onsdag 21 november 2018

Friherrinnor och friherrar

Ett självstyrande samhälle
Är det möjligt med ett självstyrande samhälle och där säg endast 25% av ett samhälles befolkning arbetar? Det vill säga en extremt annorlunda försörjningskvot än idag? Klart det är möjligt om de 25% accepterar det, eller tvingas till det, och att det värde som skapas av till exempel robotar och smarta datasystem kommer alla människor till del. 75% av befolkningen som utbildar sig eller gör vad de vill med sina 168 timmar per vecka. Tänk dig 168 timmar per vecka år ut och år in som du kan göra vad du vill med inom dina ekonomiska ramar. Ett ständigt liv liknande ett liv som pensionär med den stora skillnaden att dagens pensionärer arbetat hårt för att få denna möjlighet. Det sägs att vi både ska leva mycket längre och jobba mycket mindre. Väldigt många kan i framtiden klassas som friherrinnor och friherrar. Det blir intressant att följa hur det ska finansieras.

Hur skulle du använda dina 168 timmar per vecka 52 veckor per år tills den dag du dör? Antag att du efter att bostad och mat är betalt har 5.000 kronor i dagens penningvärde kvar för ”nöjen”. Gillar du tanken? Ogillar du tanken? Sannolikheten är mycket stor att modern automatisering kraftigt kommer att påverka arbetsmarknaden och vår disponibla fritid.

Och vad tänker du använda din tid till som du idag lägger på att köra bil när bilarna är självstyrande? Ständigt lärande? Läsa kriminalromaner? Massage?

Ingen kan vara helt redo på alla förändringar som självkörande fordon har potential att föra med sig. Men läxan för politiken är att det är bättre att köra försiktigt, än att gasa i fel riktning. Även om bilen råkar vara självkörande.”
http://www.gp.se/ledare/broman-så-får-vi-en-självkörande-framtid-1.11013315

I vår nya spännande värld öppnas nya möjligheter. Särskilt för dem som tänker som rebeller och som förpackar sin kamp för något i en smart affärsidé. Igår var det den årliga Anders Wall föreläsningen om entreprenörskap i Uppsala universitets aula. Jag kunde tyvärr inte lyssna på föreläsningarna men träffade många framåt personer på träffen efteråt på Uppsala slott. Anders Wall är senator i Juniorhandelskammaren och förstår kraften som skapas runt entreprenörer. Hans engagemang för talanguppskattning är beundransvärt i ett land som tyvärr fortfarande lider av för mycket Jantetänkande. Vi behöver många entreprenörer och företagsamma människor. Många av de företag vi har idag finns inte imorgon. De flesta av dagens produkter finns inte om 30 år.
http://www.rebelcell.co/#what-we-do
https://awf.se
http://jantelag.se
Dagens kalkon
De som beslutar om viktiga testprojekt utan att ha koll på platsers lämplighet. Gotland är fantastiskt på många sätt. Samtidigt är det en plats med stora bekymmer avseende energiförsörjningen. Parallellt pågår flera intressanta energiprojekt just på Gotland. När befintlig industri inte kan elförsörjas är det oklokt att använda delar av Gotland som testbädd för en induktiv elväg! Självstyrande fordon finns redan. Induktiva elvägar blir sannolikt en del av framtiden. Men finns det tillräckligt med litium och kobolt för att drömmen om elektrifieringen ska kunna bli verklighet? Vissa hävdar att dessa ämnen är slut inom bara 10 år. Och var finns dessa viktiga ingredienser för att skapa den elektrifierade framtiden? Det är inte bara olja som till sist tar slut.
https://teknikensvarld.se/varldens-forsta-induktiva-elvag-planeras-pa-gotland/

Dagens stjärna
Jesper Sandström. Han slår ”huvudet på spiken”. I en värld med begränsade resurser krävs ständiga prioriteringar. När behovet av prioriteringar defacto finns, vad händer när många politiska församlingar är oförmögna att tydligt stå för just prioriteringar. Det innebär i praktiken det ”hemska” att ställa grupper mot varandra. Hur mycket viktigare är skolan än äldreomsorgen? Med tanke på hur mycket vi satsar på skolan är det tydligt att vi anser den gemensamt viktigare än det mesta annat. Eftersom ett samhälles bildningsnivå har så stor påverkan på allt annat anser jag att det är en klok prioritering. Samtidigt kan vi inte ösa mer pengar på en prioriterad verksamhet som redan är kraftigt finansierad parallellt med att andra verksamheter har betydligt svårare att leverera sina uppdrag med kvalitet. Läs nedan bifogade artikel, den är viktig! Vi behöver fler politiker som vågar föra dessa känsliga resonemang. Artificiell intelligens, VR-teknologi och robotik bär sannolikt på många effektiviseringsmöjligheter.

”Det är möjligt att den bristen går att lösa genom en mer noggrann prioritering av resurser, men det borde ju då ha skett för länge sedan, långt innan ovannämnda problem ens uppkommit.”
”Varför den inte kommit på fråga förrän det brinner i knutarna är svårt att som utomstående svara på. Det är dock inte orimligt att söka en del av svaret i hur debatten kring välfärdens resurser brukar se ut. Det talas vitt och brett om hur mycket som satsas, partierna lovar en miljard hit och en dit. Satsningarna utgör ofta huvudnyheter i både radio och TV.”
”Tyvärr är diskussionen om vilken nytta de gör, om pengarna hamnar där de verkligen behövs, eller om vissa områden hade varit mer hjälpta av bättre prioritering, betydligt ovanligare.”
”Då hamnar man i en sådan här situation, där prioriteringar är något som görs i brådrasket, i ren panik. Det är illa oavsett vilken verksamhet det gäller, men särskilt när det kan ha direkt påverkan på människors liv och hälsa.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar