lördag 23 december 2017

Regionernas Europa

EUs interna fokus fortsätter
EU är i djup kris. Den som påstår något annat är en av de där ständiga drömmarna som inte vill se verkligheten som den är. "Optimister" brukar de gärna kalla sig själva för att kasta mörker över oss andra som försöker vara optimistiska realister. Du vet väl att Macron trots presidentskap och starkt grepp över deras nationella parlament ändå inte lyckas driva fram de stora reformer han önskar? Du vet väl att Storbritannien fortfarande vill lämna EU och att skiljsmässoförhandlingarna fortsätter? Du vet väl att Grekland fortfarande är i bedrövligt skick? Du vet väl att Tyskland fortfarande inte har en ny regering? Du vet väl att särskilt Polen och Ungern kraftigt vägrar att solidariskt bidra till att stötta flyktingar? Du vet väl att Rumänien inte tillräckligt mycket hjälper till att få slut på att deras invånare far illa av att tigga i andra EU länder? Och du missade väl inte att Catalonierna återigen valde en regional regering i Spanien som vill separera från Spanien och bli en självständig nation? Kris? Det är kanske att vara lite för negativ....
https://www.express.co.uk/news/world/895205/Catalan-election-result-2017-Spain-crisis-Catalonia-latest-news
http://edition.cnn.com/2017/12/21/europe/catalonia-election-results-independence-spain-intl/index.html
https://www.economist.com/news/europe/21733045-rebuff-spains-prime-minister-mariano-rajoy-catalonias-separatists-are-re-elected
https://www.nytimes.com/2017/12/21/world/europe/catalan-separatists-keep-majority-in-regional-vote.html
EU samarbetet borde lära av Centerpolitik och ta en decentraliserad inriktning, eller omstrukturera sig helt. Om EUs inriktning blir Regionernas Europa med mycket decentraliserad makt finns hopp om att helheten efter Brexit har en chans. Annars bör EU reformera sig och delas upp i två delar som tecknar ett starkt samarbetsavtal. Ett nordligt block och ett sydligt block. Då kan Storbritannien bli med i det nordliga blocket. Norden, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Polen, Balticum och Ungern blir sannolikt betydligt bättre. Problemet blir att Frankrike och Tyskland inte skulle vara i samma union längre, vilket ur fredsperspektivet hela tiden varit en central tanke. Bara för att allt färre levande upplevt Europeiska krig är det idiotiskt att inte förstå att vi kan hamna där igen om vi inte samarbetar bättre. Vem har sagt att det ska vara enkelt med samhällsbyggen? En sak är säker, EU måste reformeras kraftigt om det ska överleva. Den reformen måste innebära mindre överstatlighet! Tyvärr är signalerna från Tyskland och Frankrike motsatta. De vill helt enkelt inte lyssna på alla signaler de får om att EU är sjukt, och lösningen är inte mer centralstyrning! Europas konkurrensfördel jämfört med Kina och USA är mångfalden. Det gäller att hitta styrkan i den.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Centralisering
Dagens kalkoner
De som inte bidrar till att våra lärare får vara helt fokuserade på sitt pedagogiska uppdrag. De pratas och pratas om att lärarna ska avlastas från administrativa uppdrag. Samtidigt får de bara fler och fler! Vilka politiker tar ansvar för att de blir av med allt exklusive det direkt pedagogiskt relaterade de ska göra? Om alla krav som ställs på skolan inte kan matchas med andra resurser som kan utföra de uppgifterna får politiker sluta lägga en massa nya uppdrag på våra skolor!
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vi-arbetar-att-starka-lararyrket-20063

Fridolin. Han vill inte förstå hur verkligheten ser ut och vilka konsekvenser det har och leder mot. Oavsett vad han tror att det finns för ”silver bullers”, smarta lösningar, finns en mycket stor majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige måste få till en betydligt bättre integrationspolitik innan vi kan överväga att fortsätta att vara det mest generösa EU landet för asylsökande. Inte minst i skolans värd syns och märks en bristfällig integration.
https://www.expressen.se/ledare/lyssna-pa-andersson-integrationen-funkar-inte-/

Dagens stjärna
Ann-Charlotte Marteus. Ja, dagens klasser blir allt mer dåliga för alla. Inte minst för de eleverna som har störst studiebegåvning. Tro mig, även de behövs om svenskt generellt högt välstånd ska försvaras.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/var-babbelskola-sviker-de-viktiga-nordarna/


P.S Visst känns livet lite som en illusion just nu? Kris efter kris inträffar men ingen ordentlig kris bryter ut. Kan det ökande antalet medelklass på jorden ha en så stor balanserande effekt för västvärldens ekonomier? Då kanske det "bara" är klimatet som tar mycket stryk ett tag till..... Vi får se vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar