torsdag 14 december 2017

Ord men inga visor

Var är vi påväg?
Det finns ett populärt TV program med namnet ”På spåret”. Ständigt utmanas de tävlande, och tittarna, att snabbt komma på var tåget är påväg. En sak är säker, tåget går på räls. Det är också säkert att resan leder mot en och av flera stationer. Ett samhälles väg framåt är långt ifrån lika förutsägbar som sträckan längs ett spår. Var vi är påväg är en komplex fråga och inte lätt att ens prognostisera om. Politiska partier och företagsledningar ägnar stora delar av sin tid åt att påverka hur framtiden ska bli. Först definieras övergripande målsättningar, därefter strategier för att nå dem, därefter konkreta mål och förslag och därefter hårt arbete för att nå målen. Vissa lyckas bra. Andra misslyckas. Alla väljer mer eller mindre unika strategier och konkreta vägval för att nå sina mål. Alla har unika kombinationer av medarbetare även om de gör samma sak som konkurrenter. De som vinner är oftast de som gjort grundarbetet väl, har de bästa medarbetarna och därefter jobbar hårdast av alla. Det finns inga genvägar mot framgång. Det förtjänas genom hårt och målmedvetet arbete. En stor del av det arbetet är att ständigt säkra bra lagmedlemmar.

Politikens värld är hård. Den är också väldigt avgörande för hur en demokrati utvecklas både demokratiskt och välståndsmässigt. I många av de stora frågorna är det viktigt med breda politiska kompromisslösningar. Och kompromisslösningar blir det alltid för att kunna nå just breda politiska överenskommelser. Den dagsfärska pensionsöverenskommelsen är en sådan. Oavsett vilka som leder ett regeringsarbete bör man enligt mig sträva efter breda politiska lösningar som måste hålla över tid för att få den effekt som önskas. Tveklöst måste vi i Sverige generellt arbeta många fler år i livet än idag för att långsiktigt kunna finansiera pensionssystemet. Även den som är dålig på matematik kan räkna ut att det nuvarande systemet inte håller när vi generellt blir självförsörjande senare och i genomsnitt lever allt längre. Nu vet vi att de allra flesta måste arbeta fler år i livet för att få en anständig pension.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wm3m2/uppgorelsen-klar-lagsta-pensionsaldern-hojs-till-64
https://www.dn.se/ekonomi/uppgorelse-klar-om-pensionerna/
https://www.dn.se/ekonomi/ewa-stenberg-dramatisk-forsamring-for-dem-som-vill-ga-tidigt-i-pension/
https://www.dn.se/ekonomi/pensionsuppgorelsen-kritiseras-inte-rimligt/
https://www.dn.se/debatt/premiepensionen-gors-om-i-nya-overenskommelsen/

Jag delar kritiken mot Löfvén om att han inte är en tillräckligt kompetent och respektingivande statsminister. Ledarskap är generellt svårt och krävande. Att leda ett allt mer socialt delat Sverige, i en nordlig del på jorden och i en värld med allt tuffare global konkurrens kräver mer än vad han klarar av. Det politiken gör nu, eller inte gör nu, påverkar vår framtid. Kvalitetskraven på politiska ledare måste höjas. Vi som väljare måste ta ett större eget ansvar för att rösta fram människor som har  rimliga kompetenser för att kunna tjäna dem de ska företräda väl. Det är ett stort misstag att underskatta lämpligheten bland alternativa kandidater. Glöm inte att Socialdemokraterna, Sveriges största parti, vaskade fram Juholt och Sahlin. Det gick ju sådär... Det går att göra fler misstag, i vart fall om man ser det utifrån vad som generellt är bäst för svenskarna.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/men-vad-ska-du-gora-at-det-da-stefan-lofven/
https://www.expressen.se/kronikorer/hanne-kjoller/ingen-politiker-vagar-saga-nagot-som-sticker-ut/

I frågor om vad som är rätt och fel borde många frågor inte politiseras. Jag förundras över att inte alla politiker kan vara eniga om att vissa frågor handlar om olagliga uttryck men att de också handlar om grundläggande medmänskliga förhållningssätt. Politiker måste vara tydliga med sina ställningstaganden. Otydlighet är alltid fegt ledarskap! Ord, ord och ord duger inte när handlingskraft krävs för att lösa problem. 
Politiken har tveklöst stor betydelse för hur vår framtid skapas och blir. Mer klokskap och mer röster till de partier som har de bästa förslagen till samhällsutveckling, som har de mest kompetenta företrädarna, så blir framtiden bättre. Det är ingen hemlighet att jag ogillar vänster- och isolationistisk politik. Deras erbjudande bjuder bara på utvecklingsstagnation, armmod och död. Det är glädjande att Alliansen får positiva opinionssiffror. Om Alliansen trovärdigt lyckas lösa ut migrationspolitiken, presenterar stora gemensamma reformförslag, KD överlever riksdagsspärren och de inte slösar bort skattepengar kan Sverige gå en bättre framtid till mötes efter nästa val. Som den Uppsalaskolade ekonom Ulf Kristersson är utgår jag ifrån att han klarar av att bidra till att våra skattepengar används klokt. Sverige behöver en regering med en liberal och näringslivsvänlig politik.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/e18bqO/alliansen-drar-ifran

Dagens kalkon
Mördaren i Enskede. Tragiskt att människor bär knivar på våra skolor och att vissa människor tar sig rätten att släcka andra människors liv.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/knivbrak-har-utbrutit-vid-skola-en-ford-till-sjukhus/

Dagens stjärnor
Annie Lööf. Det gäller att det politiska ledarskapet har fokus på konkreta förbättringsförslag för att lösa problem och för att öka upplevelsen av rättvisa. Det är verkligen inte bara Stockholmare som behöver känna sig trygga igen!
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/riskfritt-for-en-partiledare-att-haka-pa-metoo/
http://www.gp.se/ledare/sverige-ska-inte-vara-fristad-f%C3%B6r-d%C3%B6mda-kriminella-1.4918156
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/l-vi-maste-agera-mot-brottsligheten-i-stockholm-19919

Almtuna ishockey! Imponerande hur de presterar! Tänk att Uppsala snart kan ha ytterligare ett lag i en stor lagsport i den högsta divisionen : )
http://www.almtuna.com/







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar