tisdag 19 december 2017

Framtidstro med mark under fötterna

Uppe i det blå
Vem umgås du helst med, den optimistiska och positiva eller den dystra och negativa? Jag tror de allra flesta av oss föredrar att umgås med människor som ser "halvfulla glas" istället för "halvtomma glas". Att tidigt våga se problem och negativa mönster i samhällsutvecklingen innebär inte att man ser "halvtomma" glas. Det innebär att man tar ansvar för att vi så snabbt och smärtfritt som möjligt försöker säkra en mer positiv utveckling i en värld full av fantastiska möjligheter. Oavsett om vi talar om en familj, ett företag, en förening eller till exempel en kommun är de mest framgångsrika duktiga på att tidigt uppfatta växande problem och skyndsamt lösa dem. Det är en lika viktig förmåga som att tidigt inse möjligheter och ta vara på de samma. Att blunda för problem, sopa dem under mattan, och hoppas att de går över är en usel strategi för att leda mot önskade framgångar. Jag tror att de politiska krafter som vågar se problem, som kommer med konstruktiva förslag på problemlösning, och som samtidigt kan måla upp en ljus framtidsbild, är vinnarna. De som undviker att visa att man förstått vilka utmaningar vi har för att nå det önskade "ljuset" saknar relevans och trovärdighet.
http://www.gp.se/ledare/henriksson-vilken-bild-av-sverige-%C3%A4r-den-r%C3%A4tta-1.4940601
När Socialdemokraterna till sist genom sin regering väljer att erkänna att det är viktigt att stå upp för den svenska värdegrunden, då har de insett att marken under fötterna gungar. Tidigare självklarheter kopplade till demokrati, jämlikhet och individuell frihet är inte självklara för många som nu är en del av vårt gemensamma Sverige. Den utmaningen måste tas på största allvar. Den borde ha tagits på största allvar för länge sedan om man på allvar vill att morgondagen ska bli ljus. Det vill vi väl?
https://www.svt.se/agenda/agenda-17-december

Hur socialt hållbart Sverige utvecklas kommer att avgöras av hur vi lyckas vända den negativa utvecklingen kopplad främst till våra växande utanförskapsområden. Självklart går den negativa trenden att bryta men det kräver ett betydligt bättre integrationsarbete och en hållbar migrationspolitik. En del av komplexiteten kopplat till främst våra utanförskapsområden är också att rasismen finns mellan olika invandrade grupper. Det är ingen nyhet men först nu får även de perspektiven utrymme i svenska medier. Även den insikten är viktig för att bryta den negativa trenden kopplad till utanförskapsproblematik. Även med kunskap om det faktumet är det generella värdegrundsarbetet av mycket stor betydelse för att bygga en gemensamt positiv framtid. Värdegrunden är den "fasta mark" på vilken framgång skapas. Vi kommer inte att leva hela våra liv i det digitala molnet, även om vissa tycks tro det. I "molnvärlden" finns ett stort behov av ett bättre värdegrundsarbete även om det är en "FN utmaning".....
https://www.expressen.se/kvallsposten/rasismen-mellan-invandrare-hatet-forstorde-yayas-familj/
Dagens kalkon
De män som i Malmö ägnar sig åt fruktansvärda gruppvåldtäkter. Jag hoppas att de snart blir gripna. På sociala medier tycks misstänkta vara utpekade.
https://www.expressen.se/ledare/-valdtaktskrisen-kraver-mer-an-nya-lagar/

Dagens stjärna
Stefan Löfvén. Om han talar sanning om att han lämnar statsministerposten om riksdagen inte ger honom sitt stöd. Jag utgår ifrån att det är ett löfte som inkluderar en eventuell efterträdare om IT-skandalens slutspel leder till hans avgång innan valet 2018.
https://www.expressen.se/nyheter/lofvens-nya-besked-da-avgar-jag-som-statsminister/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar