fredag 8 december 2017

Trovärdighet, trovärdighet och trovärdighet

Är väljarna dumma?
Vi närmar oss valåret 2018. Mycket talar tyvärr för att Sverige och många kommuner fortsätter att ha mycket svaga regeringar och parlamentariskt rörigt. Det är bekymmersamt i tider då vi behöver reformera mycket i Sverige för att klara den globala konkurrenskraften och för att betydligt bättre än hittills skapa krav och förutsättningar för arbetsföra och ekonomiskt svaga att bli självförsörjande. Mycket behöver reformeras, inte minst arbetsmarknaden som inte är nutidsenlig och definitivt inte tillräckligt framtidspositiv. Självklart ska kompetens och prestation alltid väga tyngst, oavsett arbetsuppdrag. Självklart måste det skilja tusenlappar efter skatt till förmån för en lågavlönad familj jämfört med en försörjningsstödd familj med bostadsbidrag. Och mycket, mycket mer måste korrigeras. Det går att göra men det kräver både politiskt mod och långsiktigt ansvarstagande för hindra att vi utvecklas till ett permanent två tredjedelssamhälle där en tredjedel lever i tufft utanförskap.
https://www.dn.se/debatt/sju-skal-till-att-den-svenska-modellen-hotar-att-falla/
Väljarna kommer i vår demokrati avgöra vem och vilka som får förtroendet att leda kommuner och staten. Allt fler väljare börjar inse att det är viktigt att syna både lokala och nationella partiprogram. Okloka väljare förstår inte att partierna har både lokala och nationella partiprogram och företrädare. Kloka inser det och röstar utifrån den insikten. Om alla väljare hade den insikten, och brydde sig, skulle vi sannolikt se stora skillnader mellan kommunala val och valet till riksdagen. Äntligen tror jag att allt fler väljare även i storstäder börjar förstå hur viktigt det faktiskt är att värdera även de lokala företrädarna och partiernas lokala politik. Det är dumt att inte ta sig tiden att göra den urvalsprocessen. Kommunalskatten är den högsta skatten för alla som inte klassas som höginkomsttagare. Och skatteskillnaderna mellan Uppsala och många andra kommuner är inte till Uppsalabornas fördel. Vi betalar högre skatt än väldigt många andra kommuninvånare samtidigt som vi inte får påvisbar bättre samhällstjänster för skattepengarna. Skattenivåer som begränsar din frihet att själv bestämma lite mer om hur dina intjänade pengar ska användas. Varför ska man acceptera en sådan ordning?
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/offentlig-ekonomi/finanser-for-den-kommunala-sektorn/kommunalskatterna/
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/
https://www.skattebetalarna.se/sites/default/files/skattebetalarna_kommunalskatten_2017.pdf
https://skl.se/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/kommunaltsjalvstyresastyrskommunenochlandstinget/sastyrskommunen.735.html

https://skl.se/tjanster/merfranskl/oppnajamforelser.275.html
Är vi väljare generellt dumma? Det tror inte jag. Många är födda med värderingsperspektiv som följer dem livet ut. Förhoppningsvis har dessa personer själva värderat alternativ och inte bara följt i sina föräldrars fotspår. Vissa röstar utifrån värderingsperspektiv. Många tror jag fortfarande röstar utifrån ärvda perspektiv. Allt fler röstar utifrån egen vinning i för dig de viktigaste frågorna. Mycket få är dumma i sina val. Främst tror jag väljare är beredd att rösta utifrån vilka förtroende de har för ledande politiska företrädare och för ett partis förmåga att leverera politik i linje med den politik de har i sitt partiprogram, och sina särskilda vallöften. När personer och partier tappar sin trovärdighet tappar de också väljarstöd. Miljöpartiets utveckling är ett lysande exempel på det. Fridolins totala misslyckanden har med all rätt gjort att han utanför en förvånansvärt lojal inre krets tappat all trovärdighet. En trovärdighet han aldrig enligt mig haft för en roll i en regering.
https://www.expressen.se/nyheter/ny-matning-visar-mp-skulle-aka-ur-riksdagen-/
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/enklast-vore-att-sparka-fridolin/

Dagens kalkon
Socialdemokraterna. När makt, individers särintressen och kampanjmakare tagit över hur den politiska makten hanteras så är den grundläggande kraften som krävs för att tillföra något av större medborgarintresse borta. När det saknas tydlighet i vilka man företräder och att politiken inte entydigt kan förstås utifrån hur man agerar har man förlorat sitt politiska värde.
https://www.expressen.se/nyheter/det-har-ar-en-parodi-pa-socialdemokrati/
Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Jag tycker att hon är duktig på att balansera sunt förnuft med det liberala kompasset.
http://www.gp.se/ledare/vinsttak-destruktivt-%C3%A4ven-f%C3%B6r-skolan-1.4898836
http://www.gp.se/ledare/s%C3%A4mre-v%C3%A5rd-i-j%C3%A4mlikhetens-namn-1.4902080

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar