tisdag 5 december 2017

Representativitet och mod

Vem är du mest?
Vi människor är komplexa. Det är en del av charmen med oss människor att vi alla är olika och komplexa. Vi växer alla upp i olika sammanhang som kraftigt påverkar vilka vi blir och hur vi är. Både åsikter och vetenskap har inga entydiga svar på hur mycket av våra beteenden som beror på arvsanlag och hur mycket som påverkas av den miljö vi växer upp i och den miljö inom vilken vi verkar. Det alla ändå är överens om är att arvsanlag har betydelse och att vår miljö starkt påverkar oss. Om du tänker till och tvingas beskriva dig själv, hur skulle du beskriva dig? Om du måste klassificera vilken typ av person du är, hur skulle du göra det? Väljer du att göra det utifrån kön? Väljer du att göra det utifrån din hudfärg? Väljer du att göra det utifrån etnicitet? Väljer du att göra det utifrån var du bor och vilket land du kommer ifrån? Väljer du att göra det utifrån utbildningsgrund? Väljer du att göra det utifrån vilken typ av jobb du har? Väljer du att göra det utifrån vilka fritidsintressen du har? Väljer du att göra det utifrån vilken sexuell läggning du har? Väljer du att göra det utifrån vilken förmögenhet du har? Väljer du att göra det utifrån hur miljöengagerad du är? Väljer du att göra det utifrån hur jämställdhetsdriven du är? Väljer du att göra det utifrån dina eventuella barn? De allra flesta beskriver sig själva utifrån alla eller flera av dessa perspektiv. Beroende av vilken mix du hamnar i brukar vi också känna mer eller mindre samhörighet med andra människor på vår jord.
I ljuset av ovan är det intressant att kön och etnicitet fått störst betydelse när beslut ska fattas om vilka som politiskt ska representera invånarna. Både inom politiken och i andra sammanhang borde väl relevant utbildning och erfarenhet vara det som avgör vem som är mest lämplig för ett uppdrag? Inom politiken är det också väldigt relevant att man delar huvudinriktningarna av den politik som olika partier representerar. Läs gärna bifogad ledarartikel som på ett bra sätt beskriver att vi har ett oklokt sätt att se på representativitet. Människor som tänker på ett liknande sätt och som har en liknande syn på hur samhället bäst utvecklas har mycket mer gemensamt än att vi har en liknande hudfärg. Jag vet inte hur det är för dig men jag vet att det finns massor av vita heterosexuella och välutbildade män som är längre ifrån mig än vänner och bekanta runt om i världen som vare sig är av samma kön, är vita eller har samma sexuella läggning som jag. I en komplex värld kan man inte försöka förenkla till den grad att det blir dumt. Värderingar, relevant kompetens, erfarenhet och personliga nätverk är alltid det viktigaste och mest rättvisa perspektiven att utgå ifrån. Fler människor med mod efterfrågas också! Det behövs i tider som nu.
http://www.gp.se/ledare/riktig-representation-handlar-inte-om-hudf%C3%A4rg-1.4891434
Dagens kalkoner
Regeringen. Bidragsberoende är av ondo. Alla som kan bidra i samhällsbygget ska också göra så på olika sätt och med olika ersättningsnivåer. För att bryta utanförskapets utveckling i Sverige måste bidragssystemet reformeras. Det måste alltid vara en ordentlig skillnad mellan att arbeta än att inte arbeta. Vårt generösa välfärdssystem är ohållbart om allt fler ska leva på alla varianter av bidrag som finns.
https://www.expressen.se/ledare/se-mamma-ga-till-jobbet-viktigare-an-hojda-bidrag/

Regeringen. Den grova brottsutvecklingen är mycket allvarlig. Har en nationell regering något viktigare uppdrag än att säkerställa trygghet och ordning inom det territorium de styr över?
https://www.etc.se/inrikes/rekordaret-2017-flest-fall-av-dodligt-vald-någonsin

Dagens stjärnor
Charlotte Kalla. Jätteroligt att hon återigen hittat formen och den mentala styrkan för att vara bäst i världen.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/kalla-krossade-norskorna-igen/

Alliansen! Chansen finns att vi slipper vänsterpolitik nationellt efter valet 2018!
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatiundersokningen-psu-i-november-2017--val-i-dag/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar