fredag 29 december 2017

Enade vi stå söndrade vi falla

Pakter
I alla tider har människor och grupper av människor format olika pakter för att själva uppnå så mycket som möjligt av sina egna syften. I en komplex värld är det inget konstigt med den logiken. Utan att forma bärkraftiga allianser kan man inte åstadkomma mycket av betydelse. Ensam är inte stark. Pakter har formats i många konstiga och mindre konstiga konstellationer. Det är en verklighet både mellan stater och företag. Inom svensk politik fick vi till exempel uppleva Alliansen som en pakt för att bryta Socialdemokratins tidigare allt för starka politiska grepp över Sveriges utveckling. Maud Olofsson, Centerpartiet, anses ha varit initiativtagaren till det framgångsrika samarbetet.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/861870?programid=4772
http://www.hn.se/åsikter/ledare/alliansens-moder-tar-farväl-1.3307560

I ett EU utan Storbritannien blir det viktigt för Sverige att hitta andra allierade i många strukturella frågor där Sverige och Storbritannien ofta samarbetat. I min värld är det självklara att Sverige bättre lär sig samarbeta med våra Nordiska grannländer. Det förutsätter mycket ödmjukhet från svenskt håll. Även om vi gör ett stort misstag om vi underskattar våra olikheter är vi ändå mer lika varandra än vad vi är med andra länder inom EU. Så är det! I ljuset av det håller jag med dem som är besvikna över att Sverige inte röstade på Köpenhamn när den dåliga EMA-ansökan gjorde att Sverige tappade chansen. Om de Nordiska länderna lär sig att bättre samarbeta kan vi påverka väldigt mycket mer tillsammans. Är det svårt att förstå? Och du vet väl att samtliga övriga Nordiska länder rankas bättre än Sverige när världens lyckligaste folk mäts. Våra danska vänner är världens lyckligaste folk! Grattis till dem! Vi svenskar är inte ens på pallplats!
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/i-byen-ser-man-sverige-som-en-svikare-19586
https://www.mabra.com/har-ar-man-lyckligast-i-varlden-vara-grannar-toppar-listan/
De Nordiska ländernas folk har mer gemensamt än vad som skiljer oss jämfört med andra samhällen. Det är hög tid att inse det bättre än nu och tydligt växla upp vårt samarbete med en tydlig win/win/win/win och win-agenda! Om vi hade lite mer kompetenta och erfarna personer i regeringen skulle de kunna bidra till ett stärkt Nordiskt samarbete. Tillsammans utgör vi idag världens tolfte största ekonomi. Jag är övertygad om att vi kan bättre om vi samarbetar ännu bättre. Till exempel är det pinsamt att hamna i ett läge där en dansk statsminister offentligt anklagar Sveriges regering för att driva en ansvarslös och farlig politik. Det har numera också Löfvén offentligt erkänt,
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/norden-ar-varldens-tolfte-storsta-ekonomi
http://www.friatider.se/har-laxas-reinfeldt-upp-om-demokrati-av-anders-fogh-rasmussen
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dAzOq/firade-skarpt-asylpolitik-med-tarta
https://samnytt.se/sveriges-migrationspolitik-avskrackande-exempel-nar-nordiska-radet-sammantradde/
http://omni.se/danska-ilskan-vill-inte-ta-over-sveriges-asylsokande/a/b42b5c91-e1c3-477c-b05e-6991b3510fe9

Dagens kalkon
Rikspolischefen och många kriminologer som länge vägrat att inse att Sverige gått en mörk brottsutveckling till mötes, och det handlar inte bara om ”fler anmälningar”! Pinsam och kostsam senfärdighet. Kostsam för enskilda människor och samhället i stort. Och nu försöker riksdagen ösa ut nya lagar som mest ska syfta till att vara fostrande... Du vet väl att Polisen redan idag avskriver de flesta ”mindre” brotten? Fortkörare i bil blir ändå tagna lite då och då... Vem har i flera år efterlyst en objektiv och öppen konferens om migrations- och integrationspolitiken? Vi behöver mycket mer av ansvarsfullt praktiskt ledarskap och mindre av fina floskliga ord!
https://www.dn.se/debatt/det-ar-for-latt-for-kriminella-att-komma-undan-i-dag/
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/latt-att-bli-forskrackt-av-de-nya-lagarna-for-2018/

Dagens stjärna
Svenska ingenjörer och entreprenörer. Inte minst sedan ASEAs tid är svenskar duktiga på robotik. I en värld som blir allt mer robotiserad kommer svenska bolag att kunna spela en stor roll på världsmarknaden. Inte minst Uppsalabaserade robotikföretag : )
https://mobile.nytimes.com/2017/12/27/business/the-robots-are-coming-and-sweden-is-fine.html?referer=
https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=UNT&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2fnyheter%2fuppsala%2frune-gillar-forsta-robotduschen-4850927.aspx&callback=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2finc%2feprencallback.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar