lördag 30 december 2017

Bidragsträsken

Fiska, fiska och fiska
År 2017 närmar sig slutet. Ännu ett år där billiga pengar öst på aktiemarknader och fastighetsmarknaden. Också ett år då sexuella trakasserier lyftes ordentligt på dagordningen, då det grova våldet och gängkriminalitet ökat mycket, ett år där långtidsarbetslösheten ökar kraftigt, utanförskapsproblematiken accelererar och allt fler blir långvarigt bidragsberoende. Om du äger ditt boende, bor i ett välbärgat område och har investerat klokt i aktier har det varit ett bra år. För många andra tror jag mest oron för framtiden gnager allt mer eftersom det är ”vanligt folk” som drabbas hårdast när de tuffa tiderna knackar på dörren. Men visst, med gigantiska mängder billiga pengar som riksbanker öst ut runt om i världen har just nu massor av miljoner människor fått det materiellt bättre.

Bidrag i olika former har genom modern tid syftat till att uppfylla fördelningspolitiska önskemål. Antalet bidragstyper är massiva, över 300 stycken. Ett lapptäcke och framförallt inte utformade för att passa vårt nya digitala och tjänsteorienterade samhälle. Det har hänt en del sedan Sveriges fattigvård använde sig av "fattigauktioner" och där den som erbjöd sig att ta ansvar för någon i behov av hjälp till lägst ersättning fick uppdraget. Vissa skulle säkert likna det systemet med dagens offentliga upphandlingar.....
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fattigauktion
I bifogad krönika kan du ta del av intressanta reflektioner på bidragssamhället vi lever i. Det är tveklöst ett fattigare samhälle vi vandrar mot om vi gör allt fler bidragsberoende i olika former. Det är smartare att jobba med incitament istället för allmosor om man vill att människor i större utsträckning ska ha fokus på att klara sig själv genom att bidra till samhällsbygget på olika sätt. Den som ger människor fisk gör inte människorna en frihetlig tjänst, det bara gör dem beroende av andras goda vilja. Att lära någon att fiska är att verkligen vilja hjälpa en annan medmänniska att bli friare och självförsörjande. Varför är det så svårt att förstå?

Vänsterpolitiker bygger tyvärr en väljarbas genom bidragsträsk. Borgerliga politiker har tyvärr inte orkat reformera bidragsträsken. Och nyliberaler har säkert uppmuntrat en oansvarig migrationspolitik då de önskar att det generella välståndssamhället ska haverera. Det är hög tid att reformera det svenska bidragssystemet i grunden och göra det uppmuntrande till att värdeskapa istället för att ta emot. Räntebidrag kan ses som ett bidrag för att hjälpa till att värdeskapa om det inte bara driver upp priser på bostäder. En bidragsreform kan med fördel kombineras med en plan för att avveckla ränteavdragen. Läs gärna Malcom Kyeyunes bifogade krönika. Den är härligt frisk i sitt tänkande. Istället för att till exempel ha glesbygdsbidrag i olika former, som ska sökas och administreras av tjänsemän, är det sannolikt klokare att differentiera arbetsgivaravgifterna mellan storstadsområden och övriga. Många fler i Sverige måste lämna bidragstänkandet och istället hjälpa till att forma ett bidrasamhälle. Det är historiskt känt att den mentala ingången i vad som är klokt att göra har stor betydelse för hur väl man lyckas med att uppnå framgång. Samtidigt är sannolikt framgång för vänstermänniskor att bidragstagarna är många så att väljarunderlaget för deras bidragspolitik är stort.
"Våra system för utjämning har reformerats förut, och de kommer antagligen reformeras igen. Om vi på något sätt kan minska det kroniska bidragsberoendet som dagens system har skapat på vissa håll, då är faktiskt ganska mycket vunnet. En fördelningspolitik för hela landet kräver nog en hel del nya tag."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kroniskt-bidragsberoende-ar-inte-framtidens-politik-20025

DN släppte idag ett reportage om vilka de viktigaste valfrågorna mycket sannolikt blir i valen 2018. Icke förvånande toppar bättre integration av invandrade. Och visst är det konstigt att sambanden med hur skolan, sjukvården och tryggheten fungerar är omfattande.... Det kanske man får säga nu när svensk debatt ändå hamnat i lite ansvarsfullt och lite nyktrare läge...
https://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-gar-till-val-med-en-helt-ny-agenda/

Dagens kalkon
De som inte vill se problem. Om man inte vill se dem kan man heller inte ta i dem och förhoppningsvis tidigt lösa dem.
https://morklaggning.wordpress.com/2017/12/18/alliansens-berikande-mangfaldspolitik/

Dagens stjärna
Centerpartiet Uppsala. Du vill väl rösta på ett lokalt parti som tidigt ser lokala problem som måste lösas och som kommer med lösningsförslag mot en bättre framtid? Du vill väl rösta på ett parti som tidigt ser lokala möjligheter och som kommer med förslag på hur de kan stärkas? Du vill väl rösta på ett lokalt parti som har en positiv framtidsvision, och som blir verklighet om just det partiets förslag på vägval vinner starkt väljarstöd? Om du besvärar dig att gå igenom partierna till Uppsala kommunfullmäktiges politiska program sedan 2010 tror jag att du kommer att rösta på Centerpartiet i Uppsala. Du får gärna kryssa mig. Inte minst så hittar du många förbättringsförslag kopplade till integration. För drygt ett år sedan var jag med i en P1 debatt med kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick, S. Vi har tidigt presenterat flera förslag på hur tryggheten kan återupprättas bland Uppsalaborna. Burwick, kommunstyrelsens ordförande, förstod inte hur illa läget hade blivit och fortsatt är. Jag hoppas att Uppsalas duktiga polischef fortsätter att vara kraftfull i sina motåtgärder. Samtidigt hjälper inte enbart de åtgärderna. Många fler måste inkluderas bättre! Läs Centerpartiet Uppsalas valprogram 2010, 2014 och nuvarande presenterade politiska program! Framtiden kan bli ljus, men det kräver kompetent och ansvarsfullt ledarskap.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6542150


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar