söndag 11 november 2018

Mer egen tid

Robotik och AI
Historiskt har ett rikare och smartare samhälle frigjort mer egen tid till befolkningen samtidigt som människors köpkraft generellt ökat. Det har varit en fantastisk utveckling för de människor som fått del av dess förbättringar. Mer tid man får bestämma över själv samtidigt som man i en snabbt utvecklad värld fått stärkta ekonomiska resurser för att förenkla och förbättra sitt liv, bingo! 
Den snabba utvecklingen med hjälp av robotik, artificiell intelligens (AI) och VR-teknik parallellt med att allt fler hundratals miljoner människor är bättre utbildade och ”hungrigare” än svenskar ändrar spelplanen.

I dokumentären ”Statsministrarna” lyfte Ingvar Carlsson bland annat fram behovet av EU-samarbete för att betydligt bättre kunna matcha kortsiktigt vinstmaximerande globala företag. Nationernas förlorade styrka i förhållande till globala gigantiska företag, i en allt mer tekniskt avancerad värld, har kraftigt förändrat maktförhållandena. Maktförhållandena mellan dem som försöker utveckla en plats så framgångsrikt som möjligt jämfört med dem som försöker skapa så mycket aktieägarvärde som möjligt. Båda perspektiven tycker jag är viktiga men min övertygelse är att framtiden blir bäst om det finns starkare balanserande krafter mellan dessa perspektiv.

I min värld kan invånare i välskötta västerländska samhällen inom 10-20 år se fram mot ytterligare en egen dag per vecka. Om det värde som skapas i världen inte enbart tillfaller aktieägare kan vi då både få en verklighet där tre av sju veckodagar för arbetstagare är fria. Är det en rättvis utveckling? Kanske, kanske inte. Varför ska anställda få allt mer ledig tid samtidigt som alla hårt slitande företagare aldrig har råd, eller vilja, till en sådan tillvaro? Och skulle medborgarlöneidén inkludera företagare? Ska vi välja fredag eller måndag som ny ”ledig” dag? Personligen är jag helt övertygad om att en ytterligare ledig dag är betydligt samhällsekonomiskt bättre än kortare arbetsdagar.

Medborgarlön kanske blir nödvändig i någon form för att sprida köpkraft till så många som möjligt i ett samhälle. Jag är dock fortsatt skeptisk. I Finland har de tydligen ”begravt” försöken med medborgarlön. Vi borde studera deras erfarenheter ordentligt. Personligen anser jag att det finns många starka argument för att kraftigt reformera det svenska bidragssystemet. Inkluderingsersättning parallellt med ETT inkluderingsbidrag är tveklöst mycket värt att testa. Inkluderingsersättning till alla arbetslösa arbetsföra i utbyte mot arbetsinsatser kopplade till uppdrag som är offentligt finansierade. Och ett inkluderingsbidrag till alla andra i behov av försörjningsstöd men som saknar arbetsförmåga. Vi är med större fart än tidigare mot en ny verklighet på arbetsmarknaden. Redan 2010 lanserade Centerpartiet i Uppsala idén om Inkluderingsjobb. Och de som vill bli av med mig inom politiken kan med fördel hjälpa till att göra Inkluderingsjobb till verklighet. När det blivit verklighet har jag bidragit mycket till en bättre framtid för just vårt närsamhälle och kan därefter fokusera på andra metoder som leder mot en positivare framtid. 

https://www.va.se/nyheter/2017/10/04/professorn-det-finns-bara-ett-jobb-ai-aldrig-kan-ta-over/
https://www.va.se/nyheter/2017/08/25/99-jobb/
https://www.va.se/nyheter/2018/04/19/darfor-skrotar-finland-sitt-experiment-med-medborgarlonen/
http://basinkomst.nu/

Dagens kalkon
Den som inte förstår ett nej och som inte accepterar ett nej. Det borde vara en självklarhet att sexuella relationer bygger på en ömsesidig accept. En enkel app kanske kan fråga om "är ni överens om X"?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7086377

Dagens stjärnor
Lina Sjöberg, ny guldmedaljör i VM och en Uppsalaprofil.

Patrick Söderlund. Fantastiskt kul att det finns många svenskar som blivit och är framgångsrika i den stora och tekniskt avancerade spelindustrin. Om vi kan fortsätta att få fram duktiga ingenjörer av egen kraft och dessutom locka eftertraktade kompetenser att immigrera till Sverige så kan spelindustrin bli en ny svensk "basindustri". Min stund inom spelindustrin var en av de mest roliga tiderna i mitt liv hittills.
https://www.va.se/nyheter/2018/11/08/bast-betalde-svensken-startar-ny-spelstudio--som-redan-ar-miljardvarderat/

De som har vett nog att sträva efter konstruktiva lösningar på problem. Det finns oftast bra lösningar om man inte undviker att ta i problemen.
https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11892077

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar