fredag 15 december 2017

Kycklinglopp

Stormaktskamp
När EUs länder är fullt upptagna med interna motsättningar och BREXIT fokuserar Kina och USA på hur de ska försvara och utveckla sin konkurrensförmåga, särskilt i förhållande till varandra. Xi Jing Ping och Donald Trump ser garanterat varandra som huvudmotståndare på vår jord. Den ena flåsar allt mer den andra i nacken för att bli världens största ekonomi. Kommer Kina att lyckas med det? Mycket sannolikt säger jag, de är snart 1,4 miljarder officiella invånare och har människor med kinesiskt ursprung runt om på vår underbara jord. Nu pågår ett ”chicken race” inom handelsområdet mellan Kina och USA. Vi får se vad det leder till.
http://omni.se/analytiker-ett-handelskrig-skadar-usa-mer-an-kina/a/JajJm
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/kina-vaxlar-upp-mojligt-handelskrig-med-usa-6818948
https://www.di.se/ledare/frida-wallnor-trump-inordnar-sig-i-kinas-varldsordning/
https://www.di.se/nyheter/trump-usa-kommer-inte-lata-sig-utnyttjas-av-kina-langre/
https://www.di.se/nyheter/kina-gar-till-motattack-infor-amerikansk-sankning/

EU har inte ens lyckats enas om ett andra språk som alla samarbetsländer ska fostra nya generationer med och göra till administrativa språk. Så har de till exempel gjort i Malaysia och Singapore. EU ägnar sig trots BREXIT, oförmåga att komma överens om flyktingansvar etc åt att försöka öka EUs inflytande inom både finanspolitiken och socialpolitiken. Så länge som EU fokuserar på fel saker kommer EUs länder vara på dekis och Kina samt USA blir de globala dominanterna. Trots att EU har en större mångfald, en större befolkning och är den största ekonomin i världen. Britterna kastade in handduken, sannolikt också för att de inte tror på riktningen EU har. Riktningen måste brytas. Mindre byråkrati, bättre gemensamt identitetsbyggande och ett gemensamt administrativt språk skulle få in oss i den geopolitiska tungviktsmatchen igen. Det är viktigt att vara där! Många av dagens begränsade och nödvändiga råvaror finns inte i tillräcklig, eller alls, inom EU!
Personlighetstyper
Var tid har sina profiler. Var tid har väljare som går och olika håll. Personligen kan jag bara vara den jag är, och jag vill gärna sova gott om natten, då är ärlighet klokt. Thorbjörn Fälldin hade "landsfader" egenskaper. Han talade på ett sätt som alla förstod. Som politisk ledare är det onekligen en god egenskap. Det finns ett ordspråk som lyder ”Att tala med bönder på bönders vis och lärde män på latin”. Få behärskar den konsten. De som gör det har fått en politisk ledarbegåvning av stort värde. Är det medfött eller enbart resultat av träning tillsammans med retorikkonsulter? Jag tillhör dem som tror att det är både och som avgör, arv och miljö. Fälldin var också livserfaren samt hade förmågan att på riktigt lyssna in olika perspektiv innan han tog ställning. Det är ett pragmatiskt klok förhållningssätt. På hans tid upplevdes han också som mäktig när han var statsminister.

Idag finns bara Xi Jing Ping, Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Erdogan och Kim Jong-Un som dominerar händelseutvecklingarna på vår jord. EU bossen Jean-Claud Juncker upplevs inte ens som statist i sammanhanget. Angela Merkel har stora bekymmer på hemmaplan. Macron är grön och full av reformlust, men kan han skapa reformkraft? EU och dess länder har strukturella problem. Problem som garanterat understöds av främmande makter. Var det lättare förr? Mycket sannolikt!
Dagens kalkon
Annika Strandhäll. Pensionsöverenskommelser måste också vara i harmoni med arbetsmarknadens övriga parametrar. Det är självklart en kompromiss som åstadkommits i Sveriges riksdag, det är bra. Särskilt klokt är det att de systematiskt förändrar pensionsåldern kopplat till vår genomsnittliga levnadstid. Samtidigt hoppas jag verkligen att arbetsmarknadens parter har fått gehör för vilka praktiska konsekvenser som en liknande förändring som pensionsöverenskommelsen innebär. När Svenskt näringsliv säger att ingen längre vill anställa åldersrika på tillsvidaretjänster känns det som om vi har en ännu större åldersdiskriminering på gång. Den är redan oacceptabelt stor och berör snart 30% av befolkningen! Det är viktigt att bland annat inse att äldre ofta kostar mycket mer än yngre, även om lönepolitiken utjämnat skillnaderna mycket de senaste åren.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/arbetsgivarna-vill-slippa-aldre-som-kostar-mer-an-de-yngre/

Sverige är inte en isolerad ö! Konkurrensförmågan är den viktigaste frågan för hur framtida pensioner blir. Äldre medarbetare är dyra. Tacka för det eftersom de också är erfarna och ofta längre tjänat en arbetsgivare. Samtidigt måste det vara kompetens och prestationsförmåga som avgör vilka medarbetare som försvarar sin plats i ”start elvan”. Jag vet att det finns 20-åringar som är snabbare och duktigare inom till exempel programmering än de flesta andra generationer. Jag vet att några av 90-talisterna tjänar mycket pengar som bloggare och Youtubers. Samtidigt vet jag att det finns aktiva 75-åringar som lätt slår de flesta yngre i prestationsförmåga i en värld där referensramar och kunskap blir allt viktigare när värde skapas genom information och förmåga att dra kloka slutsatser utifrån informationen. Åldersdiskrimineringen är sannolikt den mest utbredda diskrimineringen i Sverige. Det är oacceptabelt. Samtidigt måste arbetsmarknadens regler och pensionssystemet anpassas så att åldersrika ses som en tillgång och inte som en väldigt dyr resurs som de facto kan ersättas med 2 1/2 25-åringar.

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Fråga Polisen i Malmö, Göteborg, Örebro, Södertälje, Stockholm och Uppsala så får du mycket troligt höra att när vissa personer sitter i fängelse är det mycket lugnare för alla andra ute i friheten. Det är inte ovesäntligt! Längden på straffen kanske inte har så stor effekt för att avskräcka mot brott men självklart har det ett stort värde att omgivningen skyddas mot farliga och brottsbenägna människor.
http://www.gp.se/ledare/håll-kriminella-borta-från-gatan-1.4926088

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar