söndag 3 december 2017

Digitaliseringens kvalitetsdriv

Fråga Watson
"Fråga doktorn" har sedan TVs inträde i våra mänskliga liv varit populärt TV-innehåll. Läkare som Dr. Phil i USA har blivit megastjärnor när de, och enorm "backstagepersonal", bjudit på klokskap för att hjälpa människor mot ett bättre liv. Men varför ska Mediakanaler i framtiden betala Dr Phil miljarder för något som de kan köpa mycket billigare genom att engagera någon med doktorstitel och medial begåvning som matas med kunskap från digitala expertsystem som till exempel IBMs Watson? Redan idag finns datorsystem med artificiell intelligens som erbjuder rådgivning utifrån all känd kunskap i hela världen! Vem vill inte ha det stödet vid en bedömning av symptom när man känner sig riktigt risig? Om man kraftigt vill förbättra kvaliteten inom sjukvården borde alltid liknande system som Watson användas som ”second opinion” i samband med traditionella läkarbesök. Det skulle sannolikt rädda många liv och inte minst mycket fortare bidra till att sjuka blir friskare fortare. Vilka enorma fördelar för oss människor och besparingar för samhället skulle inte det  leda till? Jag kan inte se annat än att återbetalningskalkylen blir snabb om liknande stöd blir en verklighet så snart som möjligt. Vad tror du? Eftersom jag antar att det bara är en kostnadsfråga borde denna samhällskalkyl omgående tas fram. Är sjukvårdens uppdelning i regioner problemet? Ett liknande stödsystem borde självklart upphandlas nationellt, precis som journalsystem!
Vi vet att vi har stora demografiska utmaningar. I ljuset av det är det inte bara medmänskligt viktigt att utnyttja befintlig teknologi så smart som möjligt, det bidrar också till att fler kan vara produktivare. Inte minst inom geriatrik, vård av äldre människor, kan digitala läkarsystem göra underverk som stöd till vårdcentralers uppdrag. Kommer liknande system ersätta traditionella läkare? Det tror jag inte alls. Watson och liknande system blir värdefulla komplement som ökar sjukvårdens kvalitet och som gör sjukvården effektivare. Precis som inom skolans värld där E-lärande kraftigt kan komplettera traditionell lärarundervisning på ett oslagbart individanpassat sätt. Vad väntar vi på?
Sverige tar inte vara på digitaliseringens möjligheter inom hälsoområdet. Det är beklagligt. Beklagligt både ur ett invånarperspektiv när vi är i behov av omsorg och vård men också ur ett näringslivsperspektiv. Det är självklart inte inom demokratiska församlingar som företagsamhet skapas men den kan underlättas och uppmuntras genom kloka politiska beslut. Det mesta talar tyvärr för att Sverige fortsätter att ha en svag riksdag och regering framöver. Trist för svenska folket.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/sd-kan-falla-avgorandet-om-rosenbad-19578

Dagens kalkoner
Uppsalas miljöpartister som driver fram ett spårbeslut och en utökad förtätningsplan av Uppsalas södra delar utan ordentliga genomgångar av beslutsunderlag bland folkrepresentanter och inga medborgardialoger. Urdåligt och ett stort förakt mot rimliga demokratiska processer.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/uppgorelse-om-sparvagnar-ar-pa-vag-4832288.aspx
http://24uppsala.se/2017/12/01/stefan-hanna-odemokratisk-arendeprocess-bakom-kommande-sparvagsbeslut/

Regeringen. Vänsterregeringen gillar bidragsberoende då stora bidragstagare lätt blir en röstboskap för vänsterinriktade partier. Hur svårt kan det vara att förstå att bidragssystemen aldrig får vara på nivåer som liknar de nettoinkomster som en lågavlönad kan tjäna som självförsörjd? Inkluderingspolitiken måste bli mycket smartare och bidragen måste reformeras som en del av en bättre inkluderingspolitik!
https://www.expressen.se/ledare/se-mamma-ga-till-jobbet-viktigare-an-hojda-bidrag/

Dagens stjärna
De som tar ansvar och kyler av bostadsmarknaden. Den vansinniga prisutvecklingen på bostäder måste ordentligt brytas. Eftersom inte långivare, Riksbanken eller andra som kan styra marknaden tar sitt ansvar måste någon annan ta ansvar för att kyla av en sjukt överhettad marknad.
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/regeringens-beslut-str%C3%A4ngare-amorteringskrav-1.4880177

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar