fredag 2 november 2018

Vad är fult

Subjektivt och relativt
Jag hör till dem som kan känna avsmak, inte avund, när jag ser enorma hus eller lägenheter som rika människor bor i. De får självklart göra som de vill med sina pengar men det imponerar inte på mig. Särskilt inte i en tid där vi vet att vi måste vara betydligt klokare än hittills när vi konsumerar begränsade och attraktiva tillgångar. Kvadratmetrar i attraktiva områden är exempel på liknande tillgångar. Och det är inte miljö- och klimatsmart heller att ha ett så stort bekräftelse och hävdelsebehov att man på till exempel fem personer måste bo på 2000 kvadratmeter. Ofta har dessa människor dessutom behovet av att ha flera liknande bostäder med beklagligt liten nyttjandegrad. Det handlar självklart om självkänsla och status. Trist att status och självkänsla byggs utifrån materiella perspektiv för många.

Särskilt i USA har jag upplevt detta bekräftelsebehov och groteskt stora och för mig ibland också fula husen. Fult för mig är uppenbart inte fult för den som byggde huset. Som vanligt tycker vi människor olika och vår självkänsla, vår trygghet med oss själva, varierar kraftigt. Vissa behöver en massa, och ständig, bekräftelse för att må bra. Vissa finner bekräftelsen genom starka personliga relationer, andra genom materiella ting. Vilka tror du mår bäst?

Bifogad artikel är läsvärd. Jag tycker också att det är respektlöst att kora ”fulaste” av något. Tävlingar ska ha fokus på positiva exempel, inte negativa. Jag är uppväxt i Uppsala. Jag har många erfarenheter och känslor kopplade till Uppsala. Jag har också förmånen att ha många nära och kära som bor i Uppsala. En del av Uppsalas attraktion är att kommunen har ett ständigt in och utflöde av nya studenter och forskare. Människor med ambitioner och drömmar som smittar av sig på sin omgivning. Och arbetskraftsinvandrade från andra delar av Sverige eller ifrån den stora världen. Jag känner mycket för Uppsala och därför känns också mitt politiska engagemang för Uppsalabornas bästa meningsfullt. Så kändes det inte när jag till exempel bodde i Stockholm, Kuala Lumpur eller Tokyo.

”Men när ens uppväxtkvarter blir nedsablade av utomstående vinner lokalpatriotismen. Varje plats har sin identitet. Hur vi ser på en stad är ofrånkomligen styrt av känslor och erfarenheter.”

”En stad formas av sina invånare och vilka som söker sig dit. Vackra platser har ofta en historia av makt och administration. De har en tendens att dra till sig pengar. Men det är ingen entydig välsignelse. De kan lätt gentrifieras till döds när kreativiteten trängs ut, eller när turister och sommarstugegäster tar över på mindre orter. Det går helt enkelt inte att bortse från de människor som bor på en plats. En själlös stad är inte vacker. Inte heller ett skansen för storstadsbor.”
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-fult-folk-och-vackra-fasader-1.10160897
Dagens kalkoner
De som förstör för sin egen verksamhet genom att inte respektfullt debattera frågor internt innan man skapar externa konflikter. Fulspel leder aldrig till något positivt. En usel taktik för att försöka få som man vill. Bättre att de aktivt börjar delta i det löpande arbetet för att göra Uppsala attraktivare istället. CUFarna är som alla andra medlemmar varmt välkomna att aktivt bidra i det konkreta lokala politiska arbetet som syftar till att göra vårt närsamhälle attraktivare.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/cuf-star-fast-vid-avgangskrav-vill-fa-bort-stefan-hanna

De som gör vår kommun otrygg.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/30-personer-i-slagsmal-pa-stora-torget

Dagens stjärna
De som partiövergripande blivit överens om rimlig pensionsskatt. Bara för att man blivit erfarnare och mer eller mindre rynkig ska man inte ha högre skatt än andra. Det ska självklart premieras att arbeta. Så är det då lön oftast ger betydligt mer i plånboken än pensioner.
https://www.expressen.se/dinapengar/tamligen-klart-att-skatten-for-pensionarer-sanks/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar