söndag 31 december 2017

Mutor, värdegrund och mod

Värdegrundsarbete och personalrotation
När olika rankingar av världens länder görs kan vi konstatera att Sverige fortfarande är högt rankade som ett land med ett folk som i relation till de flesta andra inte är så korrumperat. Det är sannolikt kopplat till att vi har haft en relativt effektiv och lojal samling tjänstemän runt om i kommuner, landsting och inom staten. I takt med att samhällskontraktet urholkas och allt fler tjänstemän och inom omsorg och vård känner sig underbetalda ökar riskerna för korruption. Ingen konstig logik i det. Inte minst för att undvika den utvecklingen är återigen värdegrundsarbete viktigt. Lika viktigt är det att rotera människor från tjänster där riskerna är störst för mutor. Inom en kommun borde alla ha lärt sig att det är inom kommunens monopolverksamhet byggplaner och bygglov som riskerna är störst. Du tror väl inte att Sverige är immunt mot en ökad korruption? För att motverka lockelserna är det viktigt att bygga obyråkratiska system som minimerar riskerna.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-behovs-en-kultur-mot-korruption-i-kommunerna-19832
http://www.institutetmotmutor.se/
https://www.synonymer.se/sv-syn/muta
http://www.gp.se/nyheter/debatt/f%C3%B6rst-d%C3%A5-kan-g%C3%B6teborg-bli-av-med-sin-korruption-1.4857346

Äntligen, äntligen, äntligen tycks tillräckligt många ledande politiker ha insett behovet av att stå upp för den svenska värdegrunden. Den finns och bara för att några få andra samhällen har en liknande innebär inte det att vi saknar en egen. Jag har länge hävdat att ett tydligt värdegrundsarbete kommer att ha en avgörande betydelse för om vi lyckas eller misslyckas med integrationsutmaningarna de kommande 20 åren. Därför är det lysande att integrationsfrågorna kommer att vara de sannolikt viktigaste för svenska väljare 2018. Redan 2010 skrev jag och bland andra ett tidigare centerpartistiskt kommunalråd, Roland Agius, en debattartikel om hur viktigt värdegrundsarbetet är i UNT. Tänk om denna insikt funnits hos många fler redan 2010, då hade Sverige hållbart stått urstarkt idag. Vi som nation och de flesta kommuner står inte urstarkt i nuläget!
https://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-gar-till-val-med-en-helt-ny-agenda/
https://www.dn.se/nyheter/politik/karin-eriksson-valaret-2018-blir-inte-typiskt-svenskt/

Jag är i huvudsak fortfarande en stolt svensk. Jag vill fortsätta att vara stolt över stora delar av det relativt rättvisa, jämlika och tidigare trygga demokratiska samhälle generationer skapat! Jag vill att nyinvandrade ska känna en stolthet över att också vara en del av det värdegrundsbaserade samhällsbygget Uppsala och Sverige! Det kräver ett politiskt ledarskap som förstår vad det innebär. Uppsala och Sverige kan mycket bättre än nu!

Dagens kalkon
Vänstersossar. De ser alltid skattehöjningar i Samhällsutmaningar/problem. Det är både oklokt och till och med dumt. Om dessa politiska vänsterföreträdare någon gång varit ute i hårt konkurrensutsatt näringsliv skulle de ha lärt sig att man ständigt kan förändra arbetssätt så att man får mer för pengarna! Skattehöjningar ska aldrig vara en metod för att undvika att jobba smartare. Varje extra skattekrona som tas ut berövar den som hårt tjänat in sina pengar egen frihet att använda den kronan. Jag vill att rättssystem, skola, sjukvård och omsorg ska fungera men det går att få väldigt mycket redan för alla skattepengar vi betalar, om vi jobbar smartare och inkluderar alla arbetsföra i meningsfull sysselsättning. Håll med om att det är tröttsamt med tyckare som ogrundat i kunskap tror sig veta sanningar!
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ngAEEm/tryggheten-maste-ga-fore-skattesankningar
https://www.svd.se/de-inkompetentas-miss--tror-sig-vara-kompetenta

Dagens stjärna
Patrik Oksanen. Han skriver ofta insiktsfulla och kloka reflektioner kopplade till händelseutvecklingen i vårt närområde och ute i den stora världen. Jag har sedan länge en särskild respekt för Patrik som till skillnad från de flesta sent i livet hade modet att prova den krävande lyckan som egenföretagare. Projektet ”Sportswire” gick inte som önskat men Patrik vågade prova!
http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/oksanen-sa-stokig-blir-varlden-under-2018
https://www.crunchbase.com/organization/sportwire
https://www.expressen.se/ledare/putins-lakejer-finns-bade-till-hoger-och-vanster-/

P.S
2017 blev ett nytt händelserikt, utvecklande och spännande år. De farligt billiga pengarna, som eldar på aktiemarknader och fastighetsmarknader, fortsatte att vara billiga. 

Sverige gick till VM slutspel i herrfotbollen, Östersunds herrfotboll imponerade stort i Europaligan, Sirius gjorde ett bra första år i Allsvenskan, Almtuna spelar väldigt framgångsrikt i hockey och närmar sig SHL. Zlatan lyckades trots skada och som äldre elitidrottare göra come-back i världens fysiskt hårdaste liga. Sarah Sjöström fortsatte att globalt dominera damsimningen.

Trump blev tyvärr USAs president. Farliga konflikter med Nordkorea, idiotiskt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och hån om klimatproblem skapade av oss människor var några farliga steg i Trumpens utrikespolitik. Klimatutmaningarna fortsätter att växa och frustrationen bland några presidenter och statsministrar är tydliga över vår oförmåga att ställa om bättre. I Kina valde den senaste nationella folkkongressen att göra president Xi Jing Ping lika mäktig som Mao Zedong. Om vi återvänder till Trump så uppmuntrade han BREXIT och Storbritannien tecknade formellt utträdet ur EU i år. Och två gånger röstade katalanerna för att slippa vara Spanjorer och istället få bilda en egen stat. Polen riskerar att av EU avtvingas rättigheter enligt artikel 7 för att de bryter mot EUs övergripande värderingar. Tyskland har efter sitt senaste val fått ett tredje största parti som är främlingsfientligt och de lyckas hittills inte forma en ny regering.

Och i Sverige blottades regeringens inkompetens tydligt kopplat till IT-skandalerna och aldrig i mannaminne har otryggheten varit så hög, våld mot poliser och mord genom vapenvåld så omfattande. Det kraftigt växande utanförskapet bidrog också till att Stockholm drabbades av en fruktansvärd terrorhandling på Drottninggatan. Dessutom blottades en enorm mängd upplevda sexuella trakasserier. Och allt fler migranter hamnar på gatan när de väljer att inte lämna landet efter asylavslag eller vägrar att flytta till Migrationsverkets boenden i glesbygder. Otryggheten växer på ett mycket besvärande sätt.

Allt fler människor lämnar fattigdom på vår jord, allt fler kan botas från allvarliga sjukdomar och vetenskapen gör fantastiska framsteg inom alla områden. Massor av positiva saker sker också på vår jord. 

Sonen fick sin första tillsvidareanställning. Dottern lyckades simma 1.000 meter och behärskar matematiken allt mer imponerande. Jag fick åter förtroendet att leda Centerpartiets operativa politiska arbete i Uppsala. Ett förtroende som känns allt viktigare att förvalta för att även kommande generationer Uppsalabor ska ha goda levnadsmöjligheter. Framförallt fick jag åter ett år fullt av kompetensutveckling, vänskapsrelationer, stunder av familjeglädje, chansen att lära känna nya människor, möjligheten att bli visare och många roliga stunder med dans. Livet bjuder på toppar och dalar i alla människors liv. Livet är härligt! Det är här och nu! Den som fyller livet med mest egen mening och stunder av lycka vinner. Lyckligt avslut på 2017!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar