tisdag 6 november 2018

Politik

Sakpolitik
Det är många fler än jag som både fortare tappar hår och blir gråhåriga över politikens oförmåga. Tunnhårigare och gråhårigare av att politikens fokus inte är medborgarnas bästa och sakpolitik. Framförallt sakfrågor förpackade i reformer är svenskt välbefinnande i akut behov av. Återigen vill jag betona att sakpolitiken borde vara avgörande för vilka partier som tar sitt ansvar och samarbetar. Långsiktigt ansvarstagande borde gå före kortsiktiga egenintressen. Tyvärr har ofta individuella kortsiktiga intressen stor betydelse inom politiken.

Alla heltidspolitiker som vågar tycka och driva något vet att det blåser på toppen, och att det alltid finns andra som tror sig klara ett uppdrag bättre. Inte minst inom Centerpartiet i Uppsala är det intressant att studera dessa beteenden. Och visst är jag en del av det spelet. Mitt fokus är på att förverkliga så stora delar av vår lokala politik som möjligt. Den sakpolitik C Uppsala sålt till väljarna. Över 14.000 väljare köpte den. Det sakpolitiskt förpliktigar. Sakpolitiken måste stå i centrum om man tar väljaruppdraget på största allvar. Jag tar väljaruppdraget och människors förtroende på största allvar. Och uppenbart störs vissa av mitt tydliga sätt att kommunicera sakpolitiska ställningstaganden och just det faktumet att väljarrespekt kräver att man inte ”byter hatt” efter ett val. Igår debatterade Uppsala kommunfullmäktige skattesatsen. Det var tragiskt att följa Liberalernas rivstart på att bryta sina vallöften. Redan har de minst brutit mot två av väljare tydligt kommunicerade löften. De sade sig vara en del av Alliansen, det är de inte längre i Uppsala. De sa att skatten skulle sänkas till lite lägre som ändå är bland de allra högsta i vårt närområde. De röstade inte för sänkt skatt. Och de tar hjälp av Vänsterpartiet för att försöka styra i minoritet. Och vissa människor undrar varför allt fler invånare tappar tron på politiken och dess företrädare.

https://www.expressen.se/ledare/sluta-tramsa-och-kom-ner-pa-jorden/

Om politik ska vara synonymt med ”statskonst”, förmågan att organisera ett samhälle, är det uppenbart att politiken är i kris. Ambitionen med statskonsten måste vara att bygga ett attraktivt samhälle för invånare och investerare. Klarar man det är det också ett hållbart samhälle. I över fyra år har vi nu haft ett politiskt ledarskap i Uppsala och för Sverige som inte klarar uppgiften. Fortsatta svenska framgångar kräver omfattande reformer. Jag tjatar återigen om att samtliga sakområden i behov av reformomer finns väl beskrivna i Framtidskommissionens rapport från 2013! Nu är det snart 2019....,
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Politik
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2013/03/2013191/

I USA är inte politiken lika partifragmenterad som i Sverige. I USA står regelbundna ”slag” mellan först partikollegor och därefter mellan representanter för Republikanerna och Demokraterna. I USA står individerna främst och partiet därefter. Förr var det tvärt om i Sverige. Idag är det någon konstig mellanvariant. Personligen gillar jag partikopplingen mest då den starkast representerar den politik ett partis ledande företrädare ska driva. Och den politik som förväntas drivas oavsett vilka partiets främsta företrädare är. Svårast av allt är det att vara kommunalråd i opposition, då ska du kunna och driva hela partiets politik både inåt och utåt. Ingår man i en majoritet får man ”ligga lågt” inom sakområden som andra partier fått ledartröjan för. En president, statsminister eller partiledare har samma typ av sakpolitisk situation. En stor skillnad är att en regeringschef eller en partiledare har ett hov av assistenter för att klara sitt uppdrag. Vi får snart se om hovet runt Donald Trump lyckas att försvara Republikanernas intressen eller ej. Bortsett från den gigantiska statsskulden går USAs ekonomi kortsiktigt lysande. Räcker det för att Trump och company ska segra? Snart vet vi.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/trumps-eget-fel-att-han-far-skammas-vid-en-valforlust-/
https://www.google.se/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2018/11/05/politics/donald-trump-race-gillum-abrams-obama/index.html

Sakpolitiken avgör hur vår framtid blir. I det lilla och i det stora. Centerpartiet i Uppsala har en kraftfull och attraktiv politik för alla Uppsalabor. Jag tror på Uppsalaborna och vår gemensamma förmåga att skapa en attraktiv framtid. Under mitt ledarskap kan jag garantera Uppsalaborna att sakpolitiken står i centrum och att den avgör vilka politiska samarbeten som är möjliga.
Dagens kalkon
De som driver klimat- och miljöförbättringsfrågorna onyanserat hårt. De gör mer skada än nytta i det mycket viktiga miljö- och klimatförbättringsarbete som definitivt behöver öka tempo.

Klimatalarmismen är en trojansk häst. Om vi accepterar dessa resonemang får vi betydligt större problem på köpet. Den alarmistiska retoriken för med sig totalitära tankesätt. Att bokstavligen alla andra problem – barncancer, sexhandel, missbruk, gruppvåldtäkter et.c. – måste vänta.”
”Demokrati bygger på motsatsen: Att vi gemensamt och med begränsade resurser prioriterar mellan olika behov. Att vi försöker lösa olika problem med skiftande tyngd, komplexitet och tidsperspektiv för att hitta en hygglig kompromiss alla kan leva med.”
http://www.gp.se/ledare/uvell-klimatalarmismen-riskerar-bli-en-trojansk-häst-1.10348926

Dagens stjärnor
Forskarna som tycks kunna göra hydrogen till en mycket attraktiv energikälla som kan användas storskaligt.
https://m.phys.org/news/2018-10-breakthrough-hydrogen-fuel.html?fbclid=IwAR2Cuqtl3yCspBx4Mbth3XqoXh11y7LgoPRPIa9jKOFGk-3ix92f3wMVNGk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar