Att den politiska miljön är hård har jag vetat länge men det är sanslöst att vissa bara kan mata på och mata på med sina lögner och sitt förtal. Syftet är självklart att uppnå egen vinning. Det är dock ett mycket respektlöst agerande. Respektlöst mot alla medlemmar som tidigare röstat och för alla väljare som röstat i kommunvalet. Dessutom är jag vald av den nya kommunfullmäktigegruppen till gruppledare och vald av kommunfullmäktige. Det tycks som att vissa inom politikens värld är kvar i en dysfunktionell skolmiljö. Frågar du mig är det en oacceptabel ordning både inom våra skolor och inom politiken. Att det ständigt råder stor konkurrens mellan idéer och personer är en sak, det rättfärdigar inte respektlöst och trakasserande lögnaktigt beteende. Även inom politiken måste det vara ordning och reda om resultatet av det politiska arbetet ska bli lyckat. Jag verkar för C Uppsalas politik och för Uppsalabornas, alla Uppsalabors, bästa. Det är mitt fokus och det kommer att fortsätta vara mitt fokus i det viktiga utvecklingsarbetet av hela Uppsala kommun. Jag brukar säga ”gambatte”. Jag säger det igen, gambatte! Det är ett härligt japanskt uttryck.

Dagens kalkoner
De som inte inser vad som är lämpligt och inte lämpligt. Självklart ska man få en ny chans när man avtjänat det straff samhället bestämt att man fick om man varit kriminell. Samtidigt borde det vara självklart att våra barn och ungas välbefinnande är viktigare än möjligheten till "en chans till" i olämplig arbetsmiljö kopplat till tidigare brott.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7090130
http://www.gp.se/ledare/sonesson-brottsoffers-l%C3%A4kning-viktigare-%C3%A4n-v%C3%A5ldt%C3%A4ktsm%C3%A4ns-l%C3%A4ngtan-efter-frihet-1.10696353

De som inte kan se till så att vi slipper extraval och slipper en regering utan reformvilja eller kraft. Vad mer än stärkta ytterkanter kommer ett extraval till riksdagen bjuda på?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7090166
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-badtunnornas-tid-ar-forbi

Dagens stjärnor
Poliserna. De har en mycket viktig roll att spela i ett samhälle där allt fler känner sig allt otryggare. Inte minst i Uppsala har känslan av otrygghet brett ut sig kraftigt. De som styrt Uppsala de senaste fyra åren fortsätter att styra Uppsala med hjälp av Liberalerna. Jag är helt övertygad om att den sociala spänningen bara kommer att öka de kommande åren. V+L+S+MP bär inte på reformerna som inkluderar betydligt fler människor än hittills från utanförskap till en "varm" plats i en fast anställning. Det är helt nödvändigt för Uppsala att samarbetet med Polisen stärks.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7090149

Armand Duplantis. Nominerad till stora utmärkelser inom idrottens värld. Förra året vann han många utmärkelser på Uppsala idrottsgala. I år vinner han säkert även utmärkelser nationellt. Han tillhör min sons gamla idrottsförening UIF. Heja Duplantis heja!
https://www.svt.se/sport/idrottsgalan/idrottsgalan-2019-har-ar-alla-nominerade

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar