onsdag 7 november 2018

Lyssna på TRIS

Tydliga budskap
Hedersförtryck och våld har inget i vårt samhälle att göra. Därom måste vi som politiker och samhället i stort vara glasklara i vårt avståndstagande. Tjejers rätt i samhället, TRIS, är viktiga att lyssna på när de pratar om sina erfarenheter och hur de ser på hedersförtryck och hedersvåld. Det jag tycker är bäst med dem är att de inte lindar in vad de anser, de är väldigt tydliga. Självklart är det viktigt för att de som använder sig av liknande seder tydligt ska förstå att vi inte accepterar något liknande i Sverige. Det finns inget vaccin mot hedersförtryck och våld, ständiga och tydliga avståndstaganden mot liknande kulturer är en nödvändig metod. Läs gärna nedan bifogad artikel om hur blaha blaha metoder är helt meningslösa och inte alls hjälper alla tusentals som utsätts för detta oacceptabla runt om i Sverige 2018, snart 2019.

”Att kalla ett system där släktens heder är så viktig att varje familjemedlem avkrävs total underkastelse – och varje avsteg måste tvättas bort med blod – för ett "alternativt välfärdssystem" är absurt. Men det är talande för det kulturrelativistiska tankegods som länge fick styra debatten om hedersvåld i Sverige.”

”För de postkolonialt skolade är begreppet hedersvåld rasistiskt. Feministiskt initiativ gjorde tidigare en poäng av att "vi använder inte begreppet hedersvåld" eftersom man ansåg att det delade upp våldet i invandrares våld och svenskars.”
https://www.expressen.se/ledare/snomos-biter-inte-pa-hedersvaldet/
https://www.tris.se/
Dagens kalkon
Människor som tar sig rätten att döda andra människor. Fruktansvärt.
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/tusentals-is-offer-funna-i-massgravar-i-Irak

Dagens stjärnor
Forskare, omsorgs- och vårdpersonal som hjälper till att hålla oss friska eller som hjälper oss att må bättre eller i bästa fall att bli friska efter en sjukdom igen. Jag brukar inte vaccinera mig mot influensa men tänker göra det i år, den tippas bli särskilt tuff den här säsongen....
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7083694

Olle Wästberg, ordförande i 2014 års demokratiutredning. Ja, demokratin är i kris. Tyvärr är riksdagen ännu sämre på att nutidsanpassa och förstärka demokratins former än att välja ny regering. Oförmågan att modernisera demokratin är mest allvarlig. Partiers och politikers legitimitet bara försämras när den folkliga förankringen påtagligt brister. Och när partier efter val påtagligt bryter mot sina vallöften. Ibland kan man tro att många politiker vaccinerats mot att lyssna på det folk de ska företräda. Att aktivt lyssna på invånarna är viktigare än någonsin inom en partidemokrati där partierna kraftigt tappat medlemsantal de senaste 40 åren. Wästberg har rätt i det han skriver i bifogad     debattartikel.
De politiska partierna måste inse att de är en del av dagens demokratiproblem, men att de också kan vara en del av lösningen. Men då måste de öppna för medlemmarna att bestämma.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/l12dGk/vara-partier-har-tappat-kontakten-med-folket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar