tisdag 26 december 2017

Minst vänster och mest reformer

Lika barn leka bäst
Om dagens opinionsresultat skulle bli valresultat, hur skulle då Sverige bäst kunna styras? Komplext är det och det blir som det blir... Helt klart är att allt fler börjar tröttna på ”vem tar vem” dramaturgin som media ständigt frossar i. Jag tillhör dem som tycker att det räcker nu eftersom alla möjliga scenarier nu är kända, och det blir nog inga fler partiledarbyten förrän efter valet 2018. Samtidigt måste någon form av regering till sist tillträda efter valen 2018, både lokalt och nationellt. I ljuset av att Alliansens fyrklöver varit, och är, komplex är alternativet att bjuda in MP väldigt långsökt. Det blir sannolikt olidligt komplext, om de överlever 4%-spärren den 9/9 2018... Och SD kommer ingen samrsamregera med, så korten är kända. Och jag tror inte vi ser några dramatiska förändringar i opinionssiffrorna framöver. Det stora som sannolikt kan hända är att MP, KD och L åker ur Sveriges riksdag. Då har vi en ny parlamentarisk situation. Vilka kan och vill samarbeta? Vilka är mest lika varandra? Spännande är det!

Scenariot med en Moderatregering som ”enbart” bemannas av en moderat statsminister och de ministrar hen väljer känns allt mer sannolik. Väldigt mycket mindre komplext med en sådan minoritetsregering än en regering med till exempel fem partier som försöker få egen majoritet. Och redan under Alliansens första period jobbade de med hjälp av ett stort samordningskansli. Det blir nog lättast att kryssa fram med en enpartiregering i minoritet än en komplex regering med fyra eller fem partier... Och vänsterns destruktiva grepp om Sverige måste brytas.
https://www.di.se/nyheter/moderaterna-i-egen-regering-allt-mer-sannolikt/
https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-anda-in-i-kaklet-doktrinen/

Dagens kalkon
De som inte tar klimatutmaningarna på allvar. Visst har jorden alltid förändrats men människans stora befolkningsökning och konsumtionslust pressar jordens ekosystem på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt. Det är sannolikt som att leka med elden.
https://www.expressen.se/ledare/insektsdoden-ar-ett-hot-mot-hela-planeten/

Dagens stjärna
Maud Olofsson. Många kloka reflektioner och det var under hennes ledning som C moderniserades och åter hittade en väg mot relevans. Och ja, Reinfeldt gjorde ett antal stora misstag under andra mandatperioden. Och ja, Sverige behöver fler modiga ledare. Och ja, att bryta den negativa utanförskapsutvecklingen handlar också om medmänsklighet i vårt närområde.
https://www.expressen.se/nyheter/maud-olofsson-sagar-reinfeldt-efter-forlusten/
https://www.expressen.se/debatt/byrakrati-sverige-later-inte-de-nyanlanda-jobba/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar