Från ax till limpa
Det är svårt att organisera stora verksamheter på ett bra sätt. Ofta skapas organisatoriska enheter och matriser som inte sammarbetar tillräckligt bra för att lösa huvuduppdraget. Uppdraget att på bästa sätt ge medborgarna den service de har rätt till eller kunderna den kvalitet och den framtidsgaranti de önskar.
Offentlig verksamhet brottas med stora organisatoriska utmaningar. Utmaningarna har blivit allt komplexare i takt med att det offentliga engagemanget i Sverige kraftigt ökat sedan 1970-talet. Både inom offentligt styrd verksamhet och privat finns gott om fina ord om hur saker borde fungera, det är inte samma sak som att de också gör det. Inom Uppsala kommun talas mycket om de fina orden "Ett Uppsala". Kommunen ska uppträda som en verksamhet och "stuprörsperspektiven" ska därigenom motverkas. Fina ord räcker dock inte utan de måste omsättas i kloka sätt att arbeta på för att leda till så mycket bättre förmåga som möjligt att klara de uppdrag olika verksamheter har. Många gånger har också olika verksamheter olika uppgifter inom samma område för att lösa ett uppdrag. Det som främst krävs är att konkreta uppdrag formuleras, att ledningssystemet är tydlig, att ledningar mäts på samma indikatorer, att tydliga processbeskrivningar finns från "ax till limpa" för att ett uppdrag ska kunna utföras med godkända resultat. Att som i Uppsala ha över 1.500 personer anställda på kommunledningskontoret är inte ett smart sätt att organisera en stor verksamhet! Gör om! Gör rätt!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Offentlig_sektor
http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-677-4.pdf?issuusl=ignore
http://www.statskontoret.se/var-verksamhet/forvaltningspolitikens-utveckling/offentliga-sektorns-utveckling/arliga-uppfoljningar/
Demokratiskt styrt
Idén med offentligt styrd verksamhet är att det ska vara förtroendevalda som också styr. Det kan man tycka att det är eftersom det alltid är förtroendevalda som är ordförande för nämnder och kommunala bolag. Samtidigt blir det svårt för vilken politiker som helst att vara tillräckligt stark som ordförande om man inte är mycket insatt i hur en verksamhet i grunden fungerar. Därför får skattebetalarna mest lita på att tjänstemännen är kompetenta och bryr sig om de kommuninvånare de ska tjäna, även om de inte själva är skattebetalare just i den kommun de arbetar i.
Ansvaret för att tillräckligt kompetenta politiska företrädare tillsätts på ledande roller finns inom de politiska partierna och bland oss invånare. Om fler av oss invånare är beredda att göra "samhällstjänst" genom politiska uppdrag ökar urvalsmöjligheterna när partier ska välja sina företrädare. Och de politiska partierna kan bli mycket bättre på att matcha relevant kompetens mot möjliga uppdrag. Bara när vi invånare bidrar till en större urvalsprocess och partierna verkligen tillsätter personer utifrån kompetens och erfarenhet kan vi få bättre styrning av våra offentliga verksamheter. Nedan bifogad debattartikel är viktig. Personligen tror jag att det är väldigt svårt att säkerställa tillräckligt kompetent politisk styrning så länge som inte nämnder och styrelser kan bemannas upp med drivna och kompetenta representanter. Inom näringslivet är det nästan en självklarhet att styrelser bemannas med relevanta och kompletterande kompetenser. Inom de större bolagen finns också valberedningar som jobbar med att säkerställa den bredden av kompetens för att försöka bidra till bolagets positiva utveckling. Politiska majoriteter borde bli betydligt bättre på att säkerställa liknande kompetenta bemanningar av nämnder och styrelser. Då kan invånarnas bästa sättas främst och mer inkompetens undvikas. Läs bifogad artikel! Det blir dyrt för oss skattebetalare när vi som samhällsinvånare inte säkerställer tillräcklig kvalitet bland dem som företräder oss! Du tar väl ditt ansvar för att urvalsmöjligheten ska bli betydligt bättre än nu?
http://www.unt.se/asikt/debatt/kommunen-ar-inget-foretag-4838941.aspx
Dagens kalkon
De som fortfarande inte har fattat att vårt svenska värdegrundsarbete är superviktigt för att Sverige bra ska hålla ihop socialt. Underskatta aldrig kulturella skillnader! Bra att kunna lite grundläggande beteendekunskap.
https://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/svenskar-tror-alldeles-for-gott-om-manniskor/
Dagens stjärna
Ida M. Lundén. Hon bjöd på en jättetrevlig 37-års fest igår! Inbjudan var omöjlig att tacka nej till och 37 år är viktigt att fira! Varje år är viktigt att fira! En födelsedag ska firas som den glädje för att få leva som varje nytt år representerar.
lördag 9 december 2017
Helhetstänkande och dess styrning
Etiketter:
helhetstänkande,
indikatorer,
kompetens,
nämnder,
offentlig sektor,
politiker,
stuprör,
styrelser,
styrning,
uppdrag
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar