söndag 25 november 2018

Moderna verktyg avgörande

Barnens och framtidens bästa
Okunskap och förändringsovilja kommer alltid att motarbeta nytänkande utvecklingsambitioner. Det finns gott om människor som gärna skulle att det alltid ska vara som nu, status quo. Men det är aldrig en möjlighet eftersom nu aldrig är det samma som nu. Allt förändras ständigt, därför är det oklokt att försöka hindra förändring. Det är mycket klokare att bejaka den och försöka driva förändringen istället. Då finns en chans att det blir lite som man själv önskar.

E-lärande och fjärrundervisning måste av många skäl bli mycket mer verklighet i våra skolor. Självklart måste liknande stöd användas förnuftigt och personligen tror jag det är nödvändigt att i någon form kombinera det med de allt mer begränsade certifierade lärarresurserna. Om våra elever ska få en tillräckligt god bildning är det bråttom att få till detta runt om i Sverige, även i våra städer.
”Nu vill Skolverket att regeringen ska möjliggöra fjärrundervisning i fler ämnen och i lägre årskurser. Detta på grund av den eskalerande lärarbristen.Men vad säger forskningen?
I en utredning från 2017 konstateras att: "Det finns tyvärr mycket lite forskning kring det vi kallar fjärrundervisning." 

”Inget land använder fjärrundervisning brett på grundskolenivå. När den används är det oftast på gymnasie- eller högskolenivå. Utredningen nämner dock en amerikansk metastudie där det fastslogs att "det behövs mycket mer forskning om den här typen av undervisning innan den byggs ut ännu mer". Och "det finns tydliga frågetecken kring kvaliteten på undervisningen". Närundervisning verkade ge bättre resultat än fjär.”

”I den bästa av världar blir fjärrundervisning ett komplement som förfinas med tid och erfarenhet. I värsta fall leder de allt knappare resurserna till ännu mer segregation: Bra medelklasskolor lockar behöriga lärare medan glesbygd och stökskolor får nöja sig med e-fröknar. Det bör politiker besinna: Slösa inte på lärarna med påfund som mindre klasser och utökade scheman.”
https://www.expressen.se/ledare/ta-det-forsiktigt-med-e-froknarna/

Jag har sagt det förr, och säger det igen, vi måste fort säkerställa en kraftig implementation av individualiserat E-lärande som del av våra elevers bildning. Det inkluderar även våra universitet. Det är idag mycket mer jag kan lära mig genom t ex ett TED-talk med en världsledande MIT-professor än vad en professor på ett svenskt universitet kan lära mig. Precis som med digitala läkare kan vi nu också få lärarcoaching över nätet. Det är bråttom för Sverige att reformera utbildningarna att utnyttja moderna verktyg i mycket större utsträckning.

Dagens kalkon
De som år efter år inte velat se eller förstå riskerna med många kraftigt överbelånade invånare. Räntekänsligheten är minst sagt stor.
https://www.di.se/live/hoga-hushallsskulder-i-sverige-oroar-eu-kommissionen/
Dagens stjärnor
Hillary Clinton och Tony Blair. De har förvisso en stor personlig skuld för stora delar av de flyktingströmmar Europa de senaste 15 åren stöttat. Människor som efter krigen i Irak, Libyen och Syrien tvingats på flykt. Samtidigt är de politiskt erfarna och, som min bästa professor alltid uppmanade mig, de har inget att vinna eller förlora på att säga som de tycker. De är pensionerade men fulla av erfarenheter, kunskaper och visdom. Västländer som Sverige måste ha fullt fokus på att förbättra integrationen. Det är kortsiktigt en stor och komplicerad utmaning. Vad tycker du om deras uppmaningar?
"Europa måste dra ner på invandringen om man ska få bukt med den populistiska våg som lett till brexit och Donald Trumps styre. Det är budskapet från Hillary Clinton i en intervju med brittiska The Guardian.
– Jag beundrar den väldigt generösa och medkännande linje som ledare som Angela Merkel följt. Men man kan säga att Europa har gjort sin del, säger Clinton, som förlorade presidentvalet i USA 2016 mot Trump.
– Ett mycket tydligt budskap måste sändas – ”vi kommer inte att kunna fortsätta att erbjuda skydd och stöd”.
I samma artikel – ingående i en reportagesatsning Londontidningen kallar Den nya populismen – får hon delvis medhåll från Tony Blair.
– Man måste hantera de legitima problemen och ha svar på dem, säger den brittiske expremiärministern.
– Därför kan man inte ställa upp i val i Europa i dag utan att ha en stark position vad gäller immigration, eftersom folk är oroade.
– Man måste ta itu med de problemen. Om du inte tar itu med dem, ja då lämnar du ett stort utrymme för populisterna att marschera in i
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/clinton-minska-eu-invandringen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar